Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία

Οι Χάιντα στην Θεσσαλονίκη, ο Μέγας Αλέξανδρος στον Καναδά

Οι Χάιντα στην Θεσσαλονίκη, ο Μέγας Αλέξανδρος στον Καναδά
Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που εγκαινιάζεται σήμερα 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου του 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό στον πλούσιο και πολυσύνθετο πολιτισμό της αυτόχθονης φυλής Χάιντα. Πρόκειται για έναν πολιτισμό που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Χάιντα Γκουάι (Νησιά των Ανθρώπων) στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά.

Ερευνες τοποθετούν την άφιξη των πρώτων ανθρώπων της περιοχής πριν από  12.000. Εξαφανίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά τον 19ο αιώνα. Παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Χάιντα Γκουάι , η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.

Θα βρούμε συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των Χάιντα, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες. Τελετουργικά τέχνεργα από λίθο, μέταλλο, ξύλο, οστό, κέρατο, όστρεο, ύφασμα και ψάθα, μας μεταφέρουν στα μακρινά νησιά και ζωντανεύουν μια ζωή άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και τον κόσμο των πνευμάτων. Τα πλούσια σκαλίσματα και οι ζωγραφιές  στα αντικείμενα φανερώνουν υψηλή καλλιτεχνική δεξιοτεχνία απηχώντας όχι μόνο τον καθημερινό τρόπο ζωής των Χάιντα αλλά την ιστορία, τις αντιλήψεις, τις δοξασίες και τη σχέση τους με το υπερφυσικό.

500 αρχαιολογικά εκθέματα στον Καναδά

Την ίδια περίοδο που το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφθεί  την έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Βόρειος Αμερική  θαυμάζει από κοντά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Περισσότερα από 500 εκθέματα ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Β. Αμερικής για τις ανάγκες μιας έκθεσης που εστιάζει στον άνθρωπο: Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Canadian Museum of History στην Οττάβα.

Από τις 24 Νοεμβρίου ως τις 10 Απριλίου 2016, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου - 2016). Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης έχει εκδοθεί ένας επιστημονικός κατάλογος,  ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης, περισσότερα από πεντακόσια αρχαία έργα ιδιαίτερης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας που προέρχονται από Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία όλης της χώρας.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Πετούσε» Χάμιλτον στον Καναδά...
Ο Λιούις Χάμιλτον παρουσιάστηκε έτοιμος στα κατατακτήρια δοκιμαστικά ...
LIVE ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, έφτασε! Ο ...
Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν για τον μαραθώνιο
Ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος δρόμου "Μέγας Αλέξανδρος" διεξάγεται το ...
10ος διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»
Από το πρωί της Παρασκευής (03/04) θα διατίθενται οι 1.500 τελευταίες θέσεις ...
Τασούλας: Δεν είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη
 Απέκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας το ενδεχόμενο ...
Από το “The Voice”, Μέγας Αλέξανδρος σε ροκ Όπερα στη Θεσσαλονίκη!
Μπορεί στο The Voice νικήτρια να ήταν η Μαρία Έλενα Κυριάκου, όμως ένας ...
Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος δρόμου «Μέγας Αλέξανδρος»  στα κανάλια Novasports
Παρασκευή 11 Απριλίου, 18:10 Novasports 1 Novasports 1 HD   Σάββατο 12 Απριλίου, 20:00 Novasports ...
Ποιοι διάσημοι έβαλαν κολάν και μπλουζάκι και έτρεξαν στο μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης
Απλοί πολίτες, αλλά και πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην τηλεόραση ...
Σεργουλόπουλος  - Χατζηβασιλείου: Τρέξιμο για καλό σκοπό
Έτοιμοι να τρέξουν στον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» των 5 χιλιομέτρων ...