Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οι Χάιντα στην Θεσσαλονίκη, ο Μέγας Αλέξανδρος στον Καναδά
Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που ...
Πάνω από 100.000 οι επισκέπτες της έκθεσης «Οι Έλληνες» στον Καναδά
Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, ...
Αψήφησαν το κρύο και το χιόνι
Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο πολιτισμός της φυλής αυτόχθονων του Καναδά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/κης την ώρα που η έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιείται με επιτυχία στον Καναδά

Ο πολιτισμός της φυλής αυτόχθονων του Καναδά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/κης την ώρα που η έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιείται με επιτυχία στον Καναδά
Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που εγκαινιάζεται σήμερα 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου του 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό στον πλούσιο και πολυσύνθετο πολιτισμό της αυτόχθονης φυλής Χάιντα. Πρόκειται για έναν πολιτισμό που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Χάιντα Γκουάι (Νησιά των Ανθρώπων) στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά.

Ερευνες τοποθετούν την άφιξη των πρώτων ανθρώπων της περιοχής πριν από  12.000. Εξαφανίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά τον 19ο αιώνα. Παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Χάιντα Γκουάι , η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.

Θα βρούμε συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των Χάιντα, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες. Τελετουργικά τέχνεργα από λίθο, μέταλλο, ξύλο, οστό, κέρατο, όστρεο, ύφασμα και ψάθα, μας μεταφέρουν στα μακρινά νησιά και ζωντανεύουν μια ζωή άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και τον κόσμο των πνευμάτων. Τα πλούσια σκαλίσματα και οι ζωγραφιές  στα αντικείμενα φανερώνουν υψηλή καλλιτεχνική δεξιοτεχνία απηχώντας όχι μόνο τον καθημερινό τρόπο ζωής των Χάιντα αλλά την ιστορία, τις αντιλήψεις, τις δοξασίες και τη σχέση τους με το υπερφυσικό.

500 αρχαιολογικά εκθέματα στον Καναδά

Την ίδια περίοδο που το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφθεί  την έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Βόρειος Αμερική  θαυμάζει από κοντά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Περισσότερα από 500 εκθέματα ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Β. Αμερικής για τις ανάγκες μιας έκθεσης που εστιάζει στον άνθρωπο: Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Canadian Museum of History στην Οττάβα.

Από τις 24 Νοεμβρίου ως τις 10 Απριλίου 2016, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου - 2016). Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης έχει εκδοθεί ένας επιστημονικός κατάλογος,  ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης, περισσότερα από πεντακόσια αρχαία έργα ιδιαίτερης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας που προέρχονται από Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία όλης της χώρας.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Πρωθυπουργός εγκαινίασε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αποτελεί κοινή συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ...
«Ωδή στη Θάλασσα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Σύγχρονη εικαστική έκθεση διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ...
Σύγχρονη εικαστική έκθεση
Σύγχρονη εικαστική έκθεση διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ...
Ισραήλ: Περίτεχνο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αρχαία συναγωγή
Ένα μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα ...
Πρόκειται για μία σπάνια ανακάλυψη
Ένα μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα ...
Στο Τόκιο θα ταξιδέψουν 147 έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μέχρι το Τόκιο θα ταξιδέψουν 147 αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό ...
Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας εκπέμπει SOS
Αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς ...
«Σημεία εποχών» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με την επιθυμία να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να ...
«Αφεντικό» ο Άρης με... μέγα Αλέξανδρο!
Με…μέγα Αλέξανδρο Βεζένκοφ, που σκόραρε 29 πόντους και την καθοριστική ...