Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στην Αθήνα ο Ολάντ
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά ...
Μια θετική δήλωση Ολάντ για το χρέος θέλει η Αθήνα
Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και ουσίας χαρακτηρίζει η ...
Γαλλικός Τύπος:
"Παγιδευμένος": αυτή η λέξη επανέρχεται στα σχόλια του γαλλικού Τύπου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι business του Ολάντ στην Αθήνα

Οι business του Ολάντ στην Αθήνα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
Όλα τα έβαλε στο «τραπέζι» ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Μας έδωσε τη στήριξή του, μας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα όσα περνάμε και στα όσα θα περάσουμε τα επόμενα χρόνια, μας έδωσε το στίγμα των φιλικών αισθημάτων, που τρέφει για τον Αλέξη Τσίπρα και για τον ελληνικό λαό.

Άλλωστε, στις δύσκολες ώρες, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Ολάντ τον έπεισε για τον δρόμο, που ακολούθησε και τον στήριξε.

Όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φιλία και η συμπαράσταση δεν δίνεται, δίχως ανταλλάγματα. Η Γαλλία, εξάλλου, είναι ένας μεγάλος «παίκτης», που διαθέτει επιχειρηματικούς κολοσσούς, που είχαν και έχουν συμφέροντα στη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει μάλιστα και η πολυπληθής επιχειρηματική ομάδα Γάλλων, η οποία συνόδευε τον κ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα. Οι περισσότεροι εξ' αυτών ήρθαν να δουν, να ψάξουν για ευκαιρίες στη χώρα μας. Μόνο για μεγάλες ευκαιρίες, γιατί παρά την πρόσκληση που συνεχώς κάνουμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, εντούτοις αυτές δεν αποδίδουν τον τελευταίο καιρό, λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος που κυριαρχεί στη χώρα.

Η γαλλική πλευρά πριν έρθει στην Αθήνα, όπως φάνηκε και στις συζητήσεις, ήξερε, τί ήθελε να ζητήσει για λογαριασμό των επιχειρηματικών της συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ολάντ και οι δικοί του ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να μπουν σε μία σειρά επιχειρηματικής δράσης, που έχει να κάνει πρώτον, με την εκμετάλλευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εταιρεία λειτουργίας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ως τα τέλη Δεκεμβρίου. Το Παρίσι ενδιαφέρεται για τη θυγατρική εταιρεία της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της χώρας. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει και ρωσικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με τους Γάλλους πλέον να εμφανίζονται ως το μεγάλο φαβορί.

Δεύτερον, σε συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα η γαλλική πλευρά έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα της διαχείρισης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων για αυτές τις δύο είναι μεγάλο, καθώς η Suez Enviroment κατέχει ήδη το 5,46% της ΕΥΑΘ και «φλερτάρει» επίμονα, για να πάρει ένα ακόμη 23%, έτσι ώστε να φτάσει έτσι στο 28,46%.

Για την ΕΥΔΑΠ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά θέλει να εξαγοράσει το 11%. Ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς υπάρχει και για τον κατασκευαστικό τομέα. Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, ο οποίος έχει παρελθόν στη χώρα μας με την κατασκευή του μετρό της Αθήνας, θέλει να ξαναμπεί στο «παιχνίδι». Είχε κάνει στο παρελθόν συμμαχία με τον όμιλο Μπόμπολα και στην εκμετάλλευση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Η συνεργασία είχε προχωρήσει και σε άλλα έργα, όπως στην κατασκευή και εκμετάλλευση της Ολυμπίας Οδού, αλλά και τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός - Κλειδί. Όταν «έσκασε» η κρίση, ο γαλλικός κολοσσός εγκατέλειψε τον κατασκευαστικό κλάδο και έμεινε μόνο στο σχήμα της εκμετάλλευσης των έργων. Τώρα, όπως φαίνεται, ο γαλλικός αυτός κολοσσός αναζητεί νέους συμμάχους στον κατασκευαστικό χώρο, γνωρίζοντας ότι ο όμιλος Μπόμπολας δεν έχει την επιρροή, που είχε στο παρελθόν, στα κέντρα εξουσίας.

Τρίτον, οι επαφές που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών, έβαλαν στην ατζέντα και το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων νερού και ενέργειας. Ιδιαίτερο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε και στα εξοπλιστικά, στα οποία η γαλλική πλευρά αποτελούσε μέχρι πρότινος έναν από τους μεγαλύτερους τροφοδότες των ελληνικών δυνάμεων. Οι Γάλλοι θέλουν η χώρα μας, αφού δεν μπορεί να αγοράσει λόγω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, να νοικιάσει δύο φρεγάτες με το σύστημα του leasing. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την περίοδο 1974-2010, η Ελλάδα σε εξοπλιστικά αγόρασε από τη Γαλλία όπλα αξίας 4,1 δισ. δολ.


Le Monde: Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος

Ως ένα ειδύλλιο συμφέροντος, το οποίο μάλιστα «έδεσε με τη διακριτική ευχέρεια των Βρυξελλιώτικων διανυκτερεύσεων, όπως συνηθίζει η ευρωπαϊκή διπλωματία», χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο πολιτικών αρχηγών, του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ, η Le Monde, επικαλούμενη τη στήριξη που δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και στην ευγνωμοσύνη που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πρόσωπο του κ. Ολάντ, αναφερόμενος στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, όπου επήλθε συμφωνία.

Το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος», αναφέρεται στην πρώτη προσπάθεια επαφής την άνοιξη του 2012, όταν ο κ. Τσίπρας ήλθε στο Παρίσι, αλλά δεν έγινε δεκτός από τον κ. Ολάντ, γεγονός για το οποίο κράτησε μια σχετική πικρία. Μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε στην Γαλλία, με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του κ. Ολάντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας.

Δεύτερη απογοήτευση και γρήγορη συνειδητοποίηση ότι υπερίσχυε ο Γάλλο-γερμανικός άξονας. Εκείνη την περίοδο και για πολλούς μήνες - υποστηρίζει το δημοσίευμα - «δεν υπήρξε από ανθρώπινη άποψη, συνάντηση των δύο ανδρών. Ο κ. Τσίπρας ήλπιζε σε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον κ. Ολάντ και κ. ο Ολάντ μεγαλύτερο ρεαλισμό από την ελληνική πλευρά». Είναι η κρίση των καλοκαιρινών μηνών και η απειλή του Grexit, που έφερε κοντά τους δύο άντρες, αν και η ξαφνική ανακοίνωση για το δημοψήφισμα βιώθηκε άσχημα από τον κ. Ολάντ, που τη θεώρησε ως «έλλειψη εμπιστοσύνης».
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ολάντ συνέχισε να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και ισορροπιστή - και όταν την περίφημη νύχτα της 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ολάντ ήταν εκείνος, που τον αναζήτησε προσωπικά και τον έπεισε να επανέλθει. «Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου, παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Από πολιτικής πλευράς, η Le Monde θεωρεί ότι ο κ. Ολάντ «με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με έναν Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του, ο οποίος τον φροντίζει ιδιαίτερα ως τον καλύτερο Ευρωπαίο εταίρο του, στέλνει ένα μήνυμα στη γαλλική αριστερά. Είναι το είδος της αμοιβαία ωφέλιμης συμφωνίας win-win, που και οι δύο ηγέτες καλλιεργούν».
Διότι -και ίσως αυτό τους φέρνει πιο κοντά- μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα, που είναι αυτή των πολιτικών ελιγμών, δηλώνει Γάλλος διπλωμάτης που προσθέτει: «Γνωρίζετε πολλούς ηγέτες που εκλέγονται σε ένα πρόγραμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν ( επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου), που οργανώνουν ένα δημοψήφισμα, που το κερδίζουν, που παραμένουν στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου Ζαν Φρανσουά Κοπέ (γαλλική δεξιά) και κατορθώνουν να επανεκλεγούν;
Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλ - και αυτό αρέσει στον κ. Ολάντ» καταλήγει ο διπλωμάτης. Η Le Monde εκτιμά ότι αυτό ακριβώς, αλλά με άλλα λόγια, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος με τις δηλώσεις του στις 14 Ιουλίου, λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εκλέχθηκε με ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα και βρέθηκε να εφαρμόζει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, υπήρξε γενναίος (θαρραλέος)».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μνημόνιο, χρέος και ανάπτυξη στην ατζέντα Τσίπρα - Ολάντ
Η Ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία της επίσκεψης του ...
Τσίπρας- Ολαντ: Να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις της Συνόδου
 Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολαντ, είχε ο ...
Ολάντ: Οι προτάσεις Τσίπρα είναι ικανοποιητικές
«Οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ...
Συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη
Συνομιλία είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος ...
Μαξίμου: Συμφώνησαν για χαμηλά πλεονάσματα Μέρκελ- Τσίπρας- Ολάντ
  Στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης ...
Ολάντ: Δεν μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ...
Κινείται δικαστικά ο Ολάντ γιατί βγήκαν τα προσωπικά του στη... φόρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά του ...
Ολάντ: Δείπνο με τους επικεφαλής 12 κορυφαίων εταρειών
Δείπνο στους διευθύνοντες συμβούλους δώδεκα ξένων μεγάλων εταιρειών ...
Ολάντ: Η κατάσταση είναι πραγματι πολύ σοβαρή!
Ως πολύ «σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας ο ...