Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: «Πεισμώνουμε παρά την κρίση»
Κάθε χρόνο και πιο δύσκολα. Όμως με «πείσμα, χιούμορ κι αισιοδοξία» η ...
Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ναυτικό Όμιλο
Συναυλία θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την ...
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Βόλβη και Δίον
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο «Διεθνές Φεστιβάλ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ψηφιοποίηση και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ψηφιοποίηση και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η υλοποίηση του έργου «Διαδραστική πολιτιστική πύλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης η οποία ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος του έργου η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στους πολιτιστικούς φορείς διεθνώς. Το κατηγοριοποιημένο περιεχόμενο που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε, προσεγγίζει τα 5.000 αντικείμενα ψηφιοποίησης και προσφέρεται τόσο στους εξ αποστάσεως «επισκέπτες» (μέσω του διαδικτυακού τόπου), όσο και σε εκείνους που θα παρευρεθούν στις εγκαταστάσεις της ΚΟΘ.

Οπως αναφέρει η ΚΟΘ οι εφαρμογές εντάχθηκαν στο σχεδιασμό καινούργιων θεματικών ενοτήτων ανανεώνοντας τον υπάρχον διαδικτυακό τόπο, Στο ευρύ κοινό θα παρουσιαστούν συλλογές και ιστορικά αρχεία τα οποία δεν είχαν ακόμα διατεθεί ή όσα από αυτά είχαν διατεθεί δεν βρίσκονταν σε κατάλληλη μορφή για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού μέσω ανοικτών προτύπων και ηλεκτρονικών συσκευών (smart phones, Tablet PCs κ.α.).

Αναπτύχθηκαν επίσης εργαλεία που θα προωθήσουν την επικοινωνία της ΚΟΘ με τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες (διαδικτυακούς και μη). Ενα παράδειγμα είναι η διαδικτυακή δυνατότητα συμμετοχής στο μουσικό έργο των συλλογών και της Βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες ενημέρωσης για την επικαιρότητα του ΚΟΘ, καθώς και την εικονική περιήγηση και την ηχητική ξενάγηση. Σημαντικό χαρακτηριστικό της προτεινόμενης πράξης είναι, επίσης, η παροχή υποβοήθησης και υπηρεσιών στοχευμένων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ).

Οι υπηρεσίες προβολής και ανάδειξης του υφιστάμενου πολιτιστικού περιεχομένου και δράσεων της ΚΟΘ διαρθρώνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τους αποδέκτες τους:

_Υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάπτυξη υπηρεσιών για την ανάδειξη πολιτιστικού υλικού επί του οποίου ο δικαιούχος διαθέτει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή τις κατάλληλες άδειες για τη χωρίς περιορισμούς περαιτέρω διάθεση και χρήση του υλικού

_Υπηρεσίες προς το ευρύ κοινό, μέσω εναλλακτικών καναλιών πρόσβασης (Διαδίκτυο, email, SMS κ.λπ.) και με χρήση ποικίλων διαθέσιμων συσκευών (Υπολογιστές, φορητές συσκευές κλπ.), όπου θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί η υφιστάμενη Διαδικτυακή Πύλη της Κρατικής Ορχήστρας.

_Υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της ΚΟΘ μέσω σύγχρονων εφαρμογών, Ολοκληρωμένης Παρουσίασης Συλλογών - Αρχείων - Συναυλιών κλπ.

Στο πολιτιστικό απόθεμα του έργου περιλαμβάνονται Ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα, αρχεία ηχογραφήσεων και βίντεο συναυλιών, ψηφιοποίηση μουσικού υλικού (παρτιτούρες), αρχειακά στοιχεία Αίθουσας Δοκιμών Κ.Ο.Θ.(κατόψεις, έρευνες αγοράς, φωτογραφίες, συμβόλαια, κ.α.), Ιστορικό αρχείο του φορέα (εικόνες, φυλλάδια, εκδηλώσεις, αποφάσεις, κ.α.), Μετάφραση του τεκμηριωμένου υλικού, Ψηφιακός Διαδραστικός Οδηγός κ.α.

Ως τώρα έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1.100 παρτιτούρες με σύνολο σελίδων έως 150.000 σελίδες (σύνολο μαέστρου και ορχήστρας), επτά CD ηχογραφήσεις, ένα DVD από μεγάλη παράσταση, μεγάλες συναυλίες από τις οποίες ψηφιοποιήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο φωτογραφίες, κριτικές, προγράμματα, κλπ) κ.α.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού έργου, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται ημερίδα στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305 - 307).Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, την ανάπτυξη εφαρμογών προβολής, την προμήθεια υλικού και βασικού λογισμικού και άλλα θέματα
Δύο ημερίδες με θέμα «Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα» διοργανώνει το ...
Το πρόγραμμα της νέας σεζόν περιλαμβάνει έργα Μάλερ, αφιέρωμα στην Ελένη Καραΐνδρου και κινηματογραφική μουσική
Κάθε χρόνο και πιο δύσκολα. Όμως με «πείσμα, χιούμορ κι αισιοδοξία» η ...
Ακαδημία Νέων Μουσικών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
«Ασθενής και παρόλ΄αυτά οδοιπόρος η ΚΟΑ αντιμετωπίζει και φέτος τις ...
Ο Πέτρι Σάκαρι στην Θεσσαλονίκη
Την προσωπική και μουσική σύνδεση μεταξύ των συνθετών Φέλιξ Μέντελσον ...
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κρατική ενίσχυση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων
Την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε ...
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»
Πανιά στο Αιγαίο άνοιξαν, ήδη από τις 31 Μαΐου, τα μουσικά σύνολα της ...
Επιταχύνεται η έκδοση της σύνταξης με τη νέα μηχανογραφική εφαρμογή του ΟΑΕΕ
Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση μηχανογραφικής εφαρμογής, για την ...
Intralot: Επέκταση του συμολαίου με την κρατική λοταρία της Κροατίας
Tην επέκταση του συμβολαίου της με την κρατική λοταρία της Κροατίας ...
Ιταλία: Η κυβέρνηση καταργεί την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων
Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να καταργήσει την κρατική ...