Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ψηφιοποίηση και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η υλοποίηση του έργου «Διαδραστική πολιτιστική πύλη της Κρατικής ...
Επιστρέφει η μαθητική κερκίδα
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η μαθητική κερκίδα της ΑΕΚ θα ...
Χ. Σπίρτζης: ''Στοίχημα για την πολιτιστική μας κληρονομιά να αναστηλωθεί το Γεφύρι της Πλάκας''
«Στοίχημα για τη χώρα και την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το ότι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η διαδραστική πολιτιστική πύλη της ΚΟΘ είναι έτοιμη να λειτουργήσει

Η διαδραστική πολιτιστική πύλη της ΚΟΘ είναι έτοιμη να λειτουργήσει

Η υλοποίηση του έργου «Διαδραστική πολιτιστική πύλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης η οποία ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος του έργου η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στους πολιτιστικούς φορείς διεθνώς. Το κατηγοριοποιημένο περιεχόμενο που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε, προσεγγίζει τα 5.000 αντικείμενα ψηφιοποίησης και προσφέρεται τόσο στους εξ αποστάσεως «επισκέπτες» (μέσω του διαδικτυακού τόπου), όσο και σε εκείνους που θα παρευρεθούν στις εγκαταστάσεις της ΚΟΘ.

Οπως αναφέρει η ΚΟΘ οι εφαρμογές εντάχθηκαν στο σχεδιασμό καινούργιων θεματικών ενοτήτων ανανεώνοντας τον υπάρχον διαδικτυακό τόπο, Στο ευρύ κοινό θα παρουσιαστούν συλλογές και ιστορικά αρχεία τα οποία δεν είχαν ακόμα διατεθεί ή όσα από αυτά είχαν διατεθεί δεν βρίσκονταν σε κατάλληλη μορφή για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού μέσω ανοικτών προτύπων και ηλεκτρονικών συσκευών (smart phones, Tablet PCs κ.α.).

Αναπτύχθηκαν επίσης εργαλεία που θα προωθήσουν την επικοινωνία της ΚΟΘ με τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες (διαδικτυακούς και μη). Ενα παράδειγμα είναι η διαδικτυακή δυνατότητα συμμετοχής στο μουσικό έργο των συλλογών και της Βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες ενημέρωσης για την επικαιρότητα του ΚΟΘ, καθώς και την εικονική περιήγηση και την ηχητική ξενάγηση. Σημαντικό χαρακτηριστικό της προτεινόμενης πράξης είναι, επίσης, η παροχή υποβοήθησης και υπηρεσιών στοχευμένων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ).

Οι υπηρεσίες προβολής και ανάδειξης του υφιστάμενου πολιτιστικού περιεχομένου και δράσεων της ΚΟΘ διαρθρώνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τους αποδέκτες τους:

_Υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάπτυξη υπηρεσιών για την ανάδειξη πολιτιστικού υλικού επί του οποίου ο δικαιούχος διαθέτει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή τις κατάλληλες άδειες για τη χωρίς περιορισμούς περαιτέρω διάθεση και χρήση του υλικού

_Υπηρεσίες προς το ευρύ κοινό, μέσω εναλλακτικών καναλιών πρόσβασης (Διαδίκτυο, email, SMS κ.λπ.) και με χρήση ποικίλων διαθέσιμων συσκευών (Υπολογιστές, φορητές συσκευές κλπ.), όπου θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί η υφιστάμενη Διαδικτυακή Πύλη της Κρατικής Ορχήστρας.

_Υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της ΚΟΘ μέσω σύγχρονων εφαρμογών, Ολοκληρωμένης Παρουσίασης Συλλογών - Αρχείων - Συναυλιών κλπ.

Στο πολιτιστικό απόθεμα του έργου περιλαμβάνονται Ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα, αρχεία ηχογραφήσεων και βίντεο συναυλιών, ψηφιοποίηση μουσικού υλικού (παρτιτούρες), αρχειακά στοιχεία Αίθουσας Δοκιμών Κ.Ο.Θ.(κατόψεις, έρευνες αγοράς, φωτογραφίες, συμβόλαια, κ.α.), Ιστορικό αρχείο του φορέα (εικόνες, φυλλάδια, εκδηλώσεις, αποφάσεις, κ.α.), Μετάφραση του τεκμηριωμένου υλικού, Ψηφιακός Διαδραστικός Οδηγός κ.α.

Ως τώρα έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1.100 παρτιτούρες με σύνολο σελίδων έως 150.000 σελίδες (σύνολο μαέστρου και ορχήστρας), επτά CD ηχογραφήσεις, ένα DVD από μεγάλη παράσταση, μεγάλες συναυλίες από τις οποίες ψηφιοποιήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο φωτογραφίες, κριτικές, προγράμματα, κλπ) κ.α.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού έργου, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται ημερίδα στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305 - 307).Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνεργασία ΥΠΠΟ-Δήμου Ελευσίνας για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης
Πρόσκληση συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου ...
Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο «ανοίγει» την πύλη του
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και η διαδικτυακή πύλη του ...
Έτοιμη για το γυμναστήριο η…
Μπορεί να βρέχει, αλλά φόρεσε το μπουστάκι και το σορτσάκι της και ...
Ετοιμη για βομβα με δυο Ελληνες η η Μπενφίκα!!!
Έτοιμη να ενισχυθεί με δύο από τα βασικά στελέχη της Εθνικής μας ...
Άντζελα Δημητρίου: «Μου αρέσει ο Γιάννης Λάτσιος. Είναι πιο γλυκούλης»
Είναι έτοιμη η Άντζελα Δημητρίου για εξαντλητικές πρόβες; ...
Παπαγεωργίου: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων
Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας είναι η μεγάλη πρόκληση για την ...
Παντελής Καψής: Σε 2 μήνες θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ
Εντός διμήνου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, όπως ενημέρωσε τη ...
Καψής: Σε δύο μήνες θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ
Εντός διμήνου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, όπως ενημέρωσε τη ...
Ρεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη» να χορηγήσει «επιπρόσθετη βοήθεια» στη Λισαβόνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Πορτογαλία, εάν ...