Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γεροβασίλη: Θα έχουμε ισχυρή αντιπαράθεση με τους δανειστές για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια
Μια πολύ σκληρή μάχη την οποία η κυβέρνηση έχει να δώσει μέχρι το τέλος ...
B.M. Έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο αποτελούν οι αναδιαρθρώσεις και η ...
Κούρεμα στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση
Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχονται οι δανειστές, τρέχουν στην κυβέρνηση

Έρχονται οι δανειστές, τρέχουν στην κυβέρνηση

Μετά την ψήφιση του πρώτου «κύματος» των προαπαιτούμενων για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 2 δισ. ευρώ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών.

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα για να ελαφρύνει το σκληρό πρόγραμμα, όμως τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων πιστωτών όσο και του ΔΝΤ χτυπούν «καμπανάκι» για την απουσία ή την ανεπάρκεια ισοδύναμων μέτρων για να μην περάσει η μείωση του ΕΚΑΣ ή η επιβολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση και τις διαβουλεύσεις της με τους δανειστές είναι ασφυκτικά, καθώς το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει μέτρα-«φωτιά», ενώ η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

Έως τις 15 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τον «κάβο» της πρώτης αξιολόγησης.

Μέσα στο μήνα, θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, πρέπει να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού.

Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και «τρέξει» τα προαπαιτούμενα, «κόκκινα δάνεια» και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τότε ίσως υπάρξει δέσμευση από τους εταίρους προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κι αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου είτε στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, από τον υπουργό Οικονομικών, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή.

Στόχοι της κυβέρνησης είναι:

-Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

-Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κ.λπ.

«Καίνε» τα «κόκκινα» δάνεια

Το «καυτό» ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Aπό το σύνολο των 100 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια, τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των νοικοκυριών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε το προστατευτικό όριο να μην πέσει πολύ κάτω από τις 300.000 ευρώ που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κατ' εφαρμογή μοντέλου άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση, επιμένει πως δεν θα συμβεί το ίδιο για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που αναμένεται να καθοριστεί όταν ανακοινωθούν και τα τελικά νούμερα για τα κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες.

Το χρέος στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας, όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Για το θέμα του χρέους, είναι αυτό που, όπως είπε, θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της.

«Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, στόχος της κυβέρνησης είναι η αισθητή μείωση του ετήσιου κόστους για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχει μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια.

Σχετικά με πιθανές αντιστάσεις της Γερμανίας, ο κ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε ότι «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για τα “κόκκινα” δάνεια
Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, ...
Συνάντηση Κατσέλη με εμπόρους για τα
Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και της ρύθμισης των ...
Σταθάκης: Σε ένα 6μηνο η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το
Σε περίπου ένα εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ...
Έτσι θα
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να "κλειδώσει" η συμφωνία ...
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων»
Τα «κόκκινα δάνεια» είναι το καυτό θέμα της σημερινής ημέρας αλλά και ...
Κόκκινα δάνεια: Όχι στη
Όλες οι κινήσεις, που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, για την ...
Στουρνάρας: Θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με γνώμονα τη διασφάλιση του Δημοσίου
«Η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά διαρκώς για τη διαμόρφωση και εφαρμογή, ...
Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων για ενήμερα και «κόκκινα» δάνεια χτίζει η ...
Eurogroup: Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια του ΕΜΣ
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σήμερα το βράδυ σε ...