Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γιάννος Παπαευσταθίου: «Έχω πάει σε πρώτο ραντεβού με μαγιό-βερμούδα»
Μπορεί η ωραία εμφάνιση να ήρθε ως... «Μάνα Χ-Ουρανού» στη ζωή του, ...
Γιάννος Παπαευσταθίου: Το ασχημόπαπο που έγινε… κύκνος
Ο Γιάννος Παπαευσταθίου κάποτε ήταν... αλλιώς. Τώρα μόνο «σπασικλάκι» ...
Δεν ήξερε για τα λεφτά ο Γιάννος
Eξηγήσεις με υπόμνημα που παρέδωσε ο συνήγορος του στην Εισαγγελέα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι «καμπάνες» στους εφοριακούς, ο Γιάννος, η «Γερμανός» και τα εξοπλιστικά…

Οι «καμπάνες» στους εφοριακούς, ο Γιάννος, η «Γερμανός» και τα εξοπλιστικά…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

αναδημοσίευση απο τα Ντοκουμέντα του Σαββάτου

 "...Ως έδρα της επιχειρήσεως εμισθώνετο ένα απλό γραφείο 15-20 τ.μ. στην περιφέρεια της ΔΟΥ. Το γραφείο αυτό δεν έχε ποτέ σύνδεση με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ...

 

Tην περασμένη Τετάρτη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν 6-7 στελέχη εφοριών σε πολυετείς καθείρξεις (15 χρόνια ο καθένας) και εκτός ενός όλοι οδηγήθηκαν με κλάματα στις φυλακές. Κατά την κατηγορία, ζημίωσαν από κοινού το δημόσιο ταμείο με 1 εκατ. ευρώ.

 Είναι η συνέχεια ενός σκανδάλου που άρχισε να αποκαλύπτεται δειλά-δειλά το 2002-2004, όταν ο επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης, μέχρι τότε στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, άρχισε να ομολογεί τι έκανε ο ίδιος και με ποιούς συνεργάστηκε. Πέρα απ’ αυτό άρχισε να… ξετυλίγει το κουβάρι και για άλλους, καθώς γνώριζε πρόσωπα και πράγματα.

 Την εποχή που άρχισε να μιλάει στα καίρια πόστα των υπουργείων ήταν ο Άκης και ο Γιάννος.

 Ο κ. Κασιμάτης με τον συνήγορό του ήρθαν στην Αθήνα, μίλησαν, αλλά τότε τους ζήτησαν να καταγγείλουν μόνο τον Ψωμιάδη, που ήταν πολιτικός αντίπαλος.

Οι καταγγελίες του μπήκαν σε ένα συρτάρι μαζί με εκείνες που έλεγαν ότι μια βαλίτσα με χρήματα έφτανε τακτικά από τη Θεσσαλονίκη, την «ξεχνούσαν» σε μία αίθουσα συνεδριάσεων στο υπουργείο Οικονομικών και κάποιοι την «τακτοποιούσαν».

 Τα δυο κόμματα εξουσίας, στελέχη των οποίων «έκαιγε» με τις αποκαλύψεις του ο Κασιμάτης, τον εκδικήθηκαν δεόντως. Τον κατέστησαν τον πιο μεγάλο οφειλέτη του... Δημοσίου.

Πήραν ένα αρχικό ποσό οφειλής, το υπολόγισαν αυθαίρετα και πάνω σε αυτό φόρτωναν τόκους τόσους, ώστε να εμφανίζουν τον κ. Κασιμάτη να οφείλει 4 δισ. ευρώ! Πάνω απ’ όλους τους «μεγαλοκαρχαρίες», μεγαλαοδανειολήπτες κ.λπ.

 Το ύψος του σκανδάλου αρπαγής ΦΠΑ με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ξεπέρασε τότε τα 200 δισ. δραχμές.

Τα χρήματα τα έδιναν οι εφορίες Θεσσαλονίκης σε «ιδιοκτήτες» εργοστασίων, αν και γνώριζαν ότι τα εργοστάσια ήταν ανύπαρκτα και στις σχετικές διευθύνσεις ήταν οικόπεδα...

 Παρά τη δημοσιότητα των καταγγελιών οι πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά κάλυπταν τους εφοριακούς, δεν ερευνούσαν που πήγαινε η… βαλίτσα στο υπουργείο Οικονομικών και κυνηγούσαν ανελέητα τον Κασιμάτη και τον συνήγορό του...

 Στα ΜΜΕ απαντούσαν ότι έγιναν επιθεωρήσεις και αποδείχθηκε ότι οι εφοριακοί ενήργησαν νόμιμα και χωρίς ιδιοτέλεια.

 Δύο-τρία στελέχη της εφορίας (Στογιάννου-Κάπρη-Γεωργιάδου-Καρακουλάκη) απειλούσαν με μηνύσεις και αγωγές τους πάντες, φωνάζοντας ότι «είναι συκοφαντίες τα περί χρηματισμού».

 Όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, οι 2 βρέθηκαν με τεράστιες καταθέσεις. Μαζί τους στη λίστα και... επιθεωρητής που βεβαίωνε ότι "όλα ήταν νόμιμα".

 Χαρακτηριστικό απόσπασμα από δικόγραφο, όπου περιγράφεται ο ρόλος των ελεγκτών, πώς κουκουλώνονταν κ.λπ.:

 

"...Εκτός των επιθεωρητών δεν υπήρχε άλλος θεσμός σε τοπικό επίπεδο που θα ανεδείκνυε την παρανομία. Έτσι κυριολεκτικά λεηλάτησαν εκ του ασφαλούς τα ταμεία του Δημοσίου, αφού δεν υπήρχε μηχανισμός άλλος, ώστε να αποτρέψει την παρανομία. Είναι δε πρωτοφανές σε μία τόσο μεγάλη παρανομία να συμμετείχαν τόσοι πολλοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούσαν σε διάφορες βαθμίδες της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Η συμμετοχή ήταν μαζική, το όφελος ήτανε τεράστιο και κοινό για όλους, η παρανομία και ο φόβος της τιμωρίας τους συνείχε. Ενόψει των ανωτέρω τηρούσαν ένοχη σιωπή.

Το σχέδιο:

Ένας πολίτης ή εφοριακός, ο οποίος συμμετείχε ήδη στο κύκλωμα της παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., ανεύρισκε έναν άλλον που ήθελε να συμμετάσχει κι αυτός στην διαδικασία της επιστροφής λαμβάνοντας ποσοστό από τα «κέρδη» για τη συμμετοχή του, συνήθως το ¼ του επιστρεφόμενου κάθε φορά ποσού. Μόλις συμφωνούσε, ο νέος «επιχειρηματίας» προσήρχετο στον προϊστάμενο του τμήματος Φ.Π.Α. της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αναφέροντο στο όνομα αυτού που τον εμύησε, και εδήλωνε με νόημα βεβαίως, ότι θέλει να συστήσει εξαγωγική μονάδα.

Ως έδρα της επιχειρήσεως εμισθώνετο ένα απλό γραφείο 15-20 τ.μ. στην περιφέρεια της Δ.Ο.Υ.  Το γραφείο αυτό δεν έχε ποτέ σύνδεση με την Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε. και του Ο.Υ.Θ. εμισθώνετο για 2 χρόνια, με ένα μικρό μίσθωμα, πλην όμως μετά από ένα δίμηνο και αφού είχαν εξασφαλίσει το μισθωτήριο συμβόλαιο, το εγκατέλειπαν. .."

 

 Στην ίδια λίστα Λαγκάρντ και η σύζυγος του τότε υπουργού Οικονομίας και Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

 Το συνολικό ποσό που είχαν οι εφοριακοί, η σύζυγος του Γιάννου και οι επιθεωρητές στη λίστα Λαγκάρντ ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

 Προσέξτε τις διαφορές:

 Για το ποσό της λίστας Λαγκάρντ ο Γιάννος και η σύζυγός του παραπέμφθηκαν για πλημμέλημα και πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ποινή 4 ετών, την οποία εξαγοράζουν με ένα μικρό ποσό.

 Ο επιθεωρητής δεν παραπέμφθηκε καθόλου επί τόσα χρόνια και οι εφοριακοί καταδικάστηκαν για άλλες πράξεις, επίσης σε πολυετείς καθείρξεις, αλλά όχι για τη λίστα Λαγκάρντ.

 Προφανής λόγος της πορείας χελώνας που έχει η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ είναι ότι θα πάρει πολλούς λίαν ισχυρούς και επώνυμους στον λαιμό της.

Γι’ αυτό και δεν θέλουν την έρευνα καθόλου, ούτε οι κοπτόμενοι για το δημόσιο χρήμα "Θεσμοί", δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που γερμανοκρατείται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, επίσης, γερμανογαλλοκρατείται και το ΔΝΤ που αμερικανοελέγχεται και μοιάζει να έχει τις λιγότερες αντιρρήσεις γι’ αυτά τα θέματα...

Ενδεικτικό της «σιγής ασυρμάτου» που έχει επιβληθεί είναι η περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, μεγάλου πρωταγωνιστή και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Γιάννος παραπέμπεται και για κακούργημα, αλλά περί αυτού δεν εγράφη τίποτα κι αυτό διευκόλυνε και την πλευρά του, καθώς ξένοι δημοσιογράφοι ερευνούσαν και δεν έβρισκαν τίποτα.

 Μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι παραπέμπονται για τα εξοπλιστικά ο γνωστός επιχειρηματίας ΓΕΡΜΑΝΟς και άλλοι.

 Τί σχέση έχουν όλα αυτά;

 Υπάρχει ένα πόρισμα ελεγκτικών οργάνων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων κ.λπ.

Στο πόρισμα αυτό υπάρχουν βαρύτατα «αφιερώματα» στην εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ και άλλες και για την περίοδο κατά την οποία αρμόδιος υπουργός ήταν ο Γιάννος.

 Η Δικαιοσύνη όμως πάει με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο πήγαινε μέχρι να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση Λιακουνάκου.

 Κλήθηκε μόλις τώρα, αν και εδώ και έναν χρόνο υπήρξε και αλληλογραφία με τον Άρειο Πάγο, αλλά και χρόνια πριν σοβαρά στοιχεία και ερωτήματα.

Κορυφαίο ερώτημα το γιατί το Πεντάγωνο έκανε παραγγελία για προμήθεια 3.333 διοπτρών.

Ποτέ δεν εξηγήθηκε από που προέκυψε ο συγκεκριμένος αυτός αριθμός και δεν είχε στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω ή προς τα πάνω...

Πολλά θρυλούνται και καμία φορά από μια τέτοια «παραξενιά» φτάνει κανείς εκεί που μένει με το στόμα ανοιχτό...

 Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα αν και γιατί ο Λιακουνάκος σχεδίαζε να δημιουργήσει νοσοκομείο ειδικά στην Πάτρα, εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών, Γιώργη Ζορμπά.

Ένας απόστρατος στρατηγός, διευθυντής του γραφείου του κ. Ζορμπά, βρέθηκε να έχει μαζέψει «οικονομίες» στνο λογαριασμό του περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συνδέεται με την έρευνα για τους μιζαδόρους των εξοπλιστικών.

 Ο κόσμος των εξοπλιστικών όμως είναι «ο μικρός, ο μέγας».

 Η σύζυγος του Γιάννου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Η περίοδος του Γιάννου γέννησε σωρεία σκανδάλων στα εξοπλιστικά.

 Ο Γιάννος όμως πάντα δήλωνε δικαιωμένος από τα δικαστήρια για όποιον τον κατηγορούσε...

Περί της ανάμειξης του ΓΕΡΜΑΝΟΥ πολλά εθρυλούντο, αλλά ο ίδιος τα διέψευδε όλα και υπερήφανα μάς έδειχνε τα σούπερ εργοστάσια (πράγματι) που έχει στη βιομηχανική περιοχή της Θράκης και μεταξύ άλλων κατασκευάζει και μπαταρίες για τις τορπίλες για τα υποβρύχια, εντός και εκτός Ελλάδας.

 Μας έδωσε βοήθεια στην έρευνα τότε για λογαριασμό της Ελευθεροτυπίας.

Εκδότης της Ελευθεροτυπίας ήταν ο γνωστός δικηγόρος των Αθηνών Χάρης Οικονομόπουλος, συν-πρόεδρος και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Στην έρευνα που κάναμε για τα υποβρύχια η πλευρά του ΓΕΡΜΑΝΟΥ μάς είπε ότι «είναι πεντακάθαροι και δικαιωμένοι σε όλα» και προσπάθησε να «απαντήσει» με το επιχείρημα ότι διεκδικεί από εκείνον δικηγορική αποζημίωση ο Χάρης Οικονομόπουλος για παλαιότερη υπόθεση, πριν γίνει εκδότης της εφημερίδας.

Ερευνώντας βρήκαμε ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου (1496/10) η πλευρά Οικονομόπουλου είχε δικαιωθεί, καθώς κρίθηκε ότι αδικαιολόγητα τους «έπαψε» από δικηγόρους η «Γερμανός» σε μια υπόθεση με τη Μovitel.

Ενδιαφέρον όμως έχουν τα γεγονότα.

Οι δικηγόροι (Οικονομόπουλος - Κουλούρης) έχασαν τη συνεργασία με τη «Γερμανός» το 2002. Νωρίτερα, ο Χ. Οικονομόπουλος είχε αναλάβει να υπερασπιστεί τον Ά. Σπηλιωτόπουλο έναντι των ΜΜΕ του Σωκ. Κόκκαλη για τις γνωστές επιθέσεις περί «ΣΑΛΩΜΗΣ» κ.λπ.

 Η «Γερμανός» ανέλαβε για λογαριασμό της ΙΝΤΡΑΚΟΜ την κατασκευή μπαταριών.

 Ενδιαφέρον έχει αν οι μπαταρίες αυτές αφορούν υποβρύχια και το αν ο δικηγόρος, κ. Οικονομόπουλος, συνδέει την απομάκρυνσή του με την υπόθεση αυτή.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως έχει και η συνέχεια. Το 2012 το Πρωτοδικείο της Αθήνας προσδιόρισε αμοιβή στον κ. Οικονομόπουλο ένα πολύ σοβαρό ποσό, κοντά στο εκατομμύριο κατά τις πληροφορίες.

Όμως έναν χρόνο αργότερα το Μονομελές Εφετείο δικαίωσε τον ΓΕΡΜΑΝΟ. Η λεπτομέρεια είναι ότι η «Γερμανός» άλλαξε δικηγόρο και τη θέση του κ. Παπαδάκη πήρε ο γνωστός Πέτρος Μαχάς, συνεργάτης στο παρελθόν με δικηγόρους τηςSiemens, του Θ.Λιακουνάκου, και με δικηγορικό γραφείο και στο περίφημο Μονακό...

 Ο κ. Μαχάς είχε απαλλαγεί με βούλευμα στην υπόθεση του γνωστού ως παραδικαστικού κυκλώματος (Καλούσης κ.λπ.) του παρελθόντος, μια υπόθεση, η οποία έχει και σπουδαίο πολιτικό ενδιαφέρον...

 Ορισμένες φορές η επικαιρότητα κάνει τον «κόσμο» να μοιάζει τόσο μικρός στην Ελλάδα...

Και τότε προσέχει κανείς σε ποιούς ορισμένοι δικαστές σπεύδουν με βαριές «καμπάνες» και σε μερικούς ξεχνούν τις δικογραφίες στα συρτάρια…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου ζητά ο εισαγγελέας
Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου ...
Σε δίκη για τα εξοπλιστικά Σμπώκος και Γερμανός
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να ...
Γιάννος Παπαευσταθίου: «Δε με άγχωσε ποτέ το γεγονός ότι δουλεύω σε βενζινάδικο»
Ο Γιάννος Παπαευσταθίου, μπορεί να είναι μόλις 24 ετών, όμως έχει ...
Γιάννος Παπαευσταθίου: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτίθεσαι γυμνός μπροστά σε θεατές»
Σε ποιον ρόλο θα έβαζε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ο Γιάννος ...
ΔΣΑ: Ποινικές ευθύνες για εφοριακούς που αποτρέπουν τους πολίτες απο το να προσφύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ
«Καμπανάκι» στους εφοριακούς που ή προϊστάμενους ΔΟΥ που αποτρέπουν ...
Γιάννου: «Ξέρουμε που παίζουμε και τι θα αντιμετωπίσουμε…» (video)
Ο mvp της πρεμιέρας του πρωταθλήματος Απόστολος Γιάννου μίλησε στην ...
Προθεσμία για τις 8/4 ζήτησε και έλαβε για την απολογία του Γιάννος Παπαντωνίου
Στις 8 Απριλίου θα εμφανιστεί ενώπιον της Εφέτη Ανακρίτριας Μερόπης ...
Ελεύθερος με εγγύηση ο Παπαντωνίου
Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στον ...
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κασιμάτης
Απεβίωσε ο Γιώργος Κασιμάτης, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης ...