Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταθάκης: Όφελος 2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από το ΕΣΠΑ
Κονδύλια ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν επιπλέον από την ...
Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-1020 όσα έργα έχουν απενταχθεί , οι προϋποθέσεις
Τα έργα που έχουν απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ μπορούν να ...
Κομισιόν: Μετασχηματίζεται η ελληνική οικονομία
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ντομπρόβσκις: Απελευθερώνονται 800 εκατ. από ΕΣΠΑ προς Ελλάδα για αναπτυξιακά έργα

Ντομπρόβσκις: Απελευθερώνονται 800 εκατ. από ΕΣΠΑ προς Ελλάδα για αναπτυξιακά έργα

Ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία του ΕΣΠΑ, αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την ερχόμενη εβδομάδα, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020, δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από τις 16 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις. Με τις αλλαγές των κανόνων, η Ελλάδα εξοικονομεί 2 δισ. ευρώ, εντός του 2015 και 2016, εξήγησε ο Β. Ντομπρόβσκις. Συγκεκριμένα, εντός του 2015 θα εισρεύσουν στη χώρα 1,3 δισ. ευρώ και το 2016, περί τα 0,7 δισ. ευρώ.
   
Ερ: Πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ;
   
Απ: Η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται μέσω της αναδρομικής αλλαγής των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Ορισμένα έργα της περιόδου αυτής έχουν παραμείνει ημιτελή, λόγω της αδυναμίας της Αθήνας να τα συγχρηματοδοτήσει. Προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, η ΕΕ θα αναλάβει πλήρως (100%) τη χρηματοδότηση των έργων αυτών (στις περισσότερες χώρες το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης είναι 15%). Επιπλέον, αναμένεται να εκταμιευθεί πρόωρα το τελευταίο 5% των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των έργων.Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης έργων στο 11%. Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσει νωρίτερα στην ελληνική οικονομία ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά αναλύτονται σε 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και τα υπόλοιπα το 2016.

Ερ: Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων;
   
Απ: Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 6η θέση, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ παλαιότερα βρισκόταν μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη απορρόφηση. Αυτή η βελτίωση οφείλεται εν πολλοίς στη συνδρομή και την εμπειρογνωμοσύνη που παρείχε στις ελληνικές αρχές η Task Force. Η νέα Task Force σήμερα ονομάζεται υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, διασφαλίζει ότι τα έργα της περιόδου 2007-2013 έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ερ: Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ελληνική κυβέρνηση;
   
Απ: Με δεδομένες τις δυσκολίες που συναντήσαμε αλλά και τις εντάσεις που ζήσαμε για να φτάσουμε σε συμφωνία, είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα να μπει σε σωστή τροχιά. Η θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρθούν οι περιορισμοί των κεφαλαίων. Είναι σημαντικό για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα. Δεν θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα αν υπάρχουν περιορισμοί κεφαλαίων και αβεβαιότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τους επενδυτές και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επομένως το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στην ελληνική κυβέρνηση είναι να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της και να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση.
   
Ερ: Όσον αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή τη στιγμή εξετάζονται άλλα μέτρα, πέρα από τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση της ωρίμανσης των δανείων;
   
Απ: Σύμφωνα με το Eurogroup, η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όμως δεν είναι απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να διευκολύνει τις συζητήσεις όσον αφορά το χρέος και ειδικότερα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου συνδέεται άμεσα με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τα συμπεράσματα του Eurogroup είναι σαφή. Αποκλείουν το ονομαστικό κούρεμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα μέτρα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή αφορούν στην ωρίμανση των δανείων, στην περίοδο χάριτος αποπληρωμής τους και στα επιτόκια. Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή. Όμως την απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup αφότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα έργα που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό στην διάρκεια της πολύχρονης ιστορίας του οργανισμού αποτελούν τον κορμό του προγραμματισμού της φετινής, τελευταίας πλήρους καλλιτεχνικής περιόδου στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας.
«Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τον μεγάλο μας στόχο. Ελπίζουμε και ...
Ντομπρόβσκις: Περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της
Με εκτενείς αναλύσεις και ανταποκρίσεις από την Αθήνα καλύπτει σήμερα ...
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Πόσα για ανακεφαλαιοποίηση, χρέος και αναπτυξιακά έργα
Μέχρι και στο παρά πέντε των διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των ...
Ντομπρόβσκις: Υπάρχει βούληση, αλλά και προβληματισμός
Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, ...
Λαζαρίδης στο BBG: Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης
"Η ελληνική οικονομία δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που ...
Δάνεια 200 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τις ΜμΕ
Mε στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα η ...
Alpha: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει!
"Η ελληνική οικονομία αντίθετα με τις προβλέψεις περί κατάρρευσης και ...
Θα πληρώσει το πολιτικό ρίσκο η οικονομία
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική οικονομία καιν η ελληνική ...
Προβόπουλος: Η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο
H Ελλάδα άντεξε στην κρίση, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ...