Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ojos Verdes: Συναυλία με τον Ανδρέα Κατερινόπουλο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
O Aνδρέας Κατερινόπουλος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ...
Κροίσοι: Stand-Up Comedy στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την Stand-Up Comedy, Κροίσοι, σε ...
Μια βραδιά με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στις 23 Δεκεμβρίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σας προσκαλεί σε μια ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μια πειραματική παράσταση στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποπειράται μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας

Μια πειραματική παράσταση στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποπειράται μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας
Η ανάδειξη της αναγκαιότητας της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες, ο προβληματισμός πάνω στην ιστορική συνέχεια και η προοπτική της παρουσίασης θεατρικών έργων σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες είναι ο στόχος της παράστασης «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» που θα ανέβει την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης· μια παράσταση που παρουσιάζει το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7.

Η δραματουργία και η σύλληψη του έργου «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» είναι της Ραφίκα Σαουίς που πρωταγωνιστεί και συνσκηνοθετεί μαζί με τον Νίκο Σταθόπουλο και τη Δήμητρα Δρακοπούλου η οποία συμμετέχει ως ηθοποιός. Παράσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ιδρυμα Κακογιάννη, είναι ένας πειραματισμός στα όρια επίσης της αρχαίας τραγωδίας καθώς, όπως αναφέρεται από τους δημιουργούς, πρόκειται για «μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα». Η έννοια ωστόσο της κρίσης εδώ είναι πολλαπλή: κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή και τελικά κρίση οικονομική.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» είναι η εξέλιξη της πειραματικής παράστασης  «Ριπές» η οποία με στοιχεία από θέατρο-ντοκουμέντο στα έργα του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα» και του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», παρουσιάστηκε με επιτυχία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, στο Θέατρο ΟΥΗΛ τον περασμενο Σεπτέμβριο (στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας).

Αυτό που ο θεατής πρέπει να περιμένει από την παράσταση «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» είναι μια μεγάλη οπτικοακουστική εγκατάσταση στην οποία οι θεατές εντάσσονται και αλληλεπιδρούν με τους ερμηνευτές (συμμετέχουν και παιδιά μεταναστών). Η δραματουργία του οπτικοακουστικού υλικού είναι του Αρη Χατζηστεφάνου με την Ολυμπία Μυτιληναίου στη διεύθυνση φωτογραφίας και τους Μάνθο Σάρδη, Λεωνίδα Παπαφωτίου στο μοντάζ και το ηχητικό μιξάζ.

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι στην παράσταση που θα δούμε τον Νοέμβριο στο Ιδρυμα Κακογιάννη τίθενται διάφορα ερωτήματα: Πόσο έχει αλλάξει πραγματικά η ιστορία των Ατρειδών; Ποιες είναι οι ομοιότητες της κρίσης στην αρχαία τραγωδία όπως παρουσιάζεται ως το βασικό θέμα μετά τη χρυσή εποχή, σε μια κοινωνία που σταδιακά φθίνει, με την κρίση όπως τη βιώνουμε εμείς σήμερα; Στην αρχαία τραγωδία άλλωστε ο νοηματικός λόγος είναι διττός: από τη μια πλευρά ο μύθος και η αφηγηματικότητα του μύθου με τη φόρμα την οποία χρησιμοποιεί ο κάθε ποιητής και από την άλλη η πολιτική υπόσταση των έργων μέσα από μια παλέτα συμβολισμών. Αν τότε μιλούσαν για την πολιτική της εποχής τους, τώρα η χρονική διαφορά πρέπει να ανακατασκευασθεί και να βρει την απάντησή της στο σήμερα.
Συμβολισμοί διαχρονικοί, στους κύκλους της ιστορίας, ο στόχος της παράστασης είναι με αφορμή την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την Ορέστεια και τους Πέρσες του Αισχύλου, να ανοίξει ένας διάλογος στην πολιτική υπόσταση των έργων σε σχέση με αυτά που μας απασχολούν σήμερα στη χώρα μας.

Εκτός από το ότι η παράσταση «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» είναι διαδραστική με το κοινό, αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι μέρος των εσόδων της παράστασης (που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development της EUNIC) θα δοθούν στον φορέα ΜΕΤΑδραση, το έργο του οποίου αφορά τη βοήθεια και προστασία της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Χρήματα θα δοθούν επίσης στο Λύκειο Μεταναστών που υποστηρίζει τη βοήθεια των μεταναστών στην ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.
Επιχειρησιακός εταίρος της Υπατης Αρμοστίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η ΜΕΤΑδραση ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση υλοποιεί δράσεις όπως η συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, το δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και η νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γεύση Ταϊβάν στο Ιδρυμα Κακογιάννη
Τετραήμερο μίνι φεστιβάλ ταϊβανέζικων ταινιών έχει προγραμματίσει ...
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: «Ταξίδι στο Χρόνο, Ανθρωπος» μέσα από το φακό του Γ.Μπουλούμπαση
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 ...
Ιδρυμα Κακογιάννη: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Σαραντάρη
Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, η Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται ...
Το ντοκιμαντέρ της Θέλγιας Πετράκη τιμά το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής που έπεσε στο βωμό της κρίσης
Το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη δεν είναι ...
Μιχάλης Μητρούσης: «Η ιστορία του πατέρα μου είναι περίεργη…»
O Μιχάλης Μητρούσης συμμετέχει στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» ...
Ευθυμιάδης: «Ως αμόρφωτος λαός, τσιμπήσαμε πολύ εύκολα και νομίσαμε πως θα γίνουμε μια μικρή Αμερική»
Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου πήραν μια ιδέα από την ...
Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις, τρίτη πράξη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στην τρίτη χρονιά της Πράξης με τίτλο ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: «Επιρροές και ...
Η Φαύστα ή η απολεσθείς κόρη του Μποστ σε σκηνοθεσία Σ. Φιλιππίδου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την ιλαροτραγωδία του ...
ILO: Αυξήθηκαν οι κοινωνικές ταραχές στην Ελλάδα λόγω κρίσης
Μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών ταραχών εξαιτίας της οικονομικής ...