Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Για τις 8/6 αναβλήθηκε η δίκη του ζεύγους Παπαντωνίου για το
Για τις 8 Ιουνίου 2015 αναβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη ...
Ζεύγος Παπαντωνίου: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για το
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές ...
Tον ελβετικό λογαριασμό της συζύγου του Παπαντωνίου «σκαλίζουν» οι ανακριτές
Tον ελβετικό λογαριασμό του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου - Σταυρούλας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου ζητά ο εισαγγελέας

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου ζητά ο εισαγγελέας

Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και η συζύγος του Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009 πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος.

Το ζεύγος Παπαντωνίου δικάζεται, εκπροσωπούμενο από τους συνηγόρους του, για ποσό 1,3 εκατομμύρια ευρώ που δεν συμπεριέλαβε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης το έτος 2009, υπόθεση για την οποία σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας ,χρηματική ποινή 100.000 έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Όπως ανέφερε στην πρόταση του ο κ. Πούλιος: "Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι". Ο Π. Πούλιος ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. Δραχμές. Κατά τον Εισαγγελικό λειτουργό η σύζυγος του πρώην υπουργού ήταν η πραγματική "κύρια δικαιούχος του λογαριασμού στην HSBC Ελβετίας" ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Τόνισε επίσης πως το δικαστήριο δεν πρέπει να κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού ο οποίος , σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, αφορούσε τον πρώην σύζυγο και τα παιδιά της κ. Κουράκου. Ο κ. Πούλιος είπε πως ο κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC, γεγονός που αποδεικνύεται καθώς το "ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού".

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης, που συνέταξε τη σχετική έκθεση ο οποίος ανέφερε ότι από το 2008 έως το 2010, το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε trust. Ο κ. Παπαδάκης κατέθεσε πως τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρίας. Τελικώς τα χρήματα το 2010 επαναπατρίζονται, όπως είπε ο μάρτυρας ο οποίος τόνισε: "Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως "ομπρέλα" και απο κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust  κ.ά".

Κατά τον κ.Παπαδάκη που επικαλέστηκε έλεγχο του ΣΔΟΕ το υπό διερεύνηση χρηματικό ποσό του ζεύγους Παπαντωνίου που δεν δικαιολογούνταν ανέρχεται στα περίπου 600.000 ευρώ. Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην εξετάσει τον κ. Παπαδάκη επικαλούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που ακυρώνει την έκθεση του ΣΔΟΕ, αίτημα που απέρριψε το δικαστήριο κρίνοντας πως δεν αποτελεί δεδικασμένο για το ποινικό δικαστήριο ακόμη και αμετάκλητη απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου. Απερρίφθη επίσης ένσταση της υπεράσπισης του ζευγαριού προκειμένου να αποβληθεί από Πολιτική Αγωγή το Δημόσιο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Παπαντωνίου: «Καλά κάνει κι έχει απαιτήσεις ο κόσμος»
Ο Νώντας Παπαντωνίου μίλησε για τον αποκλεισμό από τον Άρη, την ...
Ανανέωσε ο Παπαντωνίου
O Νώντας Παπαντωνίου παραμένει στο ρόστερ της ΚΑΕ ΑΕΚ για ακόμη δυο ...
Νοκ άουτ ο Παπαντωνίου
Εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου έναν μήνα θα μείνει ο Νώντας ...
Τραυματίστηκε ο Παπαντωνίου
Ο Νώντας Παπαντωνίου τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της σημερινής ...
Κοντά σε Παπαντωνίου η ΑΕΚ
Πολύ κοντά στην απόκτηση του Νώντα Παπαντωνίου βρίσκεται η ΑΕΚ. Μετά ...
Προθεσμία για τις 8/4 ζήτησε και έλαβε για την απολογία του Γιάννος Παπαντωνίου
Στις 8 Απριλίου θα εμφανιστεί ενώπιον της Εφέτη Ανακρίτριας Μερόπης ...
Ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση
Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης πόθεν ...
Φοροδιαφυγή πλημμεληματικού βαθμού για τον Γιάννο Παπαντωνίου και κακουργηματικού για τη σύζυγό του
Φοροδιαφυγή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, σε βαθμό ...
Ελεύθερος με εγγύηση ο Παπαντωνίου
Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στον ...