Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υπ. Εργασίας: Εντός στόχων η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος
Εντός των προγραμματισμένων στόχων του προϋπολογισμού κινείται η ...
Σύνταξη από τα 62 για τους αγρότες
Τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης ...
Επιταχύνεται η έκδοση της σύνταξης με τη νέα μηχανογραφική εφαρμογή του ΟΑΕΕ
Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση μηχανογραφικής εφαρμογής, για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος

Η νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος

Αλλάζει όλη η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς έρχονται αλλαγές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με βάση τη συμφωνία, έρχεται ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτούν τις συντάξεις από τα δικά τους έσοδα και μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής χρηματοδότησης.

Επίσης, από τον Μάρτιο του 2016 καταργείται το ΕΚΑΣ για περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε μέχρι το 2019 να έχει «κοπεί» και για τους 370.000 δικαιούχους. Την ίδια στιγμή τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ, δεν αποκλείονται και εφάπαξ μειώσεις των συντάξεων, ενώ και στο Δημόσιο θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από την αρχή του 2016, στην περίπτωση που δεν βρεθούν οικονομικά ισοδύναμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 15 μηνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται σενάρια μείωσης από 6% έως 11% για 414.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν από τρεις έως πέντε συντάξεις.

Στην ομάδα "υψηλού κινδύνου" για το ίδιο ποσοστό μειώσεων βρίσκονται, ωστόσο, 820.000 συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 ευρώ.

Αλλαγές στα όρια ηλικίας

Για πρώτη φορά θα αποδοθούν συντάξεις, οι οποίες μπορεί να «πέσουν» και κάτω από τα 300 ευρώ τον μήνα, καθώς από τον Αύγουστο και μετά, οπότε ψηφίστηκε ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου, έπαψε να ισχύει στην πράξη η κατώτερη σύνταξη (σ.σ.: 486 ευρώ στο ΙΚΑ), τουλάχιστον για όσους θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, όσοι θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες εγκυκλίους, τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και των ασφαλιστικών ταμείων, για να διαπιστώσουν πόσα χρόνια έχουν προστεθεί στο όριο ηλικίας.

Η εγκύκλιος ουσιαστικά προαναγγέλλει την έκδοση… επόμενων εγκυκλίων. Κάνει γενικές αναφορές στις αλλαγές που επήλθαν με τον μνημονιακό νόμο, χωρίς όμως να εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής στην πράξη. Έτσι, η ευθύνη για την υλοποίηση μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αναλάβουν, μέσα από τη διατύπωση συγκεκριμένων ερωτημάτων, να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή των ψηφισμένων διατάξεων. Με δεδομένη την έκταση των αλλαγών αλλά και το πλήθος των ερωτημάτων που έχουν προκύψει, το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα υπάρξει… βροχή από εγκυκλίους ασφαλιστικού περιεχομένου.

Όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο, οι βασικές αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, είναι οι ακόλουθες:

Επέρχονται μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1/7/2015 και μετά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των κατώτατων ορίων σύνταξης.

Ειδικότερα:

-Προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1/7/2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης.

Σε περίπτωση, βέβαια, που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης, τότε εξ’ αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης. Με την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, το επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων -ειδικά του ΙΚΑ- θα χορηγήσουν για πρώτη φορά συντάξεις, οι οποίες μπορεί να «πέφτουν» και κάτω από το όριο των 250-300 ευρώ τον μήνα. Πώς προκύπτει αυτό; Αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους, θα πάρει, όπως προαναφέρθηκε, μόνο το «οργανικό» κομμάτι της σύνταξης που, πρακτικά, είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Ειδικά σε εργαζόμενους που αποχωρούν στη σύνταξη με λίγα χρόνια εργασίας και χαμηλές αποδοχές, το οργανικό κομμάτι μπορεί να είναι πολύ χαμηλό. Έτσι, εκεί που ο ασφαλισμένος θα υπολόγιζε με τα προ του Αυγούστου δεδομένα να εισπράξει μια μηνιαία σύνταξη της τάξεως των 486 ευρώ, τώρα θα πάρει το σαφώς μικρότερο ποσό των 250-300 ευρώ και θα περιμένει να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του προκειμένου να πάρει και το υπόλοιπο.

Αν θα το πάρει κι αυτό, διότι το μνημόνιο ορίζει ότι για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης και μετά τα 67 θα πρέπει να θεσπιστούν εισοδηματικά όρια. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν τα πληροί θα εξακολουθήσει να εισπράττει το λεγόμενο οργανικό κομμάτι της σύνταξης διά βίου.

Ο υπολογισμός της σύνταξης

Ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του άρθρου 4 του Ν. 3863/2010 (σ.σ.: είναι ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, ο οποίος και ψηφίστηκε το 2010 αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για το διάστημα μετά την 1/1/2015) ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοσδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και την 31/12/2010, των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1/1/2015. Ο υπολογισμός θα γίνεται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο τμήμα θα αφορά τον χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31/12/2010 και θα υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης με τον παλιό τρόπο και το δεύτερο τμήμα θα αφορά τον χρόνο από την 1/1/2011 και θα γίνεται με τους συντελεστές του Νόμου 3863/2010 και τον μέσο όρο αποδοχών της περιόδου αυτής.

Τα ποσά κατώτατων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31/12/2021 στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015.

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας

Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 1/1/2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Επιπλέον, από την 1/1/2022 προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της ΤτΕ, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 1/1/2022. Από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Η πρόταση της «τριπλής σύνταξης»

Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σχεδιάζουν στην κυβέρνηση.

Τί προβλέπει το σχέδιο; Ότι οι συντάξεις για αυτούς που εργάζονται σήμερα θα αποτελούνται στο εξής από "τρία κομμάτια". Το Δημόσιο θα εγγυάται μόνο για το πρώτο, το οποίο θα αποκαλείται "εθνική σύνταξη" και θα είναι ένα ποσό μικρότερο των 400 ευρώ. Για τα υπόλοιπα δύο κομμάτια, το αποτέλεσμα θα προκύπτει με βάση τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα -και κατά συνέπεια τα ένσημα που έχουμε πληρώσει- αλλά και τη δουλειά που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Επίσης, υπάρχουν σχέδια για ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στη μεν κύρια σύνταξη η χρηματοδότηση είναι τριμερής (κράτος, εργοδότης, εργαζόμενος), στη δε επικουρική σύνταξη οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τους εργοδότες και τους εργαζομένους.

Αυστηρές ποινές στις πρόωρες συντάξεις

Απαγορευτική είναι η έξοδος από την εργασία για τουλάχιστον 120.000 ασφαλισμένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς στην περίπτωση που σχεδιάζουν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη τούς περιμένουν μεγάλες μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο… μάτι του κυκλώνα μπαίνουν μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ΔΕΚΟ, ασφαλισμένοι με 4.500 ένσημα, αλλά και όσοι έχουν 25ετία και εργάζονται στο Δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ.

Τα ποσά που θα χάσουν κυμαίνονται μεταξύ 150 και 200 ευρώ τον μήνα, ενώ πρόκειται για απώλεια που δεν θα ισχύσει μόνο για λίγα χρόνια, αλλά εφ’ όρου ζωής.

Π.χ. γυναίκα ασφαλισμένη στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης από το 2010 θα έχει ποινή της τάξης του 32,5% και θα λάβει, δηλαδή, σύνταξη της τάξης των 646 ευρώ αντί των 821 ευρώ.

Μια μητέρα ετών 55, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, με τις νέες ποινές θα έχει απώλεια 19% και αντί των 955 ευρώ θα λάβει τελικά 810 ευρώ.

Άντρας ασφαλισμένος σε ΔΕΚΟ, με 25 έτη ασφάλισης, που είναι σήμερα 61 ετών και συμπλήρωσε την 25ετία το 2010, θα έχει ποινή 40% και θα λάβει 720 ευρώ σύνταξη αντί των 912 ευρώ και θα έχει έτσι μια απώλεια της τάξης των 192 ευρώ τον μήνα.

Εργαζόμενος στο Δημόσιο με συμπληρωμένη 25ετία το 2011, αν κάνει σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης η ποινή θα φτάσει το 25% και θα λάβει 675 ευρώ σύνταξη αντί 846 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, μια απώλεια της τάξης των 171 ευρώ τον μήνα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Με τους ίδιους κανόνες η συνταξιοδότηση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την 1η Σεπτεμβρίου
Οι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίοι ...
Στα 62 στη σύνταξη οι αγρότες
Ψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να ...
Σταϊκούρας: Σήμερα δεν χορηγείται ούτε μία νόμιμη σύνταξη στο Δημόσιο
Σήμερα δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη στο Δημόσιο, δήλωσε ...
Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης- Βασική σύνταξη 360 ευρώ απο το 2015
Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το νέο ...
Έδιναν για έξι μήνες σύνταξη σε 2.853 πεθαμένους!
Συνολικά 2.853 αποβιώσαντες έπαιρναν κανονικά τη σύνταξή τους από το ...
ΙΚΑ: Προσοχή στις ημερομηνίες για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και των ορίων ηλικίας
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι με τις ημερομηνίες οι ...
Σπυρόπουλος: Αναγκαία η συνέργεια κύριας και επικουρικής σύνταξης
Στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ...
ΟΑΕΕ: Με τη σύνταξη Ιουλίου η χορήγηση του ΕΚΑΣ
Με τη σύνταξη του Ιουλίου θα καταβληθεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2013, ...
Σταϊκούρας: Τομή για το Δημόσιο η ρύθμιση για την προκαταβαολή σύνταξης
Τομή για το δημόσιο χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. ...