Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νίκος Οικονομόπουλος: «Στην εκκλησία πάω, δεν πάω στα κλαμπ να κουνάω τον κ... μου»
Στην εκπομπή «Το Πρωινό», μίλησε ο Νίκος Οικονομόπουλος. Ο ...
Διονύσης Σαββόπουλος: «Υπάρχει ο κωλοέλληνας μέσα μας»
Η νέα γενιά της Ελλάδας δεν είναι κοντά στην Εκκλησία όπως ήταν η γενιά ...
Μετά τη Βουλή και η εκκλησία αποκτά τηλεόραση
Πολύ κοντά στο να αποκτήσει δικό της τηλεοπτικό σταθμό βρίσκεται η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Νέο σκάνδαλο στην Εκκλησία - Ουαί υμίν Φαρισαίοι…

Νέο σκάνδαλο στην Εκκλησία -  Ουαί υμίν Φαρισαίοι…

Του Γιάννη Ντάσκα

"Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό" έγραψε ο εθνικός ποιητής μας Σολωμός και εννοούσε ότι και οι θετικού χαρακτήρα πράξεις και οι αρνητικού χαρακτήρα πράξεις περιλαμβάνονται στην "εθνική περιουσία, στην εθνική κληρονομιά και με τον χαρακτήρα τους διδάσκουν ποιό είναι άξιο μίμησης και ποιό άξιο απόρριψης.

Τί είναι "κίτρινο" στην ειδησεογραφία; Μπορεί να αποτελεί το "κίτρινο" εθνική κληρονομιά και άρα να υπάγεται στον προαναφερόμενο προβληματισμό για το "εθνικό κάθε αληθινό";

Πριν μερικά χρόνια οι φορολογούμενοι έδωσαν, μέσω των επιχορηγήσεων και της περιουσίας της εκκλησίας, ένα σεβαστό ποσό ως "αποζημιώσεις" σε ενήλικες που είχαν αποπλανηθεί ως ανήλικοι μέσα σε εκκλησιαστικά ιδρύματα ή από ιερωμένους...

Παράλληλα, η ηγεσία της Εκκλησίας (στην Ελλάδα και στην Αμερική συντονισμένα, αλλά και ανεξάρτητα) κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι αποκαλύψεις για την αποπλάνηση ή τον βιασμό μικρών παιδιών (αγοριών και κοριτσιών) που βρέθηκαν από πολύ μικρή ηλικία "στην αγκαλιά εκκλησιαστικών φορέων και προσώπων".

Η επίσημη αιτιολογία για τον περιορισμό ήταν "να μην ασχοληθούμε επί πολύ καιρό με θέματα που έχουν μεν σοβαρό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν κιτρινισμό ως θεματογραφία της επικαιρότητας και της δημοσιότητας.

Στην πρακτική του πλευρά, αυτός ο περιορισμός είχε μια σοβαρή ωφέλεια για τα ταμεία και τα πρόσωπα.

Όσο πιο λίγοι, ενήλικες πια αποκάλυπταν τα σεξουαλικά εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί σε βάρος τους στην τρυφερή παιδική τους ηλικία, τόσο λιγότερες αποζημιώσεις θα έδιναν, αλλά και τόσο λιγότερα πρόσωπα θα έμπλεκαν και θα αναγκάζονταν σε αποβολή από τις τάξεις της Εκκλησίας.

Στην περίοδο της αναταραχής, "καταφύγιο" στις ΗΠΑ και στις τοπικές εκκλησίες βρήκαν πρόσωπα που είχαν "λερωθεί" στην Ελλάδα και τούμπαλιν.

Σε παρόμοια θέση βρέθηκε και η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, αλλά και η προτεσταντική στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Και σε αυτές οι ηγεσίες έκλεισαν το θέμα με παρόμοιο σε ταχύτητα και "ποιότητα" τρόπο και υπήρξε επιχειρηματολογία δημόσια ότι "τα θέματα αυτά πρέπει να κλείνουν γρήγορα για να μη χάνεται η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς την Εκκλησία".

Έτσι γινόταν στην πράξη αυτό που, θεωρητικά, καταδιώκει η Εκκλησία. Δηλαδή, η ταύτιση προσώπων με την Εκκλησία.

Αποπλανήσεις και βιασμοί παιδιών γίνονταν μέσα σε Ιδρύματα, όπου υποτίθεται τα ανήλικα, ορφανά ή όχι μπήκαν για να αποκτήσουν ζωή χωρίς στερήσεις σε είδη βασικών αναγκών (φαγητό, ρούχα κ.λπ.) αλλά και χωρίς στερήσεις σε ήθος, κάτι που αντιμετώπιζαν σε άθλια οικογενειακά περιβάλλοντα.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πλήρωσε σε μερικές περιπτώσεις φανερά, σε άλλες εν κρυπτώ και παραβύστω, για αποζημιώσεις σε θύματα απευθείας ή στις οικογένειές τους.

Το ακριβές ποσό δεν έγινε γνωστό ποτέ. Μόνο για τα θύματα ενός ιερωμένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Τέξας (Ντάλας) οι επίσημες αποζημιώσεις έφτασαν στα 8,3 εκατομμύρια δολάρια.

Πόσα ήταν τα θύματα και ποιά τιμή καθορίστηκε;

Κανείς δεν έχει απάντηση γιατί επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

Στη Γερμανία πέρυσι ο επίσκοπος Άκερμαν δημόσια δήλωσε ότι αποζημίωσε 1.380 άτομα, τα οποία ως ανήλικοι είχαν αποπλανηθεί ή είχαν βιαστεί σε καθολικά Εκκλησιαστικά Ιδρύματα. Η συνολική αποζημίωση ήταν 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κάθε θύμα πήρε ένα... πεντοχίλιαρο!!!

Για σκεφτείτε το ποσό...

Στη Γερμανία ήταν ευτελές, όσο και οι πράξεις. Στον δικό μας υπήρξαν τόσα θύματα ή πήραν παραπάνω επειδή εκεί είναι Αμερική και δεν αστειεύονται;

Αν αποκαλύπτονταν και άλλες περιπτώσεις λοιπόν, το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο.

Τα επιχειρήματα περί "κιτρινισμού" και "εμπιστοσύνης του κοινού στην Εκκλησία" περιόρισαν τις αποκαλύψεις.

Ποιά ήταν και είναι τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής;

Νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές και Εκκλησίες. Φυσικά δεν λείπουν σε άλλους χώρους, αλλά στην Εκκλησία δεν το περιμένει κανείς, εκτός από εκείνους που υποστηρίζουν ότι βρίσκουν "καταφύγιο" στην Εκκλησία και ορισμένοι που ψάχνουν δυνατό καμουφλάζ για τον ήδη άρρωστο χαρακτήρα τους.

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ συγκλονίζεται αυτό το διάστημα από ένα σημαντικό στέλεχό της, το οποίο είναι και θύτης και θύμα ενός προφανούς εκβιασμού.

Στα 67 του χρόνια, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς, συνήψε ερωτική σχέση διαστροφής με μία Περουβιανή, την οποία προ πολλών ετών βάφτισε ο ίδιος χριστιανή, την πάντρεψε με ομογενή, έγινε μητέρα τριών παιδιών και ο ίδιος την διόρισε γενική διευθύντρια στο... κατηχητικό, την ενορία κ.λπ. και της ανέθεσε το ταμείο της Εκκλησίας.

Γέμισε τώρα το διαδίκτυο με φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές και τους δύο σε ακρότητες, τις οποίες κάποιος βιντεοσκοπούσε.

Προφανής στόχος να πάρει το ταμείο της Εκκλησίας μέσω εκβιασμού, όποιος κρύβεται πίσω από τη βιντεοσκόπηση.

Η Περουβιανή πορνοστάρ είναι κατά 22 χρόνια νεότερη του ιερωμένου, ο οποίος προφανώς δεν μπήκε σε αυτή τη διαστροφική σφαίρα ξαφνικά.

Προφανές είναι ότι οι βεβιασμένες συγκαλύψεις τέτοιων κρουσμάτων εξασφαλίζουν τη συνέχισή τους.

Αν αφορούν ενήλικες πρόβλημά τους... Αν, όμως, αφορούν ανηλίκους, τούς αποκαθιστούν με 5χίλιαρα και τους δίνουν πίσω τη ζωή που τους αφαίρεσαν τουλάχιστον ηθικά; Πόσο τιμάται αυτό; Πόσο τιμάται η ζωή μερικών που αυτοκτόνησαν χωρίς να έχουν την παραμικρή υπαιτιότητα και συμμετοχή;

Η αποκάλυψη του σκανδάλου στην ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξεκίνησε το 2001 και σιγά-σιγά έβγαινε επί χρόνια βόρβορος.

Υπήρξαν καταγγελίες για συγκαλύψεις πολλών δραστών και τον "ενταφιασμό" ηθικά πολλών θυμάτων, αλλά απάντησαν ότι "φτάνει πια με τον κιτρινισμό".

Το νέο κρούσμα, ενός παλαιού κατεργάρη το πληρώνει το ταμείο, στο οποίο είχε μπει φύλακας η "πορνοστάρ" και... Κύριος οίδε πως κατηχούσε τα παιδιά...

Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο.

Τα σκάνδαλα αυτά "βράζουν" εδώ και χρόνια και οι έλεγχοι πρέπει να είναι καθημερινοί με κανέναν υπεράνω υποψίας.

Τον περασμένο χρόνο η Σύνοδος επισκόπων της Γερμανίας ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα που θα διαρκέσει τρεισήμισι χρόνια, ώστε να ρίξει φως στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερωμένους σε Ιδρύματα η αλλού.

Ο αρμόδιος επίσκοπος Άκερμαν δήλωσε ότι "κατ' αρχήν θα συγκεντρώσουμε δεδομένα για να καθορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των πράξεων αυτών. Ταυτόχρονα, όμως, θα μελετήσουμε σε βάθος τις ενέργειες των εγκληματιών και τη στάση των εκκλησιαστικών αρχών τις τελευταίες δεκαετίες. Κατόπιν, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα συγκριθούν με εκείνα παρόμοιων μελετών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και στα εκκλησιαστικά τάγματα της Γερμανίας..."

Το 2009 αποκαλύφθηκε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας. Η ιρλανδική κυβέρνηση διέταξε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μια έκθεση 700 σελίδων, που αφορά τις δεκαετίες 1960 έως 1990. Αποκαλύπτεται ότι 46 ιερείς ασελγούσαν συστηματικά σε βάρος εκατοντάδων παιδιών. Ένας κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έχει κακοποιήσει τουλάχιστον 100 παιδιά και ένας άλλος ότι έκανε το ίδιο συστηματικά επί 25 χρόνια!

Η Ιρλανδία μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών ζητά αποζημίωση 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Βατικανό, για την αποκατάσταση των θυμάτων.

Συνολικά 15.000 παιδιά ,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από καθολικούς ιερείς μεταξύ 1930 και 1990.

Τον βαθμό υποψίας που πρέπει όλοι να έχουν δείχνει η μαζική εγκληματική δραστηριότητα:

-Γερμανία: Φέτος 300 ενήλικοι έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν ως παιδιά σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς.
-Γαλλία: Τρεις καθολικοί ιερείς καταδικάστηκαν την περίοδο 2000-2001 για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
-ΗΠΑ: Μεταξύ 1950 και 2002, 4.400 καθολικοί ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 11.000 παιδιών
-Αυστραλία: 107 καθολικοί ιερείς έχουν ήδη καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Το πρόβλημα έχει κι άλλες διαστάσεις και μερικές φορές οδηγεί ανθρώπους σε ανθρωποκτονίες.

Ο ελληνορθόδοξος των ΗΠΑ, στον οποίο αναφερθήκαμε, μετά τις αποζημιώσεις φυλακίσθηκε και αποφυλακίσθηκε πολύ γρήγορα, προφανώς με κάποια "πιστοποιητικά".

Αμέσως κάποιος, προφανώς θύμα, τον δολοφόνησε μη αντέχοντας την "κουκούλα".

Με την ανοχή στα φαινόμενα αυτά, τώρα επτά νέοι άνθρωποι (τα παιδιά του ιερωμένου και της ερωμένης στις ΗΠΑ) βλέπουν τις φωτογραφίες των γεννητόρων τους, τα επώνυμά τους, άρα και τις δικές τους φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Χωρίς να ευθύνονται για τίποτα ηθικά, έχουν δολοφονηθεί.

Την ευθύνη την έχουν μόνο οι δύο πρωταγωνιστές; Ή μήπως και εκείνοι στις Αρχές και τα ΜΜΕ που συγκαλύπτουν αυτού του είδους τα εγκλήματα με τα επιχειρήματα ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν "κίτρινο" ή κάνουν κακό στην Εκκλησία;

Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό. Η Εκκλησία δια των Ιεραρχών που έχουν καθαγιαστεί, έχει απαντήσει στα δήθεν διλήμματα. Με τον ιερό Τιμόθεο, ο οποίος δίδαξε το "τους αμαρτάνοντας ενώπιον πάντων ήλεγχε, ίνα και οι λοιποί φόβον έχουσι" και στη Θεία Λειτουργία το κλείσιμο είναι "ευλογών τους ευλογούντας και αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπεια του Οίκου σου..."

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συζητούν και Αναστάσιο για Πρόεδρο
Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Εκκλησία... χτυπούν οι καμπάνες. «Θα ...
«Για τουλάχιστον ένα χρόνο έπαιρνα συσσίτιο από την εκκλησία»
Στο παρελθόν αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και για ένα ...
Δε θα πιστεύετε ποιοι ήταν ζευγάρι επί δέκα χρόνια και έφτασαν λίγο πριν την εκκλησία
Ήταν μαζί δέκα χρόνια και έφτασαν λίγο πριν την εκκλησία. Η ...
Δε θα πιστεύετε ποιοι ήταν ζευγάρι επί δέκα χρόνια και έφτασαν λίγο πριν την εκκλησία
Ήταν μαζί δέκα χρόνια και έφτασαν λίγο πριν την εκκλησία. Η ...
H Σίσσυ Φειδά αποκαλύπτει τον λόγο που άλλαξε εκκλησία την ημέρα του γάμου της!
Η νιόπαντρη Σίσσυ Φειδά, μόλις λίγες ημέρες μετά τον γάμο της, μιλά σε ...
Στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
 Τη στήριξή της στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εκφράζει η Εκκλησία της ...
Άννα Βίσση: Τα παιδικά της χρόνια, η Σοφία και η εκκλησία
Η Άννα Βίσση μίλησε για όλα σε πρόσφατη συνέντευξή της, για τα παιδικά ...
Ποια ηθοποιός πήγε στην εκκλησία με κορσέ και ο αέρας αποκάλυψε το μυστικό της;
Με τόσο γυμνασμένο κορμί, αναρωτιόμαστε γιατί τον φοράει   ...
Μπαλατσινού : Είμαι δίπλα του όπως ορκιστήκαμε στην εκκλησία
Η Τζένη Μπαλατσινού μίλησε αποκλειστικά στην Κατερίνα Σουλιώτη και ...