Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε εξέλιξη η εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή. Για το ...
Κινητικότητα στη Συγγρού-Συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή-
Κινητικότητα επικρατεί στη Συγγρού, στο πλαίσιο της "μάχης" για την ...
Ανακοινώθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
 Ανακοινώθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή τα ονόματα των μελών της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι μιντιοκράτες δεν θέλουν τον Βαγγέλη

Οι μιντιοκράτες δεν θέλουν τον Βαγγέλη

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για την εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. που, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, θα διεξαχθεί στις 22 και τις 29 Νοεμβρίου. Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το μπλοκ των υποστηρικτών κάθε υποψηφίου. Πέρα από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος που εκδηλώνουν την προτίμησή τους, στο παιχνίδι της διαδοχής έχουν μπει για τα καλά μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα.

Με κάθε τρόπο, γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα προσπαθούν, προβάλλοντας τον υποψήφιο της προτίμησής τους, να διαμορφώσουν εκλογικό κλίμα για τον εκλεκτό τους. Στη μέχρι τώρα εξέλιξη τη κούρσας, αίσθηση προκαλεί ότι το μικρότερο μερίδιο προβολής απ’ όλους έχει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αν και ο καθένας θα περίμενε ότι ο κ. Μεϊμαράκης, λόγω της μακρόχρονης πορείας του θα είχε το μερίδιο του λέοντος, από πλευράς προβολής, μέχρι τώρα κινείται σε πολύ ρηχά νερά.

Σε αναντιστοιχία μάλιστα, με τις προβλέψεις που λένε ότι έχει προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ξέρουν ότι η μικρή προβολή που έχει μέχρι σήμερα οφείλεται στο ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ ισχυρές προσωπικές σχέσεις με μιντιάρχες και οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν το χώρο του Τύπου. Κρατούσε πάντα αποστάσεις, δεν σύχναζε στα γραφεία τους, δεν είχε αναπτύξει μεγάλες κοινωνικές σχέσεις μαζί τους. Παρά την τακτική του αυτή, μπόρεσε και επέζησε και κατέκτησε θέσεις και αξιώματα χωρίς, όπως υποστηρίζουν οι στενοί του φίλοι, να γίνει αυλικός ή υποχείριο κάποιου ισχυρού. Η τακτική του ήταν πάντα «μακριά κι αγαπημένοι» απ’ όσους θέλουν να επηρεάσουν με τη δύναμή τους το δημοκρατικό παιχνίδι. Η στάση του αυτή τον έχει κάνει, φαίνεται, μη αρεστό σε πολλούς από τους μιντιάρχες, οι οποίοι δεν τον θεωρούν του χεριού τους ή ελεγχόμενο. Για τον λόγο αυτό, οι ισχυροί του συστήματος των μίντια, δείχνουν να έχουν άλλες προτιμήσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης όμως αφήνει στην άκρη, όπως εξηγούν στελέχη που συνομιλούν μαζί του, το θέμα αυτό και προχωρά, έχοντας καταστρώσει σχέδιο προσωπικής επαφής με όσο το δυνατόν περισσότερους νεοδημοκράτες το επόμενο διάστημα και μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Σε αντίθεση με τον κ. Μεϊμαράκη, έκπληξη αποτελεί για πολλούς η υπερ-προβολή που έχει από τα μίντια αυτό το διάστημα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αν και ξεκίνησε ως αουτσάιντερ στην κούρσα, τις τελευταίες μέρες τυχαίνει ιδιαίτερης προβολής. Χαρακτηριστικό είναι το ότι αποτέλεσε πρώτο θέμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», την Παρασκευή, το άνοιγμα των γραφείων που έκανε στην Αθήνα. Μαζί με τα μεγάλα συγκροτήματα, ο κ. Τζιτζικώστας έχει μια μεγάλη υπερ-προβολή και στο διαδίκτυο. Χωρίς να γνωρίζει κανείς, ουσιαστικά, τις θέσεις του, έχει καθημερινά πολλές αναφορές στα διάφορα γνωστά μπλογκς.

Πολλοί που δεν γνωρίζουν, αποδίδουν την υπερπροβολή που έχει ο περιφερειάρχης στη νέα και άφθαρτη εικόνα που τον συνοδεύει. Άλλοι όμως, που γνωρίζουν το πολιτικό παιχνίδι καλά, αλλά και το παρελθόν όλων, θυμίζουν ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν προέρχεται από μια τυχαία οικογένεια. Αναφέρονται στην ισχυρή οικονομική δύναμη της οικογένειας Τζιτζικώστα, στο πολιτικό παρελθόν του πατέρα του Γιώργου, που είχε διατελέσει πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός, αλλά και η σχέση που αυτός είχε με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του. Αναφερόμενοι στη σχέση αυτή, όσοι στέκονται στο παρελθόν του κ. Τζιτζικώστα, τονίζουν ότι δίπλα στον υποψήφιο για την προεδρία της Ν.Δ. στέκονται με φανατισμό αρκετοί από το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, θεωρώντας τον δικό τους παιδί. Μαζί με το εφοπλιστικό λόμπι, στους υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα, πρέπει να καταγραφούν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της Βορείου Ελλάδος, της παλιάς «αριστοκρατικής τάξης», που δεκαετίες έχουν οικογενειακές σχέσεις μαζί του.

Προβολή, αλλά όχι την αναμενόμενη, έχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέποντας το «παιχνίδι» που γίνεται, ρίχνει ειδικό βάρος στο διαδίκτυο και στα Μέσα της περιφέρειας. Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης, λόγω της οικογένειας που προέρχεται, θα είχε μεγαλύτερη στήριξη από αυτή που έχει από τα ΜΜΕ.

Τέλος, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης παίζει με τα μίντια, εκμεταλλευόμενος το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει. Στόχος του είναι να ταυτιστεί με την εικόνα του απλού πολίτη, ότι δεν έχει καμία σχέση με τα συστήματα εξουσίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι παραπονούμενος για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τα μίντια. Έχει εμφανιστεί σε όλα τα γνωστά, μεγάλα κανάλια για να αναπτύξει τις θέσεις του.

Το ερώτημα που προκύπτει απ’ όλους είναι κατά πόσο τα μίντια μπορούν να ελέγξουν, μέσα από τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, τις εξελίξεις. Το παράδειγμα της αναμέτρησης Σαμαρά - Μπακογιάννη το 2009, δείχνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ ενός υποψηφίου. Τότε είχε ξεκινήσει ως φαβορί μεγάλο η κα Μπακογιάννη, αλλά τις τελευταίες κρίσιμες βδομάδες της αναμέτρησης η μεγάλη πλειοψηφία των μίντια την είχε «χτυπήσει» για μια σειρά θέματα, προβάλλοντας ως άφθαρτη υποψηφιότητα εκείνη του κ. Σαμαρά, που είχε ταυτιστεί με την πτώση μιας κυβέρνησης, αλλά και είχε πολύ περισσότερα χρόνια στην πολιτική από αυτά της πρώην υπουργού.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις 22 Νοεμβρίου οι εκλογές στη ΝΔ
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ...
Γεωργιάδης: «Δεκτή η ένστασή μου – Θα είμαι υποψήφιος»
Δεκτή έκανε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ την ένσταση του ...
Παραιτούνται 53 στελέχη απο την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Την επιστολή παραίτησης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ...
Σε εξέλιξη η συνάντηση Λαφαζάνη- Μεϊμαράκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας, ...
Συναντήσεις κυβερνητικών με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Συναντήσεις έχουν, σύμφωνα πληροφορίες στη Βουλή κυβερνητικοί ...
Ν. Χατζηνικολάου: Έχει κλειδώσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου, είναι ο Στ. Δήμας
Μέσα από τη συχνότητα του realfm 97,8 και την εκπομπή του ο Νίκος ...
Παραιτήθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής
Όπως είχαν προαναγγείλει, είκοσι τέσσερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ...
ΣΥΡΙΖΑ: Τα αποτελέσματα της της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική ...
Συνεδριάζει την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού
Συνεδριάζει την Κυριακή 9/6, 11:00 πμ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ...