Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Όλο το 24ωρο και τις 360 μέρες του χρόνου, οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων
Όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα μπορούν να γίνονται ...
Όλο το 24ωρο και τις 360 μέρες του χρόνου, οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων
Όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα μπορούν να γίνονται ...
Όλο το 24ωρο και τις 360 μέρες του χρόνου, οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων
Όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα μπορούν να γίνονται ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πλαστικό χρήμα παντού και ηλεκτρονικές εφορίες

Πλαστικό χρήμα παντού και ηλεκτρονικές εφορίες

Με κίνητρα σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ να «επιβάλει» τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ μόνο εξ αποστάσεως θα γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία από το 2016.

Μία πρόγευση των αλλαγών που θέλει να επιφέρει στις σχέσεις του πολίτη με την εφορία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών: Πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά στη ζωή μας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:

- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του Προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.

- Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί, δηλαδή, για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.

- Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μειώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

2. «Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες: Οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνο ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013), αλλά δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε 11,5 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να τα είχε εξοικονομήσει.

Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτου και η παράδοση πινακίδων

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Μέσα στο επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxisnet, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και για το τμήμα οχημάτων για τις παραδόσεις πινακίδων.

Η σημερινή διαδικασία χειρόγραφης κατάθεσης πινακίδων με επίσκεψη στην εφορία πρόκειται να αντικατασταθεί από άλλη διαδικασία, όπου οι φορολογούμενοι θα αφήνουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους σε ειδική θυρίδα που θα υπάρχει σε κάθε εφορία και στη συνέχεια θα δηλώνουν την ακινησία του οχήματος στο taxisnet.

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορίες ήθελαν ότι η κυβέρνηση ια ανοίξει την αγορά των «κόκκινων» δανείων για ξένα funds για τα distress fund ξένους. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, που θα εξετάσει και θα προτείνει ειδικές δράσεις.

Όμως, τέλος στα σενάρια για πώληση «κόκκινων» δανείων σε επενδυτικά κεφάλαια, τουλάχιστον όσον αφορά τα στεγαστικά και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζεται να φέρει το ολοκληρωμένο πλαίσιο στο τέλος του Οκτωβρίου.

Ως το τέλος του Οκτωβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν στο 30% της συνολικής αξίας των «κόκκινων» δανείων- το 5% αφορά τα καταναλωτικά και το 65% τα μεγάλα επιχειρηματικά. Επίσης, ο υπουργός είπε ότι τα υπό ρύθμιση δάνεια δεν πρόκειται να δοθούν σε hadge funds.

Σε σχέση με την κύρια κατοικία, αυτή είναι προστατευμένη μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2015. Αναφορικά με τα επιχειρηματικά, το πλαίσιο είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όμως, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει την πώληση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε distress funds, προσθέτοντας ότι ισχύει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο Νόμο Δένδια.

Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη σε συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ επισήμανε ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές αναμένεται να αρθούν στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, το 5% είναι καταναλωτικά, το 65% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πλαστικό χρήμα παντού!
Ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση ...
Νέος τρόπος εγγραφής στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ
Ένας νέος τρόπος εγγραφής χρήση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ...
Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές επιχειρηματιών με το ΓΕΜΗ από την 1/3
Από την 1η Μαρτίου 2015 (Ν.4314/2014) οι αιτήσεις για τη χορήγηση ...
Ηλεκτρονικά τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ-Σε 6 δόσεις η πληρωμή
Στις ηλεκτρονικές σελίδες του Taxisnet θα πρέπει να αναζητήσουν οι ...
Ξεπέρασαν τις 200 οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων
Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων, ...
Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη προς το δημόσιο
Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων που ...
Τέσσερις εφορίες ξεκινούν πιλοτικά τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις
Οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι υπάγονται στις εφορίες ΦΑΕ ...
Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για το συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές εισφορών στο ΙΚΑ
Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που ενώ ...
Κλειστές θα μείνουν σήμερα και αύριο οι εφορίες της χώρας λόγω της ...