Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
«Επιστήμες της ζωής» για όλους από την Max Planck Cinema στο Goethe-Institut Athen
Σας ενδιαφέρει η επιστήμη; Η σειρά ταινιών «Max Planck Cinema» σας παρουσιάζει ...
Κύκλοι διαλέξεων Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει τρεις κύκλους διαλέξεων για ...
To 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεχνόπολη
To 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κύκλος διαλέξεων για αστρονομία και αστροφυσική στο Floral

Κύκλος διαλέξεων για αστρονομία και αστροφυσική στο Floral

Το Floral παρουσιάζει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 ένα κύκλο διαλέξεων για την αστρονομία, την αστροφυσική, τις επιστήμες και τον πολιτισμό με τον Στράτο Θεοδοσίου και τον Μάνο Δανέζη.

 

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τον κόσμο των αστερισμών, του σύμπαντος, των επιστημών και του πολιτισμού, μέσα από τέσσερις πρωτότυπες διαλέξεις, με την καθοδήγηση δύο αναγνωρισμένων επιστημόνων του χώρου. Ο Στράτος Θεοδοσίου είναι αστροφυσικός, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Ο Μάνος Δανέζης είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Έχουν παρουσιάσει πολυάριθμες επιστημονικές και μη δημοσιεύσεις, και έχουν συμμετάσχει σε συνέδρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών με θέματα σχετικά με τις επιστήμες («Το σύμπαν που αγάπησα» -107 επεισόδια και «Έτσι βλέπω τον Κόσμο» - 16 επεισόδια με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία στην ΕΤ3). Είναι επίσης συγγραφείς πολλών επιτυχημένων βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δίαυλος.

 

Πρόγραμμα:

 

Δευτέρα 12.10.15, Ώρα 19:30, Στράτος Θεοδοσίου

Η μυθολογία των άστρων και των αστερισμών

 

Τα ουράνια σώματα, σε συνδυασμό με την τρομακτική εμφάνιση άλλων γήινων φαινομένων, όπως ο κεραυνός και η αστραπή γέμισαν τις καρδιές των πρώτων ανθρώπων με δέος και φόβο. Αποτέλεσμα ήταν η συγκλονισμένη ανθρώπινη σκέψη να θεοποιήσει και να λατρέψει αρκετά από αυτά, στην προσπάθειά της να τα εξευμενίσει και να τα κάνει φιλικά.

Μη μπορώντας όμως η ανθρώπινη νόηση να δώσει λογικά ικανοποιητικές εξηγήσεις, για την ύπαρξη και τα φαινόμενα του κόσμου, τα συνέδεσε, μέσα από πολύπλοκους και θαυμαστούς μύθους, με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα ή με ισχυρούς θεούς και ήρωες, που η παράδοση τους ήθελε αθάνατους και κραταιούς να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις τύχες των ανθρώπων από ψηλά. 

Έτσι, γεννήθηκε η υπέροχη ελληνική αστρονομική μυθολογία, αυτό το θαυμαστό παραμύθι των άστρων, που θα το δούμε να ξετυλίγεται από τους αειφανείς αστερισμούς του Βόρειου ουρανού.

 

Δευτέρα 19.10, Ώρα 19:30, Μάνος Δανέζης

Η Επιστήμη ως Δημιουργός Νέων Πολιτισμών

 

Ποιές είναι οι αναγκαιότητες συγκρότησης ενός πολιτισμού και ποιά η δομή του; Τι ρόλο παίζουν οι έννοιες του φόβου και της ανάγκης στη συγκρότησή του; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ κοινωνικών συστημάτων – Θεολογίας και Επιστήμης στα πλαίσια ενός Πολιτισμού και ποιες οι κοινές ρίζες τους. Με

ποιό τρόπο έχει τη δυνατότητα η Επιστήμη να αλλάζει έναν Πολιτισμό; Τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε Επιστήμη και Τεχνολογία και ποιό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενό τους; Υπάρχει καλή και κακή Επιστήμη και Τεχνολογία; Ποιός είναι ο ρόλος της Πνευματικότητας στην ουμανιστική εξέλιξη ενός Πολιτισμού; Ποιός είναι ο ρόλος του Επιστήμονα στη δομή ενός πολιτισμικού ρεύματος;

 

Δευτέρα 26.10, Ώρα 19:30, Στράτος Θεοδοσίου

Αστρική εξέλιξη, από τον Ήλιο στα κβάζαρς.

 

Στην υστερότερη περίοδο των γαλαξιών, οι πρωτοαστέρες –στην αστρική κύηση– σχηματίζονται από την κατάρρευση πυκνών μεσοαστρικών αερίων. Μόλις σχηματιστεί ο πρωτοαστέρας είναι αρκετά ψυχρός και μεγάλων διαστάσεων. Στις πρώτες φάσεις της ζωής του ένα πυκνό «κουκούλι» αερίων και σκόνης τον προφυλάσσει από τα βέβηλα μάτια μας, ενώ αρχίζουν τα πρώτα στάδια της συστολής του υπό την επίδραση των δυνάμεων της ίδιας της βαρύτητάς του. Οι πρωτοαστέρες, ανάλογα με τη μάζα τους, ακολουθούν μια πορεία προς την Κυρία Ακολουθία μηδενικής ηλικίας, που είναι το πρώτο στάδιο πριν μεταπηδήσουν στην Κυρία Ακολουθία, όπου διαρκώς θα μετατρέπουν το υδρογόνο του πυρήνα τους σε ήλιον, δηλαδή θα γίνουν πραγματικοί αστέρες. Ένα ουράνιο σώμα που καίει διαρκώς τα πυρηνικά του αποθέματα έως την τελική κατάρρευσή του.

 

Δευτέρα 2.11, Ώρα 19:30, Μάνος Δανέζης

Η Γέννηση και η εξέλιξη του Σύμπαντος - Σκέψεις και προβληματισμοί.

 

Είναι η Μεγάλη Έκρηξη η αρχή του σύμπαντος; Τι υπάρχει πριν και μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Υπάρχει θεωρία και πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης προγενέστερων της ΜΕ περιόδων; Μπορεί ο συμπαντικός χώρος να έχει 10 ή 11 διαστάσεις; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του σύμπαντος; Με ποιό τρόπο η γνώση όλων των προηγουμένων μπορεί να μεταβάλλει τις απόψεις μας για τη φύση του Κόσμου και του Ανθρώπου;

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι μέσω των αισθήσεών μας, και όλων των αστρονομικών ενισχυτικών μηχανημάτων μας, δεν σχηματίζουμε μια εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα το Σύμπαν, αλλά μια εικόνα του πώς οι ανθρώπινες ατελείς αισθήσεις μας έχουν την ικανότητα να το αντιλαμβάνονται.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Floral: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Το Floral συνεχίζει να υποδέχεται γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα ...
Παραμονή Χριστουγέννων με τον Γιάννη Κασέτα στο Floral
Ο γνωστός σαξοφωνίστας Γιάννης Κασέτας παρουσιάζει την Τετάρτη 24 ...
Κύκλος διαλέξεων σύγχρονης πειραματικής μουσικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
«Μα είναι αυτό μουσική;» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου διαλέξεων με ...
Et in Arcadia Ego – Αρκαδία: Κύκλος διαλέξεων στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ξεκινά τις φετινές διαλέξεις στο χώρο του ...
Εννέα διαλέξεις για τη χαρακτική στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει και φέτος, για πέμπτη συνεχή ...
Κοινωνία Υπό Κατασκευή ΙΙΙ: Ο 3ος Κύκλος Συζητήσεων στο Floral
Το Floral διοργανώνει τον 3ο κύκλο Συζητήσεων με θέμα "Κοινωνία υπό ...
Κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων με τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου στο Χαλάνδρι
Η Ιστορικός Τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MIR Festival Χριστιάνα ...
Κύκλος Διαλέξεων Φιλοσοφίας με τον Στέφανο Ροζάνη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη θα φιλοξενήσει κύκλο διαλέξεων φιλοσοφίας ...
Blues Fathers Live, στο Floral
To Floral παρουσιάζει τουςBlues Fathers για μια ζωντανή εμφάνιση, την Παρασκευή 27 ...