Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Παρών στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ ο Κώστας Πελετίδης
Στην πανυγειονομική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ θα παραστεί αύριο ο ...
Πάτρα: Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου
 Συνεδριάζει στην Αίθουσα της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδριακό ...
Αποτελέσματα Εκλογών: Κόκκινη η Πάτρα - Νέος δήμαρχος ο Πελετίδης
Από την πλατεία Ελευθερίας, στα προσφυγικά της Πάτρας, έκανε απόψε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πάτρα: Εκρηκτική η κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου λέει ο Κ. Πελετίδης

Πάτρα: Εκρηκτική η κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου λέει ο Κ. Πελετίδης

Οδηγούμαστε σε εκρηκτική κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου λόγω της μεγάλης περικοπής από την κυβέρνηση στο 62% των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με το συμφέρον του πατραϊκού λαού πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που μας λένε να στραγγίξουμε το λαό για να λειτουργήσουν οι Δήμοι, τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Ισολογισμός – Απολογισμός Δήμου 2014», ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών για το θέμα είπε συνολικά τα εξής:
«Ο ισολογισμός αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση του Δήμου την 31.12.2014.
Αν μείνουμε μόνο στα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στον Ισολογισμό, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Δήμος Πάτρας βρίσκονταν σε σχετικά ικανοποιητική οικονομική κατάσταση στο τέλος της χρήσης 2014.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του (δηλαδή αυτές που είναι άμεσα καταβλητέες) ανέρχονταν σε ποσό 4,7 εκ €, με αντίστοιχα χρηματικά διαθέσιμα 25,7 εκ €. Οι προβλέψεις για μελλοντικές επιβαρύνσεις του Δήμου ανέρχονταν σε 1,3 εκ €, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων παρότι ανέρχονται σε 19,1 εκ €, είναι διαχειρίσιμο μέγεθος σε σχέση με το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησής τους. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστούν τα εξής:
Για τα δάνεια δεν αποπληρώνουμε κεφάλαιο παρά μόνο τους τόκους, άρα το διαχειρίσιμο που αναφέρουμε με βάση τα στοιχεία του 2014, στην πορεία θα διαφοροποιηθεί και θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στη γενικότερη λειτουργία του Δήμου.
Στον ισολογισμό δεν αποτυπώνονται οι δικαστικές εκκρεμότητες-απαιτήσεις προς το Δήμο, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 6.000.000 € περίπου.
Δεν αποτυπώνονται επίσης οι απαιτήσεις προμηθευτών και όσων παρείχαν υπηρεσίες στο Δήμο (πριν το 2014), που το ύψος του δεν είναι ακόμα προσδιορισμένο από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Στα επόμενα χρόνια με δεδομένη την μειωμένη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κεντρικό κράτος, η οικονομική κατάσταση των Δήμων και του Δήμου Πάτρας ολοένα και θα χειροτερεύει. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Από το σύνολο των οφειλών τρίτων προς το Δήμο ποσού € 52,4 εκ €, για ποσό 34,7 εκ. € έχει σχηματιστεί πρόβλεψη μη είσπραξης, που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εισπραχθεί αυτό το ποσό από τον Δήμο, παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την Δημοτική Αρχή και την υπηρεσία.
Τακτική Οικονομική Ενίσχυση. Από τα ποσά που εγγράψαμε στον προϋπολογισμό του έτους 2015 κατόπιν υπόδειξης του Υπουργείου, το ποσό που εισπράττουμε μηνιαίως και θα εισπράξουμε όλο το έτος θα είναι μειωμένο κατά 4% περίπου.
Πρώτη φορά φορολογούνται οι Δήμοι με 23% επί των εσόδων από ακίνητη περιουσία (ενοίκια , παραλίες κ.λ.π.) Για τον Δήμο για το έτος 2015 το ποσό του φόρου ανέρχεται σε 324 χιλιάδες.
Ο φόρος ζύθου δεν θα αποδίδεται πλέον στους Δήμους, το ποσό που χάνει ο Δήμος είναι 366 χιλιάδες.
Οι πιστώσεις της ΣΑΤΑ (τεχνικό πρόγραμμα-έργα) έρχονται με καθυστέρηση. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μέχρι και τον Απρίλιο του 2015.
Στο διάστημα από το 2009 έως 2014, καταγράφεται μείωση πάνω από 62% των κρατικών πόρων και η πλειοψηφία του προϋπολογισμού προέρχεται από τα τέλη που πληρώνουν οι Δημότες.
Η πολιτική της εναρμόνισης των οικονομικών της Τοπικής Διοίκησης με τους Δημοσιονομικούς στόχους, επιτάσσει την γενίκευση της ανταποδοτικότητας του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δήμων. Με λίγα λόγια (θα τα δούμε και στην συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2016), η κυβέρνηση κλείνει κι άλλο την κάνουλα των επιχορηγήσεων προς την Τοπική Διοίκηση και εφαρμόζει τη λογική, όλες οι δαπάνες του Δήμου να καλύπτονται από αντίστοιχα τέλη και εισφορές των Δημοτών».
Η έγκριση των πινάκων του Ισολογισμού – Προϋπολογισμού του Δήμου 2014 ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία του Σώματος και συγκεκριμένα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και από τις παρατάξεις «Τώρα για την Πάτρα», «Ανυπότακτη Πολιτεία», «Πάτρα η δική μας πόλη», «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», «Κοινοτικόν». Η παράταξη ΡΑΠ και η παράταξη «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» ψήφισαν λευκό. Η παράταξη «Νέα Πόλη» απείχε.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Eπανατοποθέτησε τις ξαπλώστες στην Πλαζ ο Κ. Πελετίδης(ΦΩΤΟ)
Νεότερη ενημέρωση 15.33΄Στην Πλαζ βρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας ...
O K. Πελετίδης παρέστη στα Δικαστήρια σχετικά με την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παρέστη σήμερα Τετάρτη στα ...
Πάτρα: Γιατί δεν συναντήθηκαν Πανούσης – Πελετίδης
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο Αναπληρωτής Υπουργός ...
Κώστας Πελετίδης στους νέους: Στείλτε μήνυμα πως αρνιέστε την καταχνιά
20. 54: Χωρίς πυροτεχνήματα έγινε φέτος – για πρώτη φορά – η τελετή ...
Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους μαθητές οικογενειών με οικονομικά προβλήματα
Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ενόψει της έναρξης της νέας ...
Ιστορική μέρα για την Πάτρα: Ορκωμοσία για τον Κώστα Πελετίδη και την νέα δημοτική αρχή
Σε χαμηλούς τόνους η εκδήλωση στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού ...
Αποτελέσματα Εκλογών 2014: Ο Κώστας Πελετίδης νεός δήμαρχος στην Πάτρα
Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ στον πρώτο γύρο, γιατρός Κώστας Πελετίδης ...
Ο δήμος Αμαρουσίου μειώνει 12% τα ανταποδοτικά τέλη για το 2014
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τόσο στα οικονομικά της ...
Σε καλή κατάσταση τα οικονομικά του Δ. Περιστερίου
Στους υγιείς οικονομικά δήμους της χώρας συγκαταλέγεται -πλέον- ο ...