Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο
Το σενάριο της φορολόγησης όλων των κατηγοριών εισοδήματος, με μία ...
Φόρος και για τα ανείσπρακτα ενοίκια
 Φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων θα πληρώνουν ...
Εξωπραγματικά ποσά φόρων εισοδήματος θα καταβάλλουν οι διαζευμένες για διατροφή
Εξωπραγματικά ποσά φόρων εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν φέτος ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ξεσπά «καταιγίδα» φόρων 12 δισ. έως το τέλος του 2015

Ξεσπά «καταιγίδα» φόρων 12 δισ. έως το τέλος του 2015

Συνολικά φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τα τέλη του μήνα ξεκίνησε η φοροκαταιγίδα, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν το 2016.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.

Όσοι εκ των τελευταίων πλήρωσαν νωρίτερα τον φόρο, έχουν ήδη λάβει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που έχει αυξηθεί από 10% σε 13%.

Μέσα στον Οκτώβριο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν, επίσης, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, καθώς με το τρίτο μνημόνιο έχει διπλασιαστεί η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες.

Τον ίδιο μήνα αναρτώνται στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται, επίσης, ο ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση τη Δευτέρα. Στα νησιά η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%, ενώ στα ξενοδοχεία από 6% σε 13%.

Από τις 12 Οκτωβρίου δίνεται συνέχεια στο σίριαλ των φόρων, καθώς αναρτώνται στο Τaxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος του μήνα.

Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Έρχονται, επίσης, αυτόματες κατασχέσεις για όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ μειώνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%. Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά.

Οι αγρότες θα βρεθούν εκ νέου στο στόχαστρο της εφορίας, με τον φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από το 13% στο 20%. Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.

Όσο για τις νέες κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος, η αναπροσαρμογή αναμένεται να ρίξει το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στη φορολογική κλίμακα

Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, οι οποίες θα επιβαρύνουν κυρίως τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η βασική εξίσωση που πρέπει να λυθεί στη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας για την επόμενη χρονιά είναι το ύψος του αφορολόγητου, καθώς και το ποιούς θα αφορά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα το δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Όσοι ξεπερνούν, έστω και κατά 1 ευρώ τις 12.000, θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ.

Για να αποφευχθούν οι κραδασμοί και οι υπερβολικές επιβαρύνσεις, στο κομμάτι του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 20.000 ευρώ θα μπουν δύο ή τρία κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές κοντά στο 5% με 6%.

Η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα οδηγεί σε ανώτατο συντελεστή κοντά στο 50% για τα εισοδήματα πάνω από τις 80.000 ευρώ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως έρχονται ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ, καμία αλλαγή για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Δεύτερο μέτωπο είναι η κατάργηση των περίπου 700 φοροαπαλλαγών, που κοστίζουν 3,6 δισ. ευρώ τον χρόνο στον Προϋπολογισμό και η σκέψη είναι να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τρίτο μέτωπο είναι τί θα γίνει με την κλίμακα. Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το σενάριο ενιαία για όλους, δηλαδή μισθωτούς ­ συνταξιούχους ­ ελεύθερους επαγγελματίες - αγρότες ­ εισοδήματα από ενοίκια και πλέον εξετάζεται είτε το να υπάρχει μία κλίμακα για μισθωτούς ­ συνταξιούχους ­ εισοδήματα από ενοίκια είτε διαφορετικές κλίμακες για κάθε κατηγορία εισοδήματος, αλλά με αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το σίγουρο είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο.

Τρεις κατηγορίες φορολόγησης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν τρεις κατηγορίες φορολόγησης των πολιτών, ενώ προωθείται η θέσπιση του αφορολόγητου στα 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τους μισθούς και τις συντάξεις εξετάζεται η εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ που είναι σήμερα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το όριο του πλούτου στο εισόδημα έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στα 20.000 ευρώ, η νέα κλίμακα θα φέρει επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης. Στο μνημόνιο προβλέπεται και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος. Ωστόσο, η ενσωμάτωση αυτή είναι πιθανό να μην γίνει, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι θα χαθούν φορολογικά έσοδα, αντί να αυξηθούν.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες η κλίμακα σήμερα προβλέπει φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο «τραπέζι» προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 33%-45%. Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και η δέσμευση του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Τέλος, η φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια έχει δύο κλιμάκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, 33%. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι δεδομένη η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας του εισοδήματος από ενοίκια. Στο «τραπέζι» είναι η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και από το 33% στο 35% για το δεύτερο κλιμάκιο. Θα εξεταστεί τέλος και η θέσπιση ενός τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελεστή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ποιοί θα πληρώσουν 14 δισ. έως τα τέλη του 2015
Αντιμέτωπα με μια «φοροκαταιγίδα» είναι τους αμέσως επόμενους μήνες, ...
Φορολογικός έλεγχος: Τα «βάρη» στα υψηλά εισοδήματα-Οι βασικές παρεμβάσεις και το ξεκαθάρισμα
Υποθέσεις φορολογούμενων και επιχειρήσεων με μεγάλο εισπρακτικό ...
Έως το τέλος του 2014 η προκαταβολή σε 11.116 νέους αγρότες
Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, από την 1/1/2015 δηλαδή, το ...
Remax: Πτωτικά τα ενοίκια και φέτος
Πτωτικά κινήθηκαν και φέτος τα επίπεδα των τιμών των ενοικίων, λόγω ...
Απαλάσσονται από την τήρηση βιβλίων οι αγρότες με εισόδημα κάτω των 10 χιλ. ευρώ-Απόφαση Θεοχάρη
Aπαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων, που ...
Σε συντονισμένη δράση κατά της φορολογικής επιβάρυνσης καλεί τους αγρότες η ΓΕΣΑΣΕ
Σε συντονισμό δράσης για να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση ...
Ηράκλειο:
Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, ...
Ποιες επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος
Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί για τα φετινά ...
Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι την εισφορά αλληλεγγύης-Τ ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος
Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% θα επιβαρυνθούν όλα τα εισοδήματα ...