Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
  Σε περίπτωση υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία ...
Δίχτυα Μεϊμαράκη στους ΑΝΕΛ
 Επαφές με στελέχη των ΑΝΕΛ και υποψηφίους του κόμματος του κ. Καμμένου ...
Μεϊμαράκης: Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα
Ομόφωνα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ενέκρινε την απόφαση των κομματικών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΝΔ: Ποιος θα κοντράρει τον Βαγγέλη

ΝΔ: Ποιος θα κοντράρει τον Βαγγέλη

Με «το πιστόλι στο χέρι» βρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ., μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς τους. Το κλίμα που βγαίνει μέσα από τα «στρατόπεδα» των τεσσάρων υποψηφίων, είναι ότι σε αυτή την εκλογή θα «πέσουν κορμιά».

Οι διαθέσεις που υπάρχουν, πριν ακόμα αρχίσει η προεκλογική μάχη, που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως έχουμε να κάνουμε ακόμα και με πιο σκληρή μάχη από αυτή που έγινε ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Μία μάχη, η οποία έστω και προσωρινά, οδήγησε σε διάσπαση της Ν.Δ.

Ο κίνδυνος αυτός, όπως εκτιμούν στελέχη όλων των πλευρών, ελλοχεύει ακόμη και σήμερα. Για τον λόγο αυτό, τα παλαιότερα στελέχη, με πρώτο και καλύτερο τον υποψήφιο πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θέλουν ο προεκλογικός αγώνας να τελειώσει γρήγορα, ώστε η παράταξη να μπορέσει να μην «τραυματιστεί» περισσότερο από εσωτερικές διαμάχες.

Το φαβορί

Η «κούρσα» ξεκίνησε και έχει ως φαβορί τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη. Όλα δείχνουν, ότι δίπλα τους τάσσονται εκπρόσωποι όλων των γενεών και όλων των τάσεων του κόμματος. Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Ντορικοί, αλλά και αρκετοί Σαμαρικοί στηρίζουν την υποψηφιότητά του, αναγνωρίζοντάς του ότι κράτησε όρθια την παράταξη στις τελευταίες εκλογές. «Αν δεν ήταν ο Βαγγέλης», όπως λένε οι περισσότεροι, θα παθαίναμε πανωλεθρία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να κερδίσει τη μάχη της εκλογής, ο κ. Μεϊμαράκης προβάλλει το αψεγάδιαστο νεοδημοκρατικό του παρελθόν, την πολιτική του πορεία, την καλή του σχέση με όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Το δυνατό του «χαρτί» είναι ότι μπορεί να εγγυηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την ενότητα του χώρου. Όπως λένε οι υποστηρικτές του, μπορεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, από τους υπόλοιπους υποψηφίους, να διαφυλάξει το ενιαίο της Ν.Δ. Πάντα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σημερινού προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε νίκη, προβάλλοντας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως εκείνο της άνετης και όχι στερεότυπης επικοινωνίας που είχαν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά αυτά του κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές του, «χτίζουν» την εικόνα ενός διαφορετικού υποψήφιου πρωθυπουργού, από αυτά που έχει ο κ. Τσίπρας. «Μπορεί να τον κερδίσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ., γιατί θα παίξει σε άλλο ‘‘γήπεδο’’ από αυτό που παίζει ο κ. Τσίπρας», λένε χαρακτηριστικά ιστορικά και νέα στελέχη της παράταξης.

Σε σχέση με την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στους άλλους υποψηφίους, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει μία ήπια τακτική αντιμετώπισής τους, γιατί θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία τους μετά την εκλογή. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στελεχιακού δυναμικού, ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται ότι ελέγχει πάνω από το 70% των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος. Τον θεωρούν όλοι παραπάνω «κομμάτι» από τη σάρκα τους, τον πιστεύουν, γιατί τον ξέρουν χρόνια από τους κοινούς τους αγώνες. Γι’ αυτό ο κατάλογος των υπογραφών που είχε συγκεντρώσει, είναι αρκετά μακρύς. Σταμάτησε τη συλλογή στις 250 υπογραφές το επιτελείο του, γιατί αφενός δεν χρειαζόταν πάνω από 50 και αφετέρου γιατί ήθελε να δώσει χώρο και στους άλλους υποψηφίους να βρουν υπογραφές και ειδικότερα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, τους οποίους ήθελε να μείνουν μέσα στο «παιχνίδι».

Ο κ. Μητσοτάκης

Η υποψηφιότητά του, σε σχέση με τη συλλογή υπογραφών, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες. Οι πληροφορίες λένε, ότι αν δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι παλιοί του φίλοι, δύσκολα θα συγκέντρωνε τις 50 υπογραφές.

Ο ίδιος «ρίχνεται» στον αγώνα, χωρίς να έχει δίπλα του την αδερφή του, τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη. Στόχος του είναι να προσελκύσει εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων, που θέλει να ακούσει ριζοσπαστικές προτάσεις για τη μείωση του κράτους και την απελευθέρωση της αγοράς. Θα προσπαθήσει να συγκινήσει πολίτες από τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας, που έχουν υποφέρει από τον κρατισμό. Ο στόχος του να μπει στον δεύτερο γύρο θεωρείται δύσκολος, λόγω και των αντανακλαστικών που δημιουργεί σε μία μερίδα κόσμου η θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και τ’ όνομα «Μητσοτάκης», που παρά τη δικαίωση των θέσεων που είχε εκφράσει και εφαρμόσει, ως πρωθυπουργός ο πατέρας του, του βάζει εμπόδια στον δρόμο του.

Ο κ. Τζιτζικώστας

Αποτελεί έκπληξη για πολλούς, όχι μόνο η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και η απήχηση που αυτή έχει μέχρι στιγμής. Στην αρχή πολλοί πίστεψαν ότι έκανε ένα μεγάλο «άλμα» στο κενό.

Τώρα διαπιστώνεται ότι είχε μελετήσει καλά τις κινήσεις του. Αυτό φαίνεται και από το ότι μπόρεσε και μάζεψε πολύ γρήγορα τις υπογραφές που απαιτούνταν για να υποβάλλει υποψηφιότητα. Δίπλα του στέκονται περιφερειάρχες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, νεολαίοι φίλοι του από τα φοιτητικά του χρόνια.

Αίσθηση προκαλεί ότι στο «στρατόπεδο» των υποστηρικτών του βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος από τα λεγόμενα σαμαρικά στελέχη. Ήδη, δύο βουλευτές από το «κλαμπ» του κ. Τζιτζικώστα, η κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο κ. Νότης Μηταράκης, έχουν ταχτεί στο πλευρό του.

Οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις με τον κ. Σαμαρά, μετά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί όταν ο κ. Τζιτζικώστας είχε πάει κόντρα στην κομματική επιλογή και είχε εκλεγεί με το πανηγυρικό ποσοστό σχεδόν του 70% περιφερειάρχης. Παίζει το «χαρτί» του «αντιτσίπρα», του νέου υποψηφίου, που θέλουν κάποιοι για ηγέτη της Ν.Δ.

Ο κ. Γεωργιάδης

Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν υποψήφιος ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης για την ηγεσία της Ν.Δ., πριν ανακύψει το ζήτημα εκλογής του νέου προέδρου. Προερχόμενος από το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο ίδιος δεν θεωρείται ακόμα και σήμερα αποδεκτός από ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών. Γι’ αυτό και συνάντησε πολύ μεγάλες δυσκολίες, για να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές που απαιτούνταν, για να βάλει υποψηφιότητα.

Ποιοί είναι οι τέσσερις υποψήφιοι

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Βουλευτής Β' Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, της σχολής Πολιτικών Επιστημών και του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου, με ειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό στη Πάντειο και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ (1974). Διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού στο διάστημα 1992-1993. Στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο του 2009. Από το 2009 έως το 2012 ήταν τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην Πολιτική Επιτροπή (ως τακτικό μέλος), στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης (ως αναπληρωματικό μέλος) και στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού (ως αναπληρωματικό μέλος). Από την 1 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2012 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στις 29 Ιουνίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας 223 ψήφους. Στις 5 Ιουλίου 2015 ορίστηκε προσωρινός αρχηγός της Ν.Δ., μετά από παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Γεννήθηκε στη Αθήνα, στις 4 Μαρτίου 1968. Το 1986 αποφοίτησε, αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986 - 1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, απ’ όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε, επίσης, με το έπαθλο "Hoopes", για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Σαμαρά.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, στο Georgetown University της Ουάσιγκτον. Απέκτησε την πρώτη εργασιακή του εμπειρία στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Από το 2001 έως το 2007 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.,

Τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε αν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις Περιφερειακές Εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Την 5η Ιανουαρίου του 2013 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στις Περιφερειακές Εκλογές της 25ης Μαΐου του 2014 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71,03%. Είναι τακτικό μέλος στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2019.

Άδωνις Γεωργιάδης

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972. Είναι συγγραφέας, εκδότης, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και πώλησης βιβλίων και πολιτικός. Κατάγεται από το Αμύνταιο της Φλώρινας, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε.

Τον Φεβρουάριο του 2012 διαγράφηκε από το ΛΑ.Ο.Σ., επειδή υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ» και προσχώρησε στη Ν.Δ. Στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τη Ν.Δ. και μετά τον ανασχηματισμό της 24ης Ιουνίου 2013, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, θέση, την οποία διατήρησε έως τις 9 Ιούνιου 2014. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., θέση που διατηρεί και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ετοιμάζεται ντιμπέιτ για τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ
 Πρόσκληση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, για τη ...
Υποψηφιότητα με αιχμές και μηνύματα από τον Μεϊμαράκη - ΒΙΝΤΕΟ
«Να σας ανακοινώσω ότι πριν από μία ώρα κατέθεσα την υποψηφιότητα μου ...
Το απόγευμα οι ανακοινώσεις Μεϊμαράκη για την υποψηφιότητα
Απόψε στις 18:30 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά ...
Υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη o Γιακουμάτος
 Υπέρ της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ ...
Μεϊμαράκης: Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρείς και λίγο σε εκλογές
 Σε εξέλιξη είναι η περιοδεία του Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη ...
Πιέσεις για αλλαγές ψηφοδελτίων
Πιέσεις για αλλαγή των ψηφοδελτίων του κόμματος σε πολλές περιοχές ...
Βίτσας: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνδυασμένη επικοινωνιακή πολιτική, ώστε να συγκαλυφθούν τα ...
Μήνυμα στους… απρόθυμους
Έξαλλος είναι ο πρωθυπουργός με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς που ...
Συνεργασία Μεϊμαράκη με στελέχη της Βουλής
Στο γραφείο του βρίσκεται από νωρίς σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής ...