Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πρωθυπουργός ξανά ορκίζεται ο Τσίπρας-Εντολή από Παυλόπουλο για κυβέρνηση με Καμμένο
Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά, μετά την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ...
Τσίπρας: Ο λαός έδωσε μια καθαρή εντολή να συνεχίσουμε να παλεύουμε
Για μεγάλη και καθαρή νίκη του λαού έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απο την ...
Τσίπρας: Θα έχουμε ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση
«Η πλειοψηφία του λαού θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας

«Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ' αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα». Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι' αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.

Επισήμανε ότι αυτή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.

«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό και δύσκολο έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, ταυτόχρονα όμως έχουμε διαπραγματευτούμε τα ανοικτά της σημεία», εκείνα για τα οποία κέρδισε έδαφος η κυβέρνηση μέσα από τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει και αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, για να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει όμως εξηγώντας στον λαό ότι «είναι αναγκαίο για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της επιτροπείας, για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

Επισήμανε, επιπλέον, προς τους βουλευτές ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».

Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».

 
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας: Ο λαός θα δώσει εντολή συνέχειας, σταθερότητας
Την πεποίθηση ότι ο λαός θα δώσει εντολή συνέχειας, σταθερότητας και ...
Τσίπρας: Ας το πει ανοιχτά, όποιος νομίζει ότι άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία
«Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, να ...
Ελπίζει σε πολιτική συμφωνία η κυβέρνηση
Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε βαρύ κλίμα και εν όψει του ...
Πρώτο crash test για την κυβέρνηση Τσίπρα με Σουλτς και Ντάισελμπλουμ
Μετά και το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης ...
"Κλειδώνει" η κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως προέκυψε από τις ...
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας
Με στόχο την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ...
Τσίπρας: Ζητάμε μια καθαρή εντολή
«Ζητάμε από τον ελληνικό λαό μια καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την ...
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος του 2014
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει, πλέον, εντολή διακυβέρνησης της χώρας ...
Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα πέσει με πάταγο
Tην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «θα πέσει και μάλιστα με πάταγο και τότε θα ...