Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η αποτίμηση της κυβέρνησης για το ταξίδι Τσίπρα
Η επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο, όχι ως μέρος της ...
Σύνοδος: Υπάρχει το γενικό πλαίσιο συμφωνίας, αλλά
Το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας φέρεται να έχει επιτευχθεί στη ...
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα
Δεν υπάρχει σχέδιο Β, αλλά ο στόχος είναι μια ισχυρότερη ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Σβίγκου: Υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο

Σβίγκου: Υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο

Για επιβεβαίωση και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει γίνει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτική, όπως δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ "στο Κόκκινο 105,5", αποτιμώντας την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Παραπέμποντας και στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο». «Μάλιστα», συνέχισε, «βλέπουμε τη χώρα μας να στέκεται στα διεθνή φόρα όχι ως μια, θα έλεγα, "προβληματική" χώρα που επιζητεί τη διεθνή στήριξη, που επιζητεί τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά πλέον ως ένας κρίσιμος παράγοντας του ευρωπαϊκού σκηνικού, ο οποίος με βάση και τη γεωστρατηγική του θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής}.

Εκτίμησε ότι αυτό πλέον είναι αποδεκτό και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να επισημάνει ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη και τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σ΄ αυτόν τον τομέα, αλλά και αναφορικά με τις προσφυγικές ροές και την εκρηκτική κατάσταση, τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει το ρόλο που της αναλογεί ως παράγοντας διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, προάγοντας και το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΓΣ του ΟΗΕ δεν ήταν μια παραδοσιακή ομιλία Ευρωπαίου ηγέτη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αναδείξει τις λάθος κατευθύνσεις της ασκούμενης πολιτικής της παγκόσμιας κοινότητας και την αδράνειά της σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, με τη φτώχεια και το πώς θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η ασκούμενη πολιτική. «Οπότε κι εκεί δεν θελήσαμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά να αναδειχθεί η ανάγκη απόρριψης της πολιτική λιτότητας».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο –«απόρριψης των καταστροφικών συνταγών που έχουν αποδομήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό το οποίο σηματοδοτείται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και από την άνοδο προοδευτικών δυνάμεων»-, «αυτό θα έχει αντίκτυπο, ο οποίος θα είναι ορατός το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, και ειδικά σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα του χρέους, ανέφερε ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ (παρέπεμψε στην έκθεση της επιτροπής του Ταμείου) και μερίδας των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Αφού επισήμανε ότι δεν παραγνωρίζει η κυβέρνηση ότι η μάχη που έχει να δοθεί το επόμενο διάστημα είναι σκληρή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στο κέντρο και των διμερών της επαφών και στο κέντρο των επίσημων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, και πλέον η ανταπόκριση είναι πιο θετική από κάθε άλλη φορά».

Ενδεχομένως, θα επανακάμψουν οι λιγότερο υποστηρικτικές ως προς την Ελλάδα φωνές, ανέφερε για να συμπληρώσει πως όμως «την ίδια στιγμή υπάρχει μια σαφής καταγραφή και μια σαφής ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας, και αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στην επίσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες στις ΗΠΑ».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ...
Αναβάθμιση μιας μονάδας απο τον Fitch
Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία μονάδα προχώρησε ο ...
Παντοάν: Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να βρεθεί μια λύση
«Το γεγονός ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για ...
Γερμανία: Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι λίστα
«Θετικό σημάδι» χαρακτήρισε η γερμανική κυβέρνηση την καταβολή από ...
Διεθνές φόρουμ για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Με θέμα «Επενδύοντας στην ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα ...
Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βάση για συνεργασία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι μία πρόταση η οποία απευθύνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως ...
BBG: Έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας απο τον Fitch
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο Β απο το Β- ...
Κωνσταντινόπουλος: Υπάρχει γραπτώς πλαίσιο συμφωνίας των αρχηγών την Τετάρτη το βράδυ
Την αποκάλυψη ότι το πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, που διαμορφώθηκε ...
Φινλανδία: Δεν υπάρχει λόγος για νέα χαλάρωση από την ΕΚΤ
Δύο μέρες πριν τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ...