Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τι λέει για ενδεχόμενο Grexit ο Τρισέ
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα το ίδιο ...
Εξετάζει την έκδοση ομολογιακού η Μυτιληναίος
Την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου επαναλαμβάνει ότι ...
Μυτιληναίος: Πώληση 1.000 μετοχών από κ. Φώτιο Σπυράκο
Σε πώληση 1.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μυτιληναίος: Πραγματικός κίνδυνος ακόμη το Grexit

Μυτιληναίος: Πραγματικός κίνδυνος ακόμη το Grexit

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί ακόμη πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου Επιχειρήσεων, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Η άποψή μου και η άποψη άλλων (επιχειρηματιών) είναι ότι η χώρα διατρέχει (ακόμη) πραγματικό κίνδυνο ενός Grexit", υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε την αίσθηση της εθνικά επείγουσας ανάγκης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Μυτιληναίος, σύμφωνα με τους FT, επέστησε την προσοχή στην επικείμενη αναδιάταξη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, που έχει πληγεί από την ύφεση, με χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν εκκαθάριση, όταν οι εγχώριες τράπεζες ξεκαθαρίσουν τελικά τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, κάτι που αποτελεί όρο για την ανακεφαλαιοποίησή τους με τη βοήθεια της ΕΕ. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανόν το μεγαλύτερο θέμα της οικονομίας αυτή την ώρα. Πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν», υποστήριξε ο επιχειρηματίας.

Ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλείται τη θετική άποψη που κυκλοφορεί στην Αθήνα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν ζητήσει απ' αυτόν μεταρρυθμίσεις έναντι χρηματοδότησης. «Θα υπάρξει μία καλή αξιολόγηση (της προόδου αναφορικά με τα μέτρα του προγράμματος) από τους πιστωτές, και η κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ την εξουσία, ώστε θα κάνει όποιες μεταρρυθμίσεις χρειαστεί για να καταλήξει σε μία επιτυχή αξιολόγηση», δήλωσε ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας: «Και αν η αξιολόγηση είναι εντάξει, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα γίνουν πιο χαλαροί, η κατανόηση μεταξύ των νέων πιστωτών και της κυβέρνησης θα βελτιωθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει και αυτό θα φέρει πίσω τις τραπεζικές καταθέσεις και νέο χρήμα και θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών σημειώνει: «Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ σε μία οικονομία που ήδη αποδιαρθρώνεται. Τι θα γίνει με τις εταιρείες που θα αποτύχουν; Πού θα βρουν εργασία όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους; Κάποιες εταιρείες δεν είναι εντελώς νεκρές, αλλά άλλες θα πεθάνουν», προειδοποιεί.

Ο επιχειρηματίας σημειώνει ότι ένα βαθύ ξεκαθάρισμα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων δανείων θα δημιουργήσει και επενδυτικές ευκαιρίες για τον ίδιο και άλλους πλούσιους Έλληνες - εφόσον αισθανθούν βέβαιοι ότι η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτα, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν. Παρά την πρόσφατη ταλαιπωρία της χώρας, εκτιμά ότι οι Έλληνες έχουν ακόμη 120 δισ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, άλλα 50 δισ ευρώ κάτω από τα στρώματα και επιπλέον 100 δισ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. «Εάν οι Έλληνες είναι έτοιμοι και θέλουν να επενδύσουν κάποια από αυτά», λέει, «έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι θα ακολουθήσουν»;

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δημοσκόπηση BBG: Ο κίνδυνος του Grexit καραδοκεί μέχρι το τέλος του 2016
Παρά τη συμφωνία, καραδοκεί ακόμη ο κίνδυνος να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε ...
Φάιμαν: Το grexit παραμένει ενδεχόμενο
Η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, η οποία συνήφθη χθες, Δευτέρα, για ...
Απέκλεισε το ενδεχόμενο
Aπέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ...
Απέκλεισε το ενδεχόμενο
Aπέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ...
Ντάισελμπλουμ: To Grexit δεν αποτελεί επιλογή
Σε μια νέα συμφωνία Ελλάδας- πιστωτών μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ...
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
«Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», τόνισε ο ...
Μυτιληναίος: Αγορά 30.000 μετοχών από Eurobank Ergasias
Σε αγορά 30.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Μυτιληναίος, ...
Μυτιληναίος: Στις 18 Ιουνίου η τακτική γενική συνέλευση
Την 18η Ιουνίου 2014, ημέρα Tετάρτη, ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση ...
Στα 10,4 εκατ. τα κέρδη της Μυτιληναίος στο πρώτο 3μηνο
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου ...