Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πτώση 5,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο
Νέα μεγάλη μείωση 5,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον ...
Σε χαμηλό έτους ο ελληνικός PMI-Μείωση παραγωγής και νέων παραγγελιών
Στις 48,4 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος ...
Ευρωζώνη: Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο
Πτώση της τάξεως του 0,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μειώθηκε για ένατο μήνα η παραγωγή της μεταποίησης το Σεπτέμβριο

Μειώθηκε για ένατο μήνα η παραγωγή της μεταποίησης το Σεπτέμβριο

Στις 43,3 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI). Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, παρότι αυξήθηκε από τις 39,1 μονάδες του Αυγούστου, η πρόσφατη τιμή εξακολούθησε να υποδεικνύει σημαντική ύφεση σε ολόκληρο τον τομέα.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI ανέφερε σχετικά: «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν ότι οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνέπειες των συνεχιζόμενων ελέγχων κεφαλαίων οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, δεδομένου ότι τα επίπεδα εισερχόμενων νέων εργασιών επηρεάστηκαν αρνητικά από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται πλέον κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, ενώ τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών υποχωρούν και πάλι».

Αναλυτικότερα, η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο. Παρά την εξασθένηση στη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν δριμύς. Ορισμένες εταιρείες απέδωσαν τη συνολική μείωση της παραγωγής στον έλεγχο κεφαλαίων και στην περιορισμένη ζήτηση στην αγορά.

Ο όγκος των νέων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησε να περιορίζεται τον Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας τη διαδοχική περίοδο μείωσης, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τα στοιχεία του τομέα υπέδειξαν ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες που έλαβαν οι παραγωγοί καταναλωτικών, ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών περιορίστηκαν. Επιπλέον, η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε και πάλι. Ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα, παρέμεινε ωστόσο ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των 16 ετών διεξαγωγής της έρευνας.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αγοραστική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών μεταποίησης περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν με δριμύ ρυθμό. Οι επιχειρήσεις απέδωσαν τις μειώσεις αυτές στην έλλειψη νέων παραγγελιών και στον έλεγχο κεφαλαίων.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω μείωση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, αποδεικνύοντας την παρουσία αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στον τομέα. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε και πάλι. Τα επίπεδα στελέχωσης μειώνονται πλέον για έκτο συνεχή μήνα. Παρότι η τελευταία μείωση ήταν η βραδύτερη από τον Ιούνιο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν, ωστόσο, δριμύς. Οι μέσες τιμές εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν και πάλι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν, εξακολουθώντας την τάση μείωσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα συνέδεσαν τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών πώλησης με τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν ότι οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετώπισαν βραδύτερους ρυθμούς παράδοσης προμηθειών. Μειωμένη απόδοση των προμηθευτών καταγράφεται πλέον για δέκα συνεχείς μήνες. Σύμφωνα με μέλη της έρευνας, ο έλεγχος κεφαλαίων οδήγησε σε έλλειψη πρώτων υλών στις αποθήκες των προμηθευτών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Eurostat: Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο
Στο 25,7% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014, σε σχέση ...
Στο 25,7% η ανεργία το Σεπτέμβριο
Το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας το Σεπτέµβριο του 2014 ανήλθε σε ...
Στα 13,6 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο
 Σε 13,6 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον ...
Μειώθηκε στα 42,6 δισ. ευρώ ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο
 Περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από ...
Στο 27,4% η ανεργία το Σεπτέμβριο
Στο 27,4% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ...
ΤτΕ: Αύξηση κατά 17,5% της τουριστικής κίνησης τον Σεπτέμβριο
Tα 3 εκατομμύρια (2,963.000) άγγιξε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν ...
Πάνω οι εισγαγωγές, κάτω οι εξαγωγές το Σεπτέμβριο!
Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά ...
Ιταλία: Συρρικνώθηκε η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο
Συρρικνώθηκε η ιταλική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο ...
Ενισχύθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο
Ανοδικά κινήθηκε η ανεργία τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία, σύμφωνα με τα ...