Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δέκα γερανοί «χόρεψαν» στον ρυθμό της Λυρικής Σκηνής
Στον χώρο του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...
Η Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου ...ταξιδεύει προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ο Δήμος Χαλανδρίου και η Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η νέα σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η νέα σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τον μεγάλο μας στόχο. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε, ότι η Ελληνική Πολιτεία θα μας βοηθήσει στην απογείωση προς την νέα μας εποχή και δεν θα μας αφήσει καθηλωμένους στο "μικρό αεροδρόμιο"...Με τις φράσεις αυτές ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης «πέρασε» από τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν - στην διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε και στα προβλήματα υποχρηματοδότησης του οργανισμού αλλά και στις προτεραιότητες ενόψει της μεταστέγασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο φαληρικό Δέλτα- στον φιλόδοξο προγραμματισμό της νέας περιόδου, στην διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στις 30/9.
Η φετινή χρονιά έχει αναμφίβολα ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς πρόκειται για την τελευταία πλήρη καλλιτεχνική περίοδο όπου η ΕΛΣ θα έχει ως έδρα το ιστορικό «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας, το θέατρο όπου παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 ως σήμερα. Στην κομβική αυτή στιγμή, λοιπόν, οι προβολείς πέφτουν στην πολύχρονη διαδρομή του οργανισμού, με τα έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό στο «Ολύμπια» να αποτελούν τον κορμό του προγραμματισμού. Τα εμβληματικά αυτά έργα -σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις- επιστρέφουν φέτος ως ένα αφιέρωμα στην λαμπρή  ιστορία του η οποία ταυτίζεται με την μεταπολεμική Ελλάδα.

Πέρα απ΄αυτές καθαυτές τις παραγωγές όπερας, μπαλέτου αλλά και τις δράσεις της ΕΛΣ, ένα από τα πλέον σημαντικά πρότζεκτ που ξεκινά απ΄αυτή τη σεζόν είναι η "Λυρική στη μεγάλη οθόνη". «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο "Εικονικές Πρεμιέρες Οπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο Διαδίκτυο" με το οποίο δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της ΕΛΣ με σκοπό την μετάδοσή τους σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτοντας πως μέσα στη σεζόν 2015-2016 θα γίνουν οι πρώτες προβολές σε 13 πόλεις (Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κω, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίο). Παράλληλα στις πόλεις αυτές θα γίνονται ειδικές προβολές στους ίδιους χώρους για τους μαθητές των σχολείων. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ο σκοπός είναι το πρόγραμμα αυτό να αναπτυχθεί σταδιακά και να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Αναφορικά με την μεταστέγαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως προχωρά κανονικά. «Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει» είπε στην συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ. «Η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και η παράδοση του έργου προγραμματίζονται για το α' εξάμηνο του 2016. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η δίμηνη διαδικασία μετάβασης της Λυρικής και μια εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Μέσα στο 2017 αναμένεται η επίσημη λειτουργία της ΕΛΣ στις νέες εγκαταστάσεις εντός του Κέντρου Πολιτισμού. Από  την πλευρά μας- συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης- οι διαδικασίες μετάβασης συνεχίζονται κανονικά και βρισκόμαστε σε στενότατη συνεργασία με το Ιδρυμα, υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Πολιτείας».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ αναφέρθηκε και στην βοήθεια που παρέχει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην διαδικασία μετάβασης αλλά και στα θέματα ανάπτυξης και διεθνών συνεργασιών με χορηγία πέντε εκατομμυρίων ευρώ η οποία έχει ανακοινωθεί ήδη από πέρυσι. Στην χορηγία αυτή περιλαμβάνεται και η προετοιμασία της Β΄Σκηνής της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού με υπεύθυνο προγραμματισμού τον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη που θ΄αποτελέσει τον φυσικό χώρο μέσα από τον οποίο θ' αναπτυχθεί ένα πλέγμα δράσεων αφιερωμένο στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την σύγχρονη δημιουργία. Ο προγραμματισμός που σχεδιάζεται από την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΛΣ και μια μικρή δημιουργική ομάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από τον Γιώργο Κουμεντάκη ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης και η ειδική σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης Στέλλα Αγγελέτου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αναθέσεις και στις παραγγελίες νέων έργων μουσικού θεάτρου. Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων- φεστιβάλ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συμπαραγωγές και πρωτότυπες δράσεις- που θα συμπληρώνουν τον κορμό των κύριων εκδηλώσεων...

Το πρόγραμμα της σεζόν αναλυτικά
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ Ανδρου μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του
«Ζήσαμε όλοι έντονα τη συγκίνηση της μηνιάτικης προσπάθειας για ...
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για την δύναμη του μέσου που υπηρετεί
«Το Θέατρο δεν σταμάτα ποτέ» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο ...
Ο διάσημος αρχιτέκτονας αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα πορεία του υπό κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
«Κύριε Πιάνο θέλω να γίνει γρήγορα το Πάρκο». Τη φράση αυτή έγραψε η ...
Η νύχτα γίνεται μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Μια γοητευτική «εμπειρία από το μέλλον» θα έχουν την ευκαιρία να ...
Μπαλτάς: Σπάνιο και μοναδικό το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος
«Σπάνιο» και «μοναδικό» χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού του ...
Είναι ιστορικής σημασίας έργο, είπε κατά την επίσκεψή του στο χώρο
«Σπάνιο» και «μοναδικό» χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού του ...
Από το Μπαλέτο της Λυρικής στο Μέγαρο Μουσικής - Από τις 24 Απριλίου
Tη Σταχτοπούτα, το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο Γιόχαν Στράους ο ...
Διάλεξη που συνδέει την ελληνική παράδοση με τις ταινίες βίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
«Ο Ανδρόνικος εκίνησε να πάει λαφοκυνήγι,/ εκίνησε κι ο Κωσταντής στο ...
Τίποτα δεν θα τον σταματούσε από το να δει στο Καλλιμάρμαρο τον «Ζορμπά»
Ένα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο ...