Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το πρόγραμμα Volleyleague 2014-15
Η λίγκα του βόλεϊ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Α1 για την ερχόμενη σεζόν ...
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»
Πανιά στο Αιγαίο άνοιξαν, ήδη από τις 31 Μαΐου, τα μουσικά σύνολα της ...
Ντάισελμπλουμ για Ιρλανδία: Με μέτρα η σταδιακή έξοδος από το πρόγραμμα
Η Ιρλανδία θα λάβει στήριξη από την ευρωζώνη για να βγει ομαλά στο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το πρόγραμμα της φετινής σεζόν

Το πρόγραμμα της φετινής σεζόν
«Ασθενής και παρόλ΄αυτά οδοιπόρος η ΚΟΑ αντιμετωπίζει και φέτος τις δυσκολίες ως πρόκληση...». Η φράση αυτή δια στόματος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανου Τσιαλή στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της σεζόν 2015-2016 την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου  είναι ενδεικτική του φετινού στίγματος. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το σύνολο- κυρίως την ανάγκη πλήρωσης των 19 πλέον κενών θέσεων, ένα ζήτημα που φαίνεται πως θα επιδεινωθεί καθώς επίκειται συνταξιοδότηση αρκετών μουσικών όπως αναφέρθηκε- και τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες, ο πήχυς ανεβαίνει.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής εκστρατείας προβολής της ορχήστρας είναι η φράση «έχουμε τον τρόπο» που αντανακλά την φιλοσοφία και την στόχευση ολόκληρου του προγραμματισμού. Κι όλ΄αυτά, ενώ το χιούμορ είναι ευδιάκριτο στην εικονογράφηση του φετινού υλικού προβολής: στο έντυπο πρόγραμμα, τις αφίσες και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του συνόλου προβάλλονται μουσικά όργανα κατασκευασμένα από διάφορα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Το μήνυμα είναι σαφές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στέφανος Τσιαλής: επιθυμία της ΚΟΑ είναι η αξιοποίηση των εγχώριων «πρώτων υλών», η ανάδειξη και αξιοποίηση, δηλαδή, του ελληνικού δυναμικού και δη του πιο φρέσκου.

Μέσα απ΄το παραπάνω πρίσμα, λοιπόν, η δημιουργία Ακαδημίας Νέων Μουσικών η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης κι εντάσσεται στο ευρύτερο κοινωνικό κι εκπαιδευτικό έργο του συνόλου,  είναι μια πρωτοβουλία της ΚΟΑ η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «φυτωρίου» μουσικών ορχήστρας. «Σ΄αυτή την πρώτη πιλοτική χρονιά της παρουσίας της, η Ακαδημία, με διδακτικό προσωπικό κορυφαίους μουσικούς της ΚΟΑ, έμπειρους στην διδασκαλία αλλά και στην διαδικασία των διαγωνισμών και  των εξετάσεων, θα προσφέρει σε σπουδαστές μουσικής και νέους μουσικούς δωρεάν μαθήματα-σεμινάρια τόσο ανά μουσικό όργανο όσο και ανά οικογένεια οργάνων» είπε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. «Οι πιο ταλαντούχοι και επιμελέστεροι εκ των συμμετεχόντων- συνέχισε- θα συμπράξουν σε τακτικές συναυλίες της Ορχήστρας με συμβολική αμοιβή. Και όλοι οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία Ορχήστρα Νέων η οποία, στο τέλος της περιόδου, θα δώσει μια συναυλία από κοινού με την Κ.Ο.Α».

Δημητριάδης και θεματικοί κύκλοι

Σε ό,τι αφορά σ΄αυτόν καθαυτόν τον προγραμματισμό, η έναρξη της σεζόν θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μία συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του αείμνηστου Οδυσσέα Δημητριάδη, συνθέτη, δασκάλου κι επίτιμου αρχιμουσικού της ΚΟΑ με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του. Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα ακολουθεί την λογική των θεματικών κύκλων η οποία, όπως αναφέρθηκε, επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός παλαιότερου ονείρου της Ορχήστρας, την έναρξη ενός «Κύκλου Μάλερ» που θα παράσχει την δυνατότητα να παρουσιαστεί σταδιακά, αρχίζοντας απ΄αυτήν την σεζόν, όλο το συμφωνικό έργο του συνθέτη.

Οι άλλοι δύο θεματικοί κύκλοι είναι οι «Γνωστοί και Αγνωστοι Θησαυροί» (με συναυλίες που περιλαμβάνουν και πολύ λιγότερο γνωστά έργα μεγάλων δημιουργών) καθώς και «Εμείς κι ο κόσμος» (με συναυλίες που θα συστεγάζουν έργα σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και έργα μεγάλων συνθετών που υπήρξαν χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του μουσικού ιδιώματος της χώρας τους). Οι συναυλίες μουσικής δωματίου επανέρχονται όπως και ο κύκλος συναυλιών «Για παιδιά από 8 ως...108 ετών». Τα «Κυριακάτικα Πρωινά» είναι επίσης παρόντα με πρόγραμμα για όλη την οικογένεια ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με την Ελένη Καραϊνδρου τον Οκτώβριο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με δύο συναυλίες που «ανθολογούν» μερικές από τις γνωστότερες μελωδίες της, γραμμένες καταρχάς για το σινεμά, το θέατρο και την τηλεοπτική σειρά «10».

Τέλος, αναφορικά με τη συνεργασία της ΚΟΑ με το Μέγαρο (η υπό  τελική διαμόρφωση - όπως συγκεκριμένα σημειώνεται- συμφωνία επιδιώκει έναν συγγενικό, πλέον, δεσμό)  ο Στέφανος Τσιαλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι το σπίτι της ΚΟΑ είναι το Μέγαρο. Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία να λυθεί το θέμα του Μεγάρου και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς μια σημαντική αίθουσα συναυλιών...»

    
       

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δικαίωμα στη Μουσική στην Ιθάκη
Δωρεάν σεμινάριο για νέους μουσικούς από καταξιωμένους μουσικούς της ...
Δωρεάν σεμινάριο για νέους μουσικούς
Δωρεάν σεμινάριο για νέους μουσικούς από καταξιωμένους μουσικούς της ...
To μουσικό καλοκαίρι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
   Δύο συναυλίες στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μια ...
Η Aλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο
Ενα μουσικό «Μυστικό τοπίο» παρουσιάζει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη για ...
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΣΚΑΙ για τη φετινή σεζόν
Το νέο πρόγραμμα του ΣΚΑΙ παρουσίασαν, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης ...
Οι «300 του ΠΑΟΚ» συνεχίζονται
To χορηγικό πρόγραμμα του «δικεφάλου του βορρά», «300 του ΠΑΟΚ» θα τεθεί ...
Πρόγραμμα 5 εκατ. από τον ΕΛΓΑ για την προστασία των καλλιεργειών
Πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας για φέτος ...
Tο τηλεοπτικό πρόγραμμα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Δείτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ...
Ελένη Δήμου – Παναγιώτης Πετράκης, ένα μουσικό πρόγραμμα με “Αντιθέσεις”
Η Ελένη Δήμου έχοντας στο πλευρό της τον Παναγιώτη Πετράκη ετοίμασαν ...