Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο Taxisnet τα.. φουσκωμένα εκκαθαριστικά
Αναρτήθηκαν στο Taxisnet 315.000 εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στην ...
Νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ- Πόσοι θα πληρώσουν λιγότερα
Νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα εκδώσει τον Σεπτέμβριο η Γενική ...
Στα 1.285 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος
Τη 12η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρόμησε η Γενική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Βρέχει» φόρους 8 δισ. ευρώ

«Βρέχει» φόρους 8 δισ. ευρώ

Αντιμέτωπα με μια «φοροκαταιγίδα» είναι τους αμέσως επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης και των αυξημένων υποχρεώσεων των τελευταίων ετών.

Με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου καταφθάνουν και τα… ραβασάκια της εφορίας.

Φόρους που ξεπερνούν τα 8 δισ. καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 6,9 δισ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ προσδοκά το κράτος από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Από τον Αύγουστο έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Για όσους οφείλουν ποσά άνω των 70.000 ευρώ θα εφαρμοστεί το αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων, ενώ δεν ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών – συντάξεων, καθώς καταργήθηκε με το νέο μνημόνιο. Σημειώνεται ότι το ακατάσχετο έχει κατέβει στα 1.000 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι συντελεστές είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι και δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση.

Αντιθέτως, υπάρχουν κρυφές επιβαρύνσεις, αφού ο και φέτος ο φόρος θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζήτησε προσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα σημερινά επίπεδα.

Ο Οκτώβριος έχει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους. Κατ' αρχάς, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν κάνει ρύθμιση.

Από την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται, επίσης, η ψηφισμένη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ μέσα στο μήνα θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για το "μαχαίρι" στο 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών.

Στον... λογαριασμό του Οκτωβρίου προστίθενται τα "φορτωμένα" εκκαθαριστικά για αγρότες - επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου, αλλά και ο αυξημένος φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ., που θα έρθει με νέα εκκαθαριστικά. Πριν φύγει ο Οκτώβριος, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μάθουν τί τους περιμένει τους επόμενους μήνες.

Από τις πρώτες υπογραφές που θα βάλει ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι αυτή στη νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται αύξηση συντελεστών, ενώ είναι η πιθανή η μείωση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα για την έκτακτη εισφορά.

Με βάση το νέο μνημόνιο, τα φετινά εισοδήματα των αγροτών θα πρέπει να φορολογηθούν του χρόνου όχι με 13% αλλά με 20%, ενώ θα πρέπει να γίνει και αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, από το 11% στο 15% ως 12.000 ευρώ εισόδημα και από το 33% στο 35% για το επιπλέον. Προ των πυλών είναι αλλαγές και στη φορολογία γονικών παροχών - κληρονομιών με επανεξέταση των αφορολογήτων, ενώ προς κατάργηση βαίνουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

Ποιοί θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., πισίνες, αεροσκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις.

Δηλαδή, όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ξεσπά «καταιγίδα» φόρων 12 δισ. έως το τέλος του 2015
Συνολικά φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ...
Εως τις 30 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος
  Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις φορολογίας ...
H πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες
  Σε πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ...
Ποιοί θα «πληρώσουν» το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ.
Με 6 δισ. ευρώ θα κληθούν να συμβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το 2014, ...
Ποιοι θα πληρώσουν το… λογαριασμό του 2014
To 2014 ασφαλώς θα είναι μία ακόμη χρονιά σκληρής λιτότητας με τον ...
Φόρους άνω των 700 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν έως σήμερα το ...
Ηράκλειο:
Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, ...
BEA: Οι μισθιωτοί πλήρωσαν μεγαλύτερους φόρους από τους συνταξιούχους
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2011 και το 2012 δήλωσαν υψηλότερα ...
Ποιες επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος
Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί για τα φετινά ...