Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πως είδε ο γερμανικός Τύπος τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα
Στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρεται ο ...
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η ...
LIVE-Καμμένος: Η χώρα έχει κυβέρνηση
Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν ΣΥΡΙΖΑ και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μήνυμα των Ευρωπαίων: Θέλουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα

Μήνυμα των Ευρωπαίων: Θέλουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα

«Την Κυριακή ψηφίζετε, την επόμενη εβδομάδα, ό,τι και να γίνει, πρέπει να σχηματίσετε κυβέρνηση». Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα πήραν από Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, που είχαν συνομιλίες τις τελευταίες μέρες μαζί τους.

Ειδικότερα, από την πλευρά των γερμανικών και γαλλικών αρχών, η πίεση που έχει ασκηθεί μέσα από ανταλλαγή απόψεων, που είχαν στελέχη τους με παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ήταν μεγάλη. Μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ και του Ολάντ σε συνομιλίες που είχαν με δικούς μας, ιδιαίτερα με τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους ζήτησαν να ενημερωθούν για το προεκλογικό κλίμα και για όλα όσα μπορούν να συμβούν μετά την Κυριακή το βράδυ, τόνισαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει πολύ για να λύσει η χώρα τα εσωτερικά της προβλήματα.

Τη θέση τους αυτή τη μετέφεραν στην ελληνική πλευρά και επιχειρηματικοί παράγοντες που συνομιλούν μαζί τους. Στο μυαλό όλων «παίζουν» δύο σενάρια. Ένα κακό και ένα καλό σενάριο. Το κακό σενάριο και το απευκταίο για τη χώρα είναι ότι οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης αργούν, συναντούν εμπόδια και στο τέλος ναυαγούν.

Σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση που θα υπάρξει από την πλευρά όλων όσων μας έχουν βάλει στο… μικροσκόπιο, αναμένεται όχι μόνο ότι θα είναι έντονη, αλλά μπορεί να φτάσει και σε ακραία σημεία.

Το καλό σενάριο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, είναι να πάμε αμέσως στον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα διαθέτει μάλιστα ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία της όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί. Στην περίπτωση αυτή οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, που θέλουν ένα ήρεμο εσωτερικό πεδίο στην Ελλάδα, εύχονται να πάμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. Οι εκτιμήσεις για το ποιον από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θέλουν πρώτο, διίστανται.

Όσοι θέλουν τον κ. Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι τα χουν βρει μαζί τους, με την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου και μπορούν χωρίς προβλήματα, μετά απ’ όσα έγιναν, να ακολουθήσουν μια κοινή πορεία μαζί του. Ο προβληματισμός τους μόνον είναι, αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ελέγξει τους δικούς του μέσα στη Βουλή όταν θα ’ρθουν τα «καυτά» νομοσχέδια για ψήφιση.

Όσοι θέλουν τον κ. Μεϊμαράκη αναφέρονται σε δύο στοιχεία του: 1ον) Ότι την προεκλογική περίοδο κρατήθηκε και δεν προχώρησε σε υποσχέσεις που θα του δυσκολέψουν τη ζωή μετά. 2ον) Ότι στη Βουλή, όταν ήρθε η υπογραφή της συμφωνίας του Αυγούστου, χωρίς αστερίσκους και χωρίς μικροκομματικά παιχνίδια έδωσε τη στήριξή του, παρά το γεγονός ότι διαφωνούσε σε πολλά σημεία με αυτή, αλλά και ήξερε ότι η στάση του αυτή μπορεί να τον οδηγήσει απέναντι από μεγάλες κοινωνικές ομάδες και στελέχη του.

Γνωρίζοντας, όμως, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ότι λόγω πολλών προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την προεκλογική αντιπαράθεση, μπορούν να καταστήσουν αδύνατη τη συνεργασία των δύο μεγάλων, θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι τελικά να καταλήξουμε σε συμφωνία ενός από τους δυο μεγάλους «μονομάχους», τον νικητή δηλαδή των εκλογών, με τις ηγεσίες των μικρότερων κομμάτων, όπως ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αν μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται οι περισσότεροι να προτιμούν μια νίκη της Ν.Δ., γιατί θεωρούν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέσα στη Βουλή θα έχει περισσότερες δυνατότητες συμμαχίας από αυτές που θα έχει ο κ. Τσίπρας.

O πρωθυπουργός

Σε σχέση με το πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού, πολλά σενάρια ακούγονται, αλλά και γράφονται ακόμα και σε ξένες εφημερίδες τις τελευταίες μέρες. Αν και ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός εάν η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, το ευρωπαϊκό παρασκήνιο -και όχι μόνο- αναφέρεται σε μια σειρά ονομάτων που μπορούν να καθίσουν στο Μαξίμου, αν για κάποιο λόγο το πρόσωπο «μπλοκάρει» τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα ονόματα που αναφέρονται για μια τέτοια περίπτωση έχουν να κάνουν με πρόσωπα τα οποία Ευρωπαίοι εμπιστεύονται, λόγω των επαφών που είχαν κυρίως μαζί τους τα προηγούμενα χρόνια. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά είναι δύο τεχνοκρατών, του κ. Λουκά Παπαδήμου, πρώην πρωθυπουργού, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά και τριών πολιτικών που χαίρουν εκτίμησης στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Σταύρος Δήμας και τέλος ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται είναι και εκείνο του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Χουλιαράκη, που έχει κερδίσει, μέσα από τη δουλειά του στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης, την εμπιστοσύνη των ξένων παραγόντων.

Χαμηλά στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής, αν και ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι διαθέσεις αυτές των ξένων παραγόντων για την επιλογή ενός προσώπου που θα ηγηθεί ενός μεγάλου σχηματισμού, του οποίου φυσικά θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν φαίνεται να μπορεί να «περπατήσει» εύκολα, καθώς οι δυο επικρατέστεροι για την πρωθυπουργία, Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν μοιάζουν να είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη θέση του πρωθυπουργού, να μην έχουν δηλαδή την εξουσία και να έχουν και το κόστος της σκληρής πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

Οι υπουργοί

Στις συζητήσεις που γίνονται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψη αποφάσεων, δεν γίνεται μόνο συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και για το όνομα του πρωθυπουργού. Συζητούν ακόμα και τα πρόσωπα, τα οποία θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Θεωρούν οι περισσότεροι εξ αυτών ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και ειδικότερα την περίοδο Τσίπρα που τους έστειλε για διαπραγμάτευση τον Γιάννη Βαρουφάκη. Θεωρούν ότι τα πρόσωπα που πρέπει να επιλεγούν, πρέπει να γνωρίζουν καλά το σύγχρονο «παιχνίδι», να ξέρουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και κυρίως να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι επιθυμίες όλων είναι η νέα κυβέρνηση να είναι ένα μείγμα πολιτικών προσώπων με διεθνή ακτινοβολία, σε θέσεις-«κλειδιά» και τεχνοκράτες που μπορούν να «διαβάσουν» χωρίς «κομματικά γυαλιά» τους όρους της νέας συμφωνίας, αλλά και των αναγκών που έχει η χώρα.

Μένουν αμέτοχοι

Οι εκτιμήσεις που έχουν οι ξένοι ηγέτες για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στη χώρα είναι και αποτέλεσμα των πληροφοριών που τους δίνουν καθημερινά από τις πρεσβείες τους, οι οποίες όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούν και συζητούν με παράγοντες της ελληνικής ζωής, όλων των βαθμίδων. Θέλοντας να κρατηθούν αμέτοχοι από το πολιτικό παιχνίδι, πέρα από τις δηλώσεις που κάνουν αξιωματούχοι τους, οι οποίες από την κάθε πλευρά ερμηνεύονται διαφορετικά, αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για το νικητή των εκλογών. Αποφεύγουν γιατί δεν θέλουν να παρεξηγηθούν, δείχνοντας με τις εκτιμήσεις τους ότι θέλουν να βοηθήσουν έναν από τους δύο μεγάλους μονομάχους.

Δεν κρύβουν όμως την ικανοποίησή τους για την περιθωριοποίηση των δυνάμεων, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις των «ακραίων» στοιχείων της ελληνικής πολιτικής ζωής, των πολιτικών προσώπων εκείνων που θεωρούν ότι αντιστρατεύονται τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και κηρύσσουν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα. Ως παράδειγμα αναφέρουν τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αρχικά πίστευαν ότι μπορεί να κινηθεί εκλογικά ανάμεσα στο 8-10%. Η συμπίεση του κάτω από το 5% δείχνει, κατά τους Ευρωπαίους, ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει στη συντριπτική του πλειοψηφία τη χώρα, όπως αρχικά εκτιμήθηκε με το δημοψήφισμα, εκτός ευρώ. Η μεγάλη τους ανησυχία είναι η άνοδος που δείχνει ότι θα έχει η Χρυσή Αυγή. Τα υψηλά ποσοστά που μπορεί να πάρει τούς ανησυχούν σε σχέση με μελλοντικές διαθέσεις των πολιτών και ειδικότερα, αν στα μάτια τους το κόμμα του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου μετά από μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να φανεί ως τη μόνη πολιτική δύναμη που θα αντιπαλεύεται την κυβέρνηση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε ετοιμότητα ο Ντάισελμπλουμ να εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση
Ταχύ σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και με ισχυρή εντολή για να ...
Μήνυμα των Ευρωπαίων στον Αλέξη
Μήνυμα έστειλαν οι Ευρωπαίοι στον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως, όταν φάνηκε, ...
Αλλαγή πολιτικής ζητούν οι Βιομήχανοι απο τον Δραγασάκη
Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση με τους ...
Λευκός Οίκος: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με ΕΕ και ΔΝΤ
Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ...
LIVE: Στις 16.00 η ορκωμοσία Τσίπρα
Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν ΣΥΡΙΖΑ και ...
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας
Με στόχο την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ...
Κάλεσμα Βενιζέλου σε ΣΥΡΙΖΑ για συλλογική εθνική ευθύνη για τη χώρα
«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και ...
Πετάει το μπαλάκι στους ευρωπαίους η Λαγκάρντ για το χρέος
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν το νέο haircut στο ...
Άμποτ: Εντός Σαββατοκύριακου η νέα κυβέρνηση!
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ αναμένεται να ανακοινώσει το ...