Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Απάντηση από την ΕΟΕ
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε θέση στο ζήτημα το οποίο προέκυψε ...
Απόφαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων
Κατά της επανατοποθέτησης Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο ...
Νίκος Αναδιώτης: Πανηγύρισε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό
Στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων βρέθηκε ο Νίκος Αναδιώτης ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Όχι» στην τοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο

«Όχι» στην τοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Κατά της επανατοποθέτησης Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο τάχθηκαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Τα μέλη του ΚΣΝΜ έκριναν ότι η μελέτη που κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται το Παναθηναϊκό στάδιο, ήταν ελλιπής ως προς την τεκμηρίωσή της και δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τα ζητήματα της σχέσης της νέας κατασκευής με το μνημείο.

Συνάδουν οι προτεινόμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Παναθηναϊκό στάδιο; Πρέπει να τοποθετηθεί μια μόνιμη κατασκευή και αν ναι σε ποιο σημείο; Τα παραπάνω ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο κρίθηκε ότι δεν απαντήθηκαν από την υποβληθείσα μελέτη.

Η μελέτη πρότεινε να κατασκευαστούν οι Κύκλοι από φύλλα αλουμινίου και να στηριχθούν επάνω σε μεταλλική κατασκευή αποτελούμενη από τρία υποστυλώματα. Η διάμετρος κάθε κύκλου οριζόταν στα 1,7 μέτρα. Η τοποθέτησή τους είχε σχεδιαστεί να γίνει στο χωμάτινο διάδρομο πίσω από τις άνω κερκίδες. Πάντως η πρόταση με την οποία διαφώνησαν περισσότερο τα μέλη του Συμβουλίου ήταν ο φωτισμός των Κύκλων τα βράδια με φώτα led λευκού χρώματος.

«Εδώ κρίνονται δύο σημεία. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο. Εάν αποφασίσουμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν, τότε εγώ θεωρώ ότι η πρόταση που υποβλήθηκε είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το μνημείο και αισθητικά απαράδεκτη με τη χρήση των led. Προτείνω να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαγωνισμό», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

«Εκλαμβάνω το Παναθηναϊκό στάδιο ως ένα μνημείο, όπου γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες, δεν είναι ολυμπιακή εγκατάσταση. Με την ίδια λογική έπρεπε να βάλουμε Ολυμπιακούς Κύκλους και στην αρχαία Ολυμπία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπει καμία πρόσθετη κατασκευή» υπογράμμισε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Βασίλειος Γκανιάτσας.

«Δεν είμαι αρνητικός στην επανατοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων γιατί ήταν ένα τοπόσημο για την περιοχή, αλλά θεωρώ ότι η πρόταση είναι ελλιπώς παρουσιασμένη» παρατήρησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Ιωάννης Αίσωπος.

«Υπάρχει όντως μια ταύτιση του σταδίου αυτού με το ολυμπιακό ιδεώδες οπότε πιστεύω ότι μια καλή αρχιτεκτονική πρόταση μπορεί να φτιάξει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Απορρίπτουμε όμως αυτή τη μελέτη που είναι κακή» συμπλήρωσε ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι είχαν τοποθετηθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 2011, με αφορμή τους Special Olympics, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της απομάκρυνσης των Κύκλων και της βάσης τους, καθώς εμφάνιζαν πρόβλημα στατικότητας.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε τους Ολυμπιακούς Κύκλους για συμβολικούς λόγους. Μας έχει δώσει άδεια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι το μοναδικό στον κόσμο που θα έχει Ολυμπιακούς Κύκλους» εξήγησε στα μέλη του Συμβουλίου ο Πέτρος Συναδινός, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Οι πέντε κύκλοι είναι αναγνωρίσιμο σήμα παγκοσμίως. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες νομίζουμε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη αξία και συμβολισμός στο μνημείο» πρόσθεσε.
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Ποτέ πρόταση από τον Παναθηναϊκό»
Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ αποκάλυψε ότι δεν είχε ποτέ πρόταση από τον ...
Μισός αιώνας από την ίδρυση του Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών
Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η ...
Οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο
Μια κίτρινη γάτα και ο αδερφός της με ένα... μάτσο πράσινα φύλλα στο ...
ΕΝΦΙΑ για Αρχαία Ολυμπία, Παναθηναϊκό Στάδιο
Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ...
Οι «20» του Ματζουράκη για τον Παναθηναϊκό
Την αποστολή της Καλλονής για τον αγώνα της 3ης αγωνιστικής της Σούπερ ...
Μπαρτζώκας: «Να είμαστε σταθεροί»
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με σκοπό να ισοφαρίσει ...
«Έκλεψε» την παράσταση η Λέχου (pics)
Με κεντρικό πρόσωπο τη νέα πρωθιέρεια, Κατερίνα Λέχου, που έκανε την ...
Πάτρα: Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας
Την Ολυμπιακή Φλόγα των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 που θα ...
Βγαίνει από το αρχείο η εξαφάνιση 502 παιδιών την περίοδο των Ολυμπιακών
Βγαίνει από το αρχείο η δικογραφία για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών ...