Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αντέδρασε η ΕΟΕ για τους Ολυμπιακούς Κύκλους στο Καλλιμάρμαρο
Την αντίδρασή της εξέφρασε η ΕΟΕ σε άρθρα που αναρτήθηκαν στο ...
«Όχι» στην τοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Κατά της επανατοποθέτησης Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο ...
Μισός αιώνας από την ίδρυση του Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών
Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Απόφαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Απόφαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων
Κατά της επανατοποθέτησης Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο τάχθηκαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Τα μέλη του ΚΣΝΜ έκριναν ότι η μελέτη που κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται το Παναθηναϊκό στάδιο, ήταν ελλιπής ως προς την τεκμηρίωσή της και δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τα ζητήματα της σχέσης της νέας κατασκευής με το μνημείο.

Συνάδουν οι προτεινόμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Παναθηναϊκό στάδιο; Πρέπει να τοποθετηθεί μια μόνιμη κατασκευή και αν ναι σε ποιο σημείο; Τα παραπάνω ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο κρίθηκε ότι δεν απαντήθηκαν από την υποβληθείσα μελέτη.

Η μελέτη πρότεινε να κατασκευαστούν οι Κύκλοι από φύλλα αλουμινίου και να στηριχθούν επάνω σε μεταλλική κατασκευή αποτελούμενη από τρία υποστυλώματα. Η διάμετρος κάθε κύκλου οριζόταν στα 1,7 μέτρα. Η τοποθέτησή τους είχε σχεδιαστεί να γίνει στο χωμάτινο διάδρομο πίσω από τις άνω κερκίδες. Πάντως η πρόταση με την οποία διαφώνησαν περισσότερο τα μέλη του Συμβουλίου ήταν ο φωτισμός των Κύκλων τα βράδια με φώτα led λευκού χρώματος.

«Εδώ κρίνονται δύο σημεία. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο. Εάν αποφασίσουμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν, τότε εγώ θεωρώ ότι η πρόταση που υποβλήθηκε είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το μνημείο και αισθητικά απαράδεκτη με τη χρήση των led. Προτείνω να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαγωνισμό», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

«Εκλαμβάνω το Παναθηναϊκό στάδιο ως ένα μνημείο, όπου γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες, δεν είναι ολυμπιακή εγκατάσταση. Με την ίδια λογική έπρεπε να βάλουμε Ολυμπιακούς Κύκλους και στην αρχαία Ολυμπία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπει καμία πρόσθετη κατασκευή» υπογράμμισε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Βασίλειος Γκανιάτσας.

«Δεν είμαι αρνητικός στην επανατοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων γιατί ήταν ένα τοπόσημο για την περιοχή, αλλά θεωρώ ότι η πρόταση είναι ελλιπώς παρουσιασμένη» παρατήρησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Ιωάννης Αίσωπος.

«Υπάρχει όντως μια ταύτιση του σταδίου αυτού με το ολυμπιακό ιδεώδες οπότε πιστεύω ότι μια καλή αρχιτεκτονική πρόταση μπορεί να φτιάξει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Απορρίπτουμε όμως αυτή τη μελέτη που είναι κακή» συμπλήρωσε ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι είχαν τοποθετηθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 2011, με αφορμή τους Special Olympics, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της απομάκρυνσης των Κύκλων και της βάσης τους, καθώς εμφάνιζαν πρόβλημα στατικότητας.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε τους Ολυμπιακούς Κύκλους για συμβολικούς λόγους. Μας έχει δώσει άδεια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι το μοναδικό στον κόσμο που θα έχει Ολυμπιακούς Κύκλους» εξήγησε στα μέλη του Συμβουλίου ο Πέτρος Συναδινός, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Οι πέντε κύκλοι είναι αναγνωρίσιμο σήμα παγκοσμίως. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες νομίζουμε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη αξία και συμβολισμός στο μνημείο» πρόσθεσε.
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Σύμβαση της Χάγης και η προστασία μνημείων σε εμπόλεμες περιοχές
Οι μαζικές καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στη ...
Νέα σύνθεση Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
   Ορίζεται με απόφαση του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη η ...
Ποικίλες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών στις 18 Απριλίου
Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει καθιερωθεί η 18η ...
Καταδικάζει η Ελλάδα την καταστροφή μνημείων από το ISIS στη Μέση Ανατολή
Τα «φρικιαστικά εγκλήματα» που διαπράχθηκαν και την «καταστροφή ...
«Λίφτινγκ» στα έργα του Θεόφιλου
Τη συντήρηση της συλλογής του Μουσείου Θεόφιλου ανέλαβε η διεύθυνση ...
Συντήρηση και επανέκθεση των έργων του ζωγράφου στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά Λέσβου
Τη συντήρηση της συλλογής του Μουσείου Θεόφιλου ανέλαβε η διεύθυνση ...
UNESCO: Να συγκληθεί το ΣΑ του ΟΗΕ για την καταστροφή μνημείων στο Ιράκ
Η επικεφαλής της UNESCO κάλεσε να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ...
Αντικατάσταση της οροφής στην αίθουσα ολομέλειας της Βουλής
 Επεμβάσεις βελτίωσης της οροφής που καλύπτει την αίθουσα της ...
Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη των έργων της Λεωφόρου
Η αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης του γηπέδου της Λεωφόρου ...