Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Από απόπαιδο, αγαπημένο παιδί
Το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη για τον Αλέξη Τσίπρα ...
Πέφτει το ευρώ στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά κινείται το ευρώ στις αγορές της Αυστραλίας και άλλων ...
Εκλογές 2015: Το τραγούδι που κάνει θραύση στο διαδίκτυο! «Σύριζα μωρό μου, Σύριζα»
Μόλις δύο 24ωρα απέμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες της πιο κρίσιμης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα τέσσερα «κλειδιά» της εκλογικής αναμέτρησης

Τα τέσσερα «κλειδιά» της εκλογικής αναμέτρησης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τέσσερα είναι τα «κλειδιά» της εκλογικής αναμέτρησης και τα οποία θεωρούν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης ότι εάν τα έχουν στα χέρια τους μπορούν να κερδίσουν την κρίσιμη μεθαυριανή αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων των δύο μονομάχων για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι:

α) Ο περιορισμός της αποχής μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών που στο παρελθόν και ειδικότερα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση τους είχαν ψηφίσει. Το πρόβλημα της αποχής με τους πρόσφατους ψηφοφόρους φαίνεται να είναι πιο έντονο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί από τους πολίτες που τους είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιλέγουν τώρα την αποχή προκειμένου να μην βρεθούν στο δίλημμα να τους καταψηφίσουν όταν θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Ο κίνδυνος αυτός έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να προβάλλει διαρκώς το επιχείρημα μιας δεύτερης ευκαιρίας. Από την πλευρά της Ν.Δ., το πρόβλημα της αντιμετώπισης της αποχής σε σχέση με τους παλιότερους ψηφοφόρους φαίνεται να είναι μικρότερο. Στη Συγγρού θεωρούν ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως δείχνει και ο βαθμός συσπείρωσης, έχουν καταφέρει να «δέσουν» τους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον Ιανουάριο Ν.Δ. έχοντας, μάλιστα, ως «όπλο» τον νέο πρόεδρο του κόμματος και την απήχηση που έχει ο κ. Μεϊμαράκης στην παραδοσιακή κομματική βάση θέλουν να προσεγγίσουν και να στείλουν στην κάλπη τους ψηφοφόρους του κόμματος του 2009, που για διάφορους λόγους δεν είχαν συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές. Μπορούμε, όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη της Συγγρού, να τους φέρουμε πίσω και να περάσουμε το 30% φτάνοντας στα ποσοστά της Ν.Δ. του 2009.

β) Νέοι ψηφοφόροι. Η προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων θεωρείται από την Κουμουνδούρου ότι μπορεί να της δώσει πίσω τις απώλειες που θα έχει προς άλλες κατευθύνσεις και να της χαρίσει στο τέλος τη νίκη. Τα στελέχη του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι το δυνατό «χαρτί» για την προσέλκυση αυτών των ψηφοφόρων είναι ο πρώην πρωθυπουργός, λόγω ηλικίας και εμφάνισης, που εκτιμούν πως λέει πολύ περισσότερα στην κατηγορία αυτή απ’ ότι ο αντίπαλος του κ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά της Ν.Δ. το θέμα της προσέλκυσης των νέων ψηφοφόρων τούς έχει δημιουργήσει ανησυχία γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών αποφασίζουν με βάση την εικόνα των δύο αρχηγών, η οποία, όπως παραδέχονται, σ’ αυτή την κατηγορία είναι ατού για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Για να ισορροπήσουν στο θέμα αυτό και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ο κ. Μεϊμαράκης έκανε ειδική εκδήλωση για τη νεολαία και το κόμμα του έριξε μεγάλο διαφημιστικό βάρος στα σόσιαλ μίντια. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ν.Δ. προσπάθησε να περάσει όλα της τα μηνύματα και κυρίως να δείξει τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική της για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

γ) Σημαντικό «κλειδί» θεωρείται ότι είναι το Λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικότερα η Β’ Αθηνών. Για την προσέλκυση των ψηφοφόρων της μεγάλης αυτής περιοχής, που είναι η μισή Ελλάδα, όπως λέγεται, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν ρίξει στη μάχη όλα τους τα «όπλα». Τις 3 τελευταίες μέρες ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων κάλυψαν με περιοδείες κάθε γειτονιά του Λεκανοπεδίου. Σπίτι - σπίτι, μαγαζί - μαγαζί περιδιάβηκαν όλους τους δρόμους των μεγάλων δήμων για να βρουν τους ψηφοφόρους τους στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική.

Η Ν.Δ. φιλοδοξεί ν’ ανεβάσει τα ποσοστά της από 5% και άνω προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς που τη χώριζε στην προηγούμενη αναμέτρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

δ) Η αφαίμαξη των όμορων χώρων και του κυρίου Λεβέντη. Το «κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. είναι η επάνοδος εκείνων που πήγαν ή θα πήγαιναν σε συγγενή ιδεολογικά κόμματα. Για την Κουμουνδούρου, ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι η συμπίεση κυρίως της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για τη Ν.Δ. το μεγάλο στοίχημα είναι η επιστροφή από τους ΑΝΕΛ εκείνων που ψήφισαν στις δύο τελευταίες εκλογές προερχόμενοι από τη Ν.Δ., το κόμμα του κ. Π Καμμένου. Όπως λένε στη Συγγρού, εάν ο κ. Καμμένος κινηθεί γύρω στο 2% η Ν.Δ. θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να κερδίσει τις εκλογές. Στα σχέδια των δύο μεγάλων είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων που θεωρούν ότι τους ανήκουν και οι οποίοι τώρα στρέφονται προς τον κ. Λεβέντη, είτε από απογοήτευση είτε από τσαντίλα είτε από διάθεση χαβαλέ. Θεωρούν ότι η προσέλκυση αυτών των ψηφοφόρων είναι καθοριστική, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς η αποχή τους από τα πολιτικά δρώμενα δεν αποκαλύπτει τις διαθέσεις τους.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΣΥΡΙΖΑ:Τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης
Την λειτουργία της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου ...
Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας από τηλεοπτικούς σταθμούς
Το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων που αφορούν την εκλογική νομοθεσία ...
Άλλα 2,23 εκατ. ευρώ για την εκλογική χρηματοδότηση των δικαιούχων κομμάτων
Άλλα 2.227.303 ευρώ διανέμει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της ...
Aνοικτά το Σαββατοκύριακο τα ΕΛΤΑ για παραλαβή εκλογικής αλληλογραφίας
Ανοικτά θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Ιανουαρίου, σε Αθήνα ...
Στα 4 εκατ. η εκλογική χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών
Τη δέσμευση ποσού 4 εκατ. ευρώ για την καταβολή εκλογικής ...
Τσίπρας: Θέτει το ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα-Νέα κυβέρνηση από το Φθινόπωρο
Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε το ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, ...
Μιχαλολιάκος: Καταγγέλλει παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας από το συνδυασμό του Μώραλη
Για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας από τον συνδυασμό του ...
Αβραάμ: «Οι νέοι να δώσουν το μήνυμα»
Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκανε δήλωση για τη σημασία της εκλογικής ...
Μπροστά με 2,5 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έναντι της ΝΔ στην ...