Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο» δήλωσε στον τηλεοπτικό ...
Μητρόπουλος: Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας
«Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Όταν το ...
Χατζηδάκης: Η καθυστέρηση στις fast track επενδύσεις προκύπτει από την έλλειψη ρευστότητας
Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές απέδωσε ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Χατζηδάκης στο «Χ»: Δεν κάνουμε πετροπόλεμο την ώρα το πολέμου της γενιάς μας

Χατζηδάκης στο «Χ»: Δεν κάνουμε πετροπόλεμο την ώρα το πολέμου της γενιάς μας

Συνέντευξη στη Βούλα Μαλαίνου

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην «Παραγωγή» τονίζει ότι την ώρα που δίνεται ο πόλεμος της γενιάς μας, δεν μπορεί εμείς να έχουμε ένα εμφύλιο πετροπόλεμο. Επισημαίνει ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά με ένα κόμμα που είναι σε πολιτική σύγχυση, σε κρίση προσανατολισμού, που ζητάει την ψήφο μας για να μην εφαρμόσει αυτά τα οποία το ίδιο συμφώνησε ή αν θα ακολουθήσουμε ξεκάθαρα τον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Επίσης, αναρωτιέται πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει με τους «53», που δεν τους αρέσει η συμφωνία.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά με ένα κόμμα που είναι σε πολιτική σύγχυση, σε κρίση προσανατολισμού, που ζητάει την ψήφο μας για να μην εφαρμόσει αυτά τα οποία το ίδιο συμφώνησε ή αν θα ακολουθήσουμε ξεκάθαρα τον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής.

Μετά από επτά μήνες, κατά τους οποίους η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Πάλι για να αλλάξουν την Ευρώπη. Για να αλλάξουν τη συμφωνία που οι ίδιοι υπέγραψαν. Για να κυβερνήσουν με τη νέα συνιστώσα των «53», που δεν τους αρέσει η συμφωνία. Για να μας οδηγήσουν τελικά και πάλι σε ακυβερνησία και νέες εκλογές!

Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης την Κυριακή;

Η Ν.Δ., παρά τα λάθη της, δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά και συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα μετεκλογικά. Επίσης, δεν επιδεικνύει αλαζονεία και είναι πρόθυμη να συμπράξει σε μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.

Ο διαχωρισμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, έχει ατονήσει ή έχει καταρρεύσει, όπως δείχνουν, όσα λέχθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Ποια είναι τα δύο «στρατόπεδα» που πλέον υπάρχουν στη χώρα;

Με το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν πια οι ψευδαισθήσεις.

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για «γερμανοτσολιάδες» έχουν γίνει μπούμερανγκ σ’ αυτούς που τις είχαν εκστομίσει.

Αν θέλει κανείς να κάνει διακρίσεις θα έλεγε ότι τη μία υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και από την άλλη, οι δυνάμεις που βλέπουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά δεν μου αρέσει η λογική των διαχωρισμών και των στρατοπέδων. Τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτές τις λογικές σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Την ώρα που δίνεται ο πόλεμος της γενιάς μας, δεν μπορεί εμείς να έχουμε έναν εμφύλιο πετροπόλεμο.

Μπορεί να παράγει το αποτέλεσμα, που χρειάζεται η χώρα, μία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιμένει ο κ. Μεϊμαράκης; Η διαφορετική οπτική γωνία, από την οποία βλέπουν τα πράγματα τα δύο κόμματα, δεν αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα αυτή την περίοδο;

Η Ελλάδα διανύει τον 6ο χρόνο της μεγάλης κρίσης και απειλείται να χάσει ολόκληρη τη δεκαετία. Οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο –η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος– κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα εθνικό σχέδιο ευρύτερης αποδοχής για να βγουν από το μνημόνιο. Αντίθετα εμείς, μόνοι και δαχτυλοδεικτούμενοι, υπογράψαμε ένα 3ο μνημόνιο και θα συνεχίσουμε να «βολοδέρνουμε» στην κρίση και την ύφεση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ακόμα.

Τί άλλο, λοιπόν, περιμένουμε για να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε; Ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση; Ότι πρέπει να αφήσουμε τις διχόνοιες και τους εγωισμούς και να βάλουμε πάω απ’ όλα την πατρίδα; Ότι πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση;

5. Η αγορά βρίσκεται σε «αφασία». Τα capital controls τής έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον. Μπορείτε να πείτε στον κόσμο, πότε και εάν το τραπεζικό σύστημα θα μπει σε μια ομαλότητα;

Για να μπει το τραπεζικό σύστημα σε μια ομαλότητα θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλλά η ζημία που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Το τραπεζικό σύστημα θα θεραπευτεί μια ώρα νωρίτερα αν το πολιτικό σύστημα μεταδώσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό επιμένω μονότονα για εθνική συνεννόηση. Η κρίση που διαρκεί εδώ και 5 χρόνια θα έπρεπε να μας έχει διδάξει.

6. Πώς η κυβέρνησή σας μπορεί να φέρει ουσιαστικές επενδύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και γιατί οι σοβαροί επενδυτές να επιλέξουν τη σημερινή Ελλάδα;

Η Ν.Δ. είναι πιο φιλική στις αγορές και τους επενδύτες. Και χωρίς να ισχυριστώ ότι στα δύσκολα χρόνια ‘12-’14 είχε επενδυτική άνθηση, υπενθυμίζω τη μελέτη του ΚΕΠΕ το 2014, με βάση την οποία έγιναν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, της τάξεως των 37,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως, αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον είναι πως μια σειρά από δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο εξάμηνο σταμάτησαν. Αναφέρομαι στους 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, το Μετρό στον Πειραιά, τα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα κ.ά.

Ωστόσο, για να ξεκινήσουν ξανά οι μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που σταμάτησαν και να φέρουμε νέες επενδύσεις, πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να εφαρμόσουμε μια πραγματικά φιλική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα.

Για να έρθουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να πείσουμε τις αγορές και τους επενδυτές ότι πραγματικά τις θέλουμε και δεν τις πολεμάμε, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μήνυμα Τσίπρα για πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις (video)
Νέα Υόρκη, του Θανάση ΤσίτσαΜηνύματα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ...
Εγγυήσεις Μεϊμαράκη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
«Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα προχωρήσουμε ...
Τσίπρας: Το δίλημμα ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή
To πραγματικό δίλημμα, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η ...
Λαφαζάνης: Κάνουμε ένα πείραμα να πιέσουμε με το δημοψήφισμα
 «Είναι το καλύτερο δυνατόν που έχουμε να κάνουμε. Κάνουμε μια ...
Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο
Η κυβέρνση με  non paper απορρίπτει τη νέα πρόταση των δανειστών που ...
Σαμαράς: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε χειρότερο Μνημόνιο
  Σε «χειρότερο Μνημόνιο» οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, και το κόστος του ...
Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο σε μία νύχτα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους ...
Χατζηδάκης: Δεν θέλουμε να είμαστε
Τη ρευστότητα έθεσε ως κυρίαρχο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ...
Νέα έκδοση με θέμα  «Oι επενδύσεις στην ιδιωτική ασφάλιση»από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Τα συνδεδεμένα με επενδύσεις ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν ...