Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ενημερώνει ΚΟ και Πολιτική Γραμματεία ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει ...
Τσίπρας σε Ρεν: Εμείς θα σας πούμε καλό κουράγιο
«Το «καλό κουράγιο», θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τσίπρας: Σε ορίζοντα τετραετίας το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική

Τσίπρας: Σε ορίζοντα τετραετίας το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική

Απορρίπτει εκ νέου το σενάριο "μεγάλου συνασπισμού", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρκακτηρίζοντάς το "σενάριο παρά φύσιν φαντασίας", για να τονίσει πως "είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψουμε σ' αυτό το σχέδιο να τελεσφορήσει ακυρώνοντας την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ".

Σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο κ. Τσίπρας αφού παραπέμπει στην "οδυνηρή" τελευταία εμπειρία μεγάλου συνασπισμού, την κυβέρνηση του "αρχιτεχνοκράτη κ. Παπαδήμου", σημειώνει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα". Αναφέρει ότι "η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά" -με πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία- και ότι "εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των κοινωνικών εκείνων δυνάμεων που βγήκαν κερδισμένες από την κρίση". Υπογραμμίζει, αντίθετα, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης". Τόνισε ότι αφού δεν φαίνεται πλέον εφικτό το σχέδιο του πολιτικού κατεστημένου σε Ελλάδα και Ευρώπη για ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη "αριστερή παρένθεση", "έχει εκπονηθεί τώρα το σχέδιο της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα με τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού". Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζει ότι "είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψουμε σ' αυτό το σχέδιο να τελεσφορήσει ακυρώνοντας την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό είναι σενάριο παρά φύσιν φαντασίας".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και το κόμμα του "έχουν το μοναδικό βιώσιμο σχέδιο, αποτελούν τον κορμό των δυνάμεων που αγωνίζονται για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, που αγωνίζονται για να μπει τέλος στη λιτότητα και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αυτό είναι το σχέδιο και η στρατηγική, αντινεοφιλελεύθερα προτάγματα, συμμαχίες, ισχυρή διαπραγμάτευση", συμπληρώνοντας ότι "αυτό το σχέδιο μπορεί να βγάλει τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση από το αδιέξοδο του νεοφιλελευθερισμού".

Προαναγγέλλει ότι αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που είχε εκκινήσει το προηγούμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη μπει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, "ενώ έχουμε έτοιμα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνών και καυσίμων". "Αυτά θα αποτελέσουν προτεραιότητα και αμέσως μετά τις εκλογές", αναφέρει.

Αναφέρεται στην υπαρξιακή κρίση και αναζήτηση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η ελληνική τραγωδία αλλά και το προσφυγικό φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτατες διαχωριστικές γραμμές τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης. Ειδικότερα επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης το ελληνικό ζήτημα δημιούργησε δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, το στρατόπεδο της ευρωπαϊκής Δεξιάς και από την άλλη το στρατόπεδο της Αριστεράς, των Πρασίνων και της πλειονότητας των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης. "Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την απρόσμενη, μέχρι πριν από λίγους μήνες, νίκη του Τζέρεμυ Κόρμπιν και την ανάδειξή του σε ηγέτη των Εργατικών", παρατηρεί ο κ. Τσίπρα και σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα συμβάλει στην επιτάχυνση και την εμβάθυνση αυτών των ιστορικού χαρακτήρα εξελίξεων. Και στέλνει το μήνυμα ότι "γι' αυτό δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να επιτρέψει το πισωγύρισμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Στο ερώτημα αν φοβάται ότι οι δανειστές θα θέσουν προσκόμματα στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση", για να επισημάνει ότι "εξάλλου ότι οι θέσεις των δανειστών δεν είναι στατικές". Μιλά για τις προαναφερθείσες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη που όλα δείχνουν ότι θα φέρουν πολιτικές ανακατατάξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τονίζει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι νικητής και να παίξει ρόλο καταλυτικό στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε σειρά δεσμεύσεων του προγράμματος Θεσσαλονίκης που προχώρησαν, αναφέρεται στα ανοικτά μέτωπα και σημειώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας "και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική".

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας: Στόχος μας να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο
«Έχουμε στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις ...
Ορκίζεται σήμερα πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας
Ως εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση τετραετίας και να συνεχίσει να ...
Τσίπρας: Ο λαός θα δώσει εντολή συνέχειας, σταθερότητας
Την πεποίθηση ότι ο λαός θα δώσει εντολή συνέχειας, σταθερότητας και ...
Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας θα υλοποιηθεί  «μέχρι κεραίας»!
Αποφασισμένος να προχωρήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του «μέχρι ...
Τσίπρας: Όλα είναι δυνατά, όταν υπάρχει πολιτική βούληση-Δεν βλέπει πρόοδο ο Γιούνκερ
Την πολιτική βούληση της Ελλάδας να βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό ...
Ν.Δ.: Αποφασισμένος ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση
«Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που οι Έλληνες δεν θα αφήσουμε να ...
Τσίπρας: Στις 25 Μαΐου η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο
Ανοιξε νέος δρόμος για την αυτοδιοίκηση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ...
Τσίπρας: Απερχόμενη η κυβέρνηση Σαμαρά
"Απερχόμενη" χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ...
Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση με προοπτική
Την αποτυχία του μνημονίου στην Ελλάδα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ...