Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δημοψήφισμα 2015: Βρεττός: Οι βουτιές και το μήνυμά του πριν κλείσουν οι κάλπες
Ο Ηλίας Βρεττός έστειλε σε όλους τους Έλληνες το δικό του μήνυμα λίγο ...
Μανιάτης για
Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή ...
Θα επανέλθει το πολιτικό ρίσκο στο Χ.Α.;
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, πολλοί εκφράζον το φόβο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η αγορά θα ανοίξει… όταν κλείσουν οι κάλπες

Η αγορά θα ανοίξει… όταν κλείσουν οι κάλπες

Το ελληνικό εμπόριο, μετά από ένα εφιαλτικό τρίμηνο, αναμένει μετεκλογικά τις υποσχόμενες μεν, αλλά απραγματοποίητες δε, κινήσεις για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και κυρίως πολιτική σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις συνθήκες αβεβαιότητας, που ενισχύουν συνεχώς την ανασφάλεια σε επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης (φωτό) ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του προεδρείου της ΕΣΕΕ με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την ιεράρχηση των αναγκών των μικρομεσαίων της αγοράς.

Η ΕΣΕΕ, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, απέστειλε κοινή επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται μια σοβαρή διακυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Η επιστολή αναφέρει: «Πολλά από τα δεινά που μας συμβαίνουν τα τελευταία έξι χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι οι πέντε σύντομες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν και δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν τα εφικτά και αυτονόητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά είναι απαραίτητο, μετά τις επερχόμενες εκλογές, να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω με την εξής προτεραιότητα:

»Πρώτον, η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής και βεβαίως ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη που θα επανασυνδέσει τον πολιτικό κόσμο με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες, χωρίς τις αχρείαστες περιπέτειες επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Απαιτείται πλέον, άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση, συναίνεση, σύνεση και σοβαρότητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

»Δεύτερον, η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως με ιδιαίτερο κόστος όλοι διαπιστώσαμε, μέσα από τους πειραματισμούς, «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στην πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας.

»Τρίτον και ίσως το κυριότερο απ’ όλα, η επιλογή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, κάτι που καμία Κυβέρνηση δεν έκανε τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει. Η χάραξη και η εφαρμογή μιας συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς.»

Τί ζητά το ελληνικό εμπόριο

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το ελληνικό εμπόριο ζητά:

- Την υπέρβαση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, που υποτίθεται ότι είναι και το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν δεν κλείσουν οι κάλπες, δεν θα ανοίξει η αγορά.

- Την πάση θυσία επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και «εθνικής σοβαρότητας», η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη και θα επανασυνδέσει τον διαρρηγμένο δεσμό του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες.

- Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες, «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας.

- Την αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.

- Τη θέση κανόνων ορθών και επιβεβλημένων πρακτικών στην αγορά μέσα από ένα κοινά συμφωνημένο Κώδικα Δεοντολογίας, επάνω στις θεμελιώδεις θέσεις της ΕΣΕΕ «Μία τιμή, χαμηλή τιμή» και «Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ' όλους».

- Τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς.

ΣΕΒ: Εκλογές στα τυφλά

«Προκαλεί μελαγχολία το έλλειμμα δημόσιου λόγου από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, για τα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης, της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο ΣΕΒ σε δελτίο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «εκλογές στα τυφλά;».

Αναφερόμενος στην προεκλογική δραστηριότητα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «κανείς στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται διατεθειμένος να οικειοποιηθεί το Μνημόνιο ως εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ' αυτού υπάρχουν νεφελώδεις διακηρύξεις περί του Μνημονίου ως αναγκαίου κακού (για να συνεχίσουν οι ξένοι να πληρώνουν τα σπασμένα). Επιδιώκεται, δε, με κάποιο μαγικό τρόπο το Μνημόνιο, να εξουδετερωθεί, να καθυστερήσει η εφαρμογή του, και να «ξεδοντιαστούν» όλα τα μέτρα που θίγουν προνομιούχες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας».

Ασκεί, επίσης, κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το μόνο που έχει ανακοινωθεί) αναφορικά με τις θέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζονται στην πραγματικότητα να μεγαλώσουν διότι οι καλές και δυναμικές εξ αυτών αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ένα σύστημα που κάποιοι διατηρούνται εν ζωή λόγω φοροδιαφυγής, λόγω υψηλής τεχνητής ζήτησης από μεγάλα ελλείμματα, λόγω εμποδίων στην αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Η εμμονή σε μια οικονομία στραμμένη αποκλειστικά στο μικρό μέγεθος είναι καθοριστικός παράγων για την υπανάπτυξη της χώρας, τη χαμηλή παραγωγικότητα, την τεχνολογική ανεπάρκεια και τη χαμηλή προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. Αντιθέτως, οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να ευνοούν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ώστε οι μικρές να γίνονται μεσαίες και οι μεσαίες μεγάλες».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντομπρόβσκις: Ενδεχόμενο πτωτικής αναθεώρησης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την ...
Μετά το Παρίσι... πολιτική λύση ή κάλπες!-Στο Μαξίμου Σαμαράς-Βενιζέλος για το Plan B
Του Γιάννη Λιάρου Το «χαρτί» της πολιτικής λύσης, το τελευταίο που έχει ...
Τι θα ειπωθεί στο Eurogroup(DW)
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στη ...
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απο τον  S&P
Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα από "Β-" σε "Β" το ελληνικό χρέος ο οίκος ...
BBG για Task Force: Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει αποτελέσματα
«Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα και η ...
Ευρωεκλογές 2014: Μαμά και κόρη μισή ώρα πριν το κλείσιμο… στις κάλπες
Μόλις μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες μαμά και κόρη είναι καθοδόν ...
Ρεν: Το καλοκαίρι θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Το καλοκαίρι θα ανοίξει, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, η ...
2014: Έρχεται με ορατά τα σημάδια του πολιτικού αδιεξόδου
Το 2014 θα είναι «Έτος κρίσης», μία χρονιά-τεστ για τις τεράστιες θυσίες ...
Στουρνάρας: Η Ευρωζώνη δεν διέγνωσε έγκαιρα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας
Αστοχίες και μη έγκαιρη διάγνωση από την πλευρά της ευρωζώνης των ...