Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ψαλίδι 5,2% στις επικουρικές συντάξεις εισηγείται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
Μείωση της τάξεως του 5,2% στις επικουρικές συντάξεις εισηγείται η ...
Επικουρικές συντάξεις: Έρχεται
Κατά 10% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις "ψαλιδίζονται" από τον ...
Αυξήσεις έως 30 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις από το Μάρτιο
Αύξηση από 5 έως και 30 ευρώ θα καταγραφεί στις επικουρικές συντάξεις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στην κλίνη του Προκρούστη οι συντάξεις για 1,8 δισ. ευρώ

Στην κλίνη του Προκρούστη οι συντάξεις για 1,8 δισ. ευρώ

Μόνο την αρχή του... έργου είδαν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, στους οποίους πιστώθηκαν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου, όπως διαμορφώνονται μετά τις νέες περικοπές που ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο.

Σχέδιο διπλής παρέμβασης στο ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων ή «ισοδύναμα» μέτρα για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ το 2016 (όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο) και, συμπληρωματικά, ένα νέο καθεστώς ασφάλισης για τους νεότερους.

Βασικοί στόχοι του νέου Μνημονίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, που υλοποιούνται με τα μέτρα που προωθούνται, είναι μείωση των δαπανών κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) για το 2016, η επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η επιβάρυνση των συνταξιούχων για τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας και η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων με στόχο την ισοπέδωση των παροχών.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν:

-Μειώθηκαν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις πάνω από 2% και 6%, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις.

-Επαναφέρθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει άμεσα σε νέες μειώσεις, αφού τα επικουρικά ταμεία εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, τα οποία και θα αυξηθούν.

-Νέες μειώσεις και μάλιστα μεγαλύτερες θα υπάρξουν και στα μερίσματα που χορηγεί το ΜΤΠΥ, εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσιάζει.

-Μειώνονται οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού που θα διατεθούν για τις κύριες συντάξεις κατά 0,25% το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων.

-Επαναφέρεται και υλοποιείται όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του 2010 και του 2012 με κατάργηση των όποιων παρεμβάσεων έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση.

-Αυξάνονται και πάλι δραματικά τα χρόνια υπηρεσίας και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων και καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα.

-Καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρονών.

-Αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, με στόχο νέες μειώσεις.

-«Παγώνουν» οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

-Ενοποιούνται υποχρεωτικά όλα τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

-Προωθούνται ισοδύναμα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση των αποφάσεων των δικαστηρίων για τις μειώσεις των συντάξεων που και πάλι θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Προβλέπονται νέες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό και μάλιστα στην κατεύθυνση μεγαλύτερης σύνδεσης εισφορών – παροχών, με στόχο τη μετατροπή του συστήματος σε πλήρες κεφαλαιοποιητικό.

-Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.

Σενάρια και για νέες περικοπές στις συντάξεις

Σενάρια για νέες περικοπές στις συντάξεις έρχονται στο «τραπέζι», καθώς τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει 326 εκατομμύρια ευρώ ή να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις επικουρικές, που μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το 10%, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Τον Οκτώβριο πρέπει να οριστικοποιηθούν οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016. Τα μέτρα θα είναι επιπλέον όσων έχουν ήδη ψηφιστεί. Αν, μάλιστα, η Επιτροπή των «12» που συγκρότησε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δεν βρει «ισοδύναμα» έως τις 15 Οκτωβρίου, το Μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου) είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες) και νέες περικοπές στις συντάξεις ως αντιστάθμισμα στην απόφαση του ΣτΕ (έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, των δώρων κ.ά.).

Οι δανειστές

Η πλευρά των δανειστών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά, που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80%, αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη. Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.

Όσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να «πέσει» ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από εκεί και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Έξτρα περικοπές για τρεις μήνες

Οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένες σε σχέση με αυτή που λάμβαναν τους προηγούμενες μήνες οι συνταξιούχοι, καθώς πλέον επιβάλλεται αυξημένη κατά 2% εισφορά ασθενείας στις κύριες (από το 4% αυξήθηκε στο 6%) και εισφορά 6% (πριν δεν επιβαλλόταν) στις επικουρικές.

Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού, δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια, το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα, δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στις επικουρικές, η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά, δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά απ’ όλες τις περικοπές.

Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 8 έως 10 ευρώ, ενώ οι συντάξεις όσων παίρνουν τη μέση σύνταξη θα είναι σημαντικά μειωμένες, από 40 έως 45 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, μετά τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων τον Ιούνιο του 2015 πήρε σύνταξη 912 ευρώ, ενώ σήμερα η σύνταξή του θα φτάσει στα 892 ευρώ.

Στις επικουρικές η παρακράτηση θα επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση θα γίνει και στις δύο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010, είχε φτάσει μετά από αυτές στα 157,7 ευρώ, ενώ σήμερα θα πάρει 148,3 ευρώ (μεικτά).

Όμως, πέρα του ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής μειωμένη σύνταξη, κατά τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω, το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα λάβουν ακόμη μικρότερες συντάξεις. Και αυτό γιατί η ρύθμιση για την αύξηση της εισφοράς ασθενείας μπορεί να ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου αλλά έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Τα αναδρομικά του Ιουλίου και του Αυγούστου, λοιπόν, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να τα... επιστρέψουν, μέσω της παρακράτησης που θα γίνει στις συντάξεις τους των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρακράτηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μια κύρια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ μεικτά θα μειωθεί κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο, αλλά κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ποιοί επηρεάζονται

Δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους κρύβει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αλλά και όλων των άλλων ταμείων που συμπλήρωσαν έως τις 19/08 την ηλικία των 50 ως 66 ετών αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε με τις παλιές διατάξεις και δεν επηρεάζονται από τα όρια ηλικίας, αφού έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.

Όμως, όσοι, συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 66 ετών ή τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση μετά τις 19/08/2015, θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η επιβάρυνση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας:

-Οι 50αρηδες μετά το Νόμο θα έχουν άμεση αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και θα μπορούν να αποχωρήσουν όχι το 2015 που υπολόγιζαν, αλλά το 2020, δηλαδή στα 55 τους.

-Οι 55αρηδες μετά το Νόμο θα έχουν αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 1,5 χρόνο και θα μπορούν να αποχωρήσουν όχι το 2015, αλλά το 2017 στα 56,5.

-Οι 60 και άνω μετά το νέο Νόμο επιβαρύνονται από έναν έως 9 μήνες, που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 30 χρόνια που κλείνει τα 60, μετά τις 19/08/2015 θα βγει στη σύνταξη στα 60+9 μήνες, δηλαδή μέσα στο 2016.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Υπ. Εργασίας: Δεν κόβουμε τιςν συντάξεις άνω των 1000 ευρώ
Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας, δημοσιεύματα τα οποία ...
Ασφαλιστικό: Σύνταξη ακόμη και 87 ευρώ!
Ο παραιτηθείς γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γιώργος Ρωμανιάς έριξε ...
«Βολές» Τσίπρα κατά των θεσμών-«Πολιτική σκοπιμότητα» τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις
Για «πολιτική σκοπιμότητα» από την πλευρά των θεσμών, «στην επιμονή ...
Στρατούλης: Κύριο μέλημα η μείωση των συντάξεων
Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές ...
Στα 42,1 εκατ. το ποσό που έχει εισπραχθεί για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις
Το ποσό των 42.188.411,59 ευρώ έχει ανακτηθεί από το δημόσιο για αχρεωστήτως ...
Στα 946 ευρώ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο-Παροχές έως 800 ευρώ για 1,5 εκατ.
Στα 946 ευρώ διαμορφώνεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων, ...
Βρούτσης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις-Από 1η Ιουλίου οι προσαρμογές στις επικουρικές
Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης ...
Αυξάνεται σε 1.500 ευρώ, το ακατάσχετο όριο σε μισθούς και συντάξεις
Αύξηση του ακατάσχετου ορίου σε μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ τον ...
Στα 926, 89 ευρώ το μέσο εισόδημα από συντάξεις
Στα 926, 89 ευρώ, προ κρατήσεων υγείας και φόρου, φθάνει το μέσο εισόδημα ...