Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε αναζήτηση ισοδύναμων για τη φορολογία των αγροτών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.!
Στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η ...
Εντός της ημέρας κατατίθεται τροπολογία για ρύθμιση των
Τροπολογία που θα προβλέπει διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των ...
Σε συντονισμένη δράση κατά της φορολογικής επιβάρυνσης καλεί τους αγρότες η ΓΕΣΑΣΕ
Σε συντονισμό δράσης για να μην υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Μονομαχία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αγροτών

«Μονομαχία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αγροτών

Αντιμέτωπα με τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών βρίσκονται τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας -πέραν της κατάργησης της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου- προβλέπει από τον Οκτώβριο την εφαρμογή νέων φορολογικών κανόνων σε δύο πεδία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξισωθεί η φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών με αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 26%. Επιπλέον, θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100%, επίσης αντιστοίχως με τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Ενόψει προεκλογικής περιόδου και καθώς η ψήφος των αγροτών και της υπαίθρου κρίνεται ως ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει φορολογία αγροτών και η Ν.Δ. δεσμεύτηκε να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν την εξοντωτική φορολογία των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας κι αυτός ισοδύναμα, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις προτείνοντας στους αγρότες να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ. Διατηρώντας αυτά τα βιβλία αναλυτικά, ο αγρότης θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημά του ο ΦΠΑ, που πλέον είναι 23% σε όλες τις υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει φυσικά με το αντιστάθμισμα των αγορών και των πωλήσεων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και η καθιέρωση τεκμαρτού ποσού εξόδων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε η φορολόγηση να γίνεται επί του καθαρού εισοδήματος και όχι επί του τζίρου. 
Πρόκειται για ισοδύναμο μέτρο, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση της αύξησης του ΦΠΑ σε αγροτικά προϊόντα, καθώς μειώνεται το συνολικό πόσο φορολόγησης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι έχει σχεδιάσει την αξιοποίηση 6,5 δισ. ευρώ για τον αγροτικό χώρο, με στόχο να δημιουργηθούν 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Ταφόπλακα»

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Ζητούν, δε, αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες του «παράλληλου προγράμματος» για την επόμενη τετραετία, το οποίο καλούνται τα μέλη του να το εγκρίνουν. Σε αυτό επιχειρεί με διάφορες τεχνικές να αμβλύνει κατά το δυνατόν τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών, χρησιμοποιώντας κυρίως τη μέθοδο των διαφορετικών ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο σχέδιο προγράμματος, θα επιχειρηθεί η άμβλυνση της φορολογικής επιβάρυνσης που προβλέπει η συμφωνία με διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε:

-Αγροτική επιχείρηση (με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά).

-Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική - κτηνοτροφική - αλιευτική κ.ο.κ.).

-Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. μέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.

- Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι, π.χ., το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος ειδικά στις οικογένειες με αποκλειστικό εισόδημα με:

-Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.

-Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.

-Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο «καυτός» Οκτώβριος των αγροτών
Ο Οκτώβριος του 2015 θα είναι καθοριστικός για το μέλλον των αγροτών. Το ...
Μεϊμαράκης: Στόχος μας οι αγρότες να είναι στην πρώτη σειρά της μηχανής της ανάπτυξης
 Στροφή στα «καυτά» αγροτικά προβλήματα και μεγάλη μάχη υπέρ των ...
Εκτός ν/σ πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών
Το μείζον θέμα της φορολογίας των αγροτών, το οποίο είχε προκαλέσει ...
Αγρότες: Σήμερα η συνάντηση με Στουρνάρα-Φορολογία και χρέη στο επίκεντρο
Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον των αγροτικών ...
Συνάντηση Τσαυτάρη με αγρότες της Αργολίδας
Συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης ...
Παπαρήγα: Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη μείωση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών
Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη δραστική μείωση του ...
Στις πλατείες τα τρακτέρ των αγροτών-Επανέρχονται τα μπλόκα τέλη του μήνα;
Στις πλατείες των χωριών βγαίνουν από σήμερα τα τρακτέρ μετά το νέο ...
Εισβολή στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησε ομάδα ...
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση αγροτών-Τσαυτάρη
Αποχώρησαν οι αγρότες από το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι είχαν ...