Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε υψηλό 32 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης στην Ευρωζώνη
Σε υψηλό 32 μηνών «σκαρφάλωσε» ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη ...
Σε υψηλό 9μήνου η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία
Σε υψηλό 9μήνου ανήλθε ο δείκτης PMI της μεταποιητικής δραστηριότητας ...
Σε υψηλό 3μήνου ο συνολικός PMI στην Ευρωζώνη
Σε υψηλό τριμήνου αναρριχήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών τον περασμένο μήνα, καθώς η Ιταλία σημείωσε την καλύτερη επίδοσή της από τις αρχές του 2011 και η ανάπτυξη στη Γερμανία ενισχύθηκε, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Αλλά ενώ αυτές οι ενθαρρυντικές εκθέσεις θα αποτελέσουν ευπρόσδεκτα νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προσπαθεί να τονώσει την οικονομία και τον πληθωρισμό, συνεχίζουν να υποδεικνύουν μέτριο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τα επιτόκια σήμερα δεν αναμένονται εκπλήξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ολοένα και περισσότερες πιθανότητες να παραταθεί το πρόγραμμα παροχής κινήτρων της κεντρικής τράπεζας πέραν της σχεδιαζόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσής του τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη κοντά στο 0,4% το τρίτο τρίμηνο, ένα σταθερό αν και όχι εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρία Markit.

“Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν λίγα περιθώρια για εφησυχασμό, ωστόσο, καθώς η βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και η πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και ένα ισχυρότερο ευρώ μπορούν να πλήξουν τις επιδόσεις της οικονομίας τους επόμενους μήνες».

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ξεπέρασε τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 54,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2011. Τον Ιούλιο, ανήλθε στις 53,9 μονάδες, ενώ βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδηλώνει ανάπτυξη, από τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στις 54,4 μονάδες από τις 54,0 του Ιουλίου. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν για 54,3 μονάδες. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα που ανακοινώθηκε την Τρίτη διαμορφώθηκε στις 52,3 από τις 52,4 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, κατέγραψε άνοδο στις 55,0 μονάδες από τις 53,7 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για πιο μέτρια αύξηση στις 54,0 μονάδες. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ιταλία ανήλθε στις 55,0 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2011.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης PMI στην Ισπανία, με την Γαλλία, ωστόσο, να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, αφού ο δείκτης υποχώρησε στις 50,2 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του έτους.

Σε μια ακόμα θετική ένδειξη για την ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους τον περασμένο μήνα – αν και οριακά – για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες από τις 49,8 του Ιουλίου.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών προχώρησαν σε προσλήψεις, με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2011. Ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 52,3 από τις 51,7 μονάδες του Ιουλίου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ευρωζώνη: Σε υψηλό τετραετίας ο προκαταρκτικός δείκτης PMI τον Ιούνιο
Τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών ...
Ευρωζώνη: Στις 52,0 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI το Σεπτέμβριο
Επιβράδυνε το Σεπτέμβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ...
Υψηλό 3μήμου για την ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Στις 50,1 μονάδες έκλεισε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος ...
Ευρωζώνη: Στις 6,1 μονάδες ο δείκτης Sentix
Στις 6,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης Sentix, που ...
Ευρωζώνη:
Στις 51,1 μον. διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI μεταποίησης τον Σεπτέμβριο στην ...
Ισπανία: Ανοδικά τον Αύγουστο ο δείκτης υπηρεσιών PMI
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Αύγουστο στην ...
Σε υψηλό 44 μηνών η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Σε υψηλά 44 μηνών «σκαρφάλωσε» η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο. ...
Γερμανία: Σε υψηλό ενός έτους ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Αύγουστο
Σε υψηλό ενός έτους αναρριχήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ...
Σε υψηλό 43 μηνών η ελληνική μεταποίηση-
Σε υψηλό 43 μηνών «σκαρφάλωσε» τον Ιούλιο ο δείκτης μεταποίησης στην ...