Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Λογαριασμός» 11 δισ. για επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους
Ο μετεκλογικός λογαριασμός για εκατομμύρια μισθωτούς και ...
Πέφτει
Μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους καλούνται να πληρώσουν κατά ...
Φόρους άνω των 700 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν έως σήμερα το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ποιοί θα πληρώσουν 14 δισ. έως τα τέλη του 2015

Ποιοί θα πληρώσουν 14 δισ. έως τα τέλη του 2015

Αντιμέτωπα με μια «φοροκαταιγίδα» είναι τους αμέσως επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης και των αυξημένων υποχρεώσεων των τελευταίων ετών.

Η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού της εφορίας έφθασε. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται από το τέλος του μήνα να πληρώνουν φόρους κάθε μήνα για τα εισοδήματά τους, την ακίνητή τους περιουσία και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Tα πρώτα “ραβασάκια” με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις άρχισαν να καταφθάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά, με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει στα ταμεία του 13,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Ο «λογαριασμός» του νέου μνημονίου έρχεται ήδη από τα τέλη του μήνα, αφού η υπογραφή της συμφωνίας «ξεκλείδωσε» σειρά από φόρους, οι οποίοι θα προστεθούν σε αυτούς που ήδη είναι προγραμματισμένοι να πληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο. Ξεκινώντας από τα τέλη του μήνα, με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι, που υπέβαλαν μετά τον Ιούλιο φορολογική δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος φθάνει στο σύνολό του τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις, με τον συνολικό λογαριασμό για φέτος να φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδώσουν και την πρώτη δόση του αυξημένου ΦΠΑ, από τον οποίο το δημόσιο αναμένει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο έρχονται και τα εκκαθαριστικά για τον αυξημένο φόρο πολυτελείας για σκάφη, πισίνες και Ι.Χ. άνω των 2.500 cc, με επιπλέον έσοδα 47 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη παρακρατείται από τους μισθούς η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με έσοδα άλλα 220 εκατ. ευρώ.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί φόρος περίπου 1.300 ευρώ. Για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι περίπου 5.200 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου», δηλώνει ο κ. Χρήστος Μελάς, φοροτεχνικός.

Οι φόροι που έρχονται

Τον Σεπτέμβριο έρχεται η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, αλλά και η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, ύψους 945 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Τον ίδιο μήνα αποδίδουν ΦΠΑ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καταβάλλονται και οι αυξημένες κατά 665 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για το 2013.

Τον Οκτώβριο κάνει «πρεμιέρα» ο ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή της 1ης από τις συνολικά 5 δόσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου.

Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί το Νοέμβριο, μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ 1 εκατ. επιτηδευματίες καλούνται να καταβάλουν τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ. To «κερασάκι στην τούρτα» των φόρων έρχεται τον Δεκέμβριο, όταν οι φορολογούμενοι, μαζί με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, θα καταβάλουν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ

Η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί τον Οκτώβριο. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει να πληρώνεται μετεκλογικά με την 1η δόση να καταβάλλεται στο τέλος Οκτωβρίου. Κάθε δόση θα είναι γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, άρα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός φτάνει στα 2,65 δισ. ευρώ, αλλά δύο δόσεις (περίπου 1 δισ. ευρώ και κάτι) θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2016.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα πληρωθεί σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου. Επιπλέον 48,5 εκατομμύρια ευρώ στον φετινό λογαριασμό.

Μετά τον Οκτώβριο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μαζική κινητοποίηση των οδηγών για να περάσουν τα ΚΤΕΟ. Ο συνολικός λογαριασμός από τα δύο «πακέτα» που αφορούν στους ΙΧηδες, ανέρχεται περίπου στα 200-300 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Δεκέμβριο έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Κόστος για τα νοικοκυριά περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Ακριβότερη» η εισφορά αλληλεγγύης

Τις επόμενες ημέρες μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου, καθώς ενεργοποιείται η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ξεκινά αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015 και «πιάνει» τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ως εξής:

• Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

• Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 300 ευρώ ετησίως ή 21 ευρώ τον μήνα.

Και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης...

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., πισίνες, αεροσκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις.

Δηλαδή, όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες 3 δόσεις του φόρου εισοδήματος.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ξεσπά «καταιγίδα» φόρων 12 δισ. έως το τέλος του 2015
Συνολικά φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ...
Ακριβότερη η εισφορά αλληλεγγύης-Ποιοί και πώς θα την πληρώσουν
Ένα-ένα έρχονται τα… βαρίδια των φόρων και των πληρωμών που θα κληθούν ...
Έρχεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας ...
Εξωπραγματικά ποσά φόρων εισοδήματος θα καταβάλλουν οι διαζευμένες για διατροφή
Εξωπραγματικά ποσά φόρων εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν φέτος ...
Εφορία: Έμειναν... τρεις εργάσιμες για τακτοποίηση των οφειλών
Τρεις εργάσιμες μέρες έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να ...
Φορολογούμενοι: Πληρώνουν ΦΑΠ 3 ετών μέσα σε 5 μήνες
«Μαζεμένο» ΦΑΠ τριών ετών μέσα σε πέντε μήνες καλούνται να πληρώσουν ...
Θεοχάρης: Καλούνται σε έλεγχο 100.000 φορολογούμενοι
Στις εφορίες για έλεγχο καλούνται εντός της εβδομάδας 100.000 ...
Περισσότερες και σε αριθμό και σε ποσά οι επιστροφές φόρων φέτος
Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει εντός προθεσμίας τη ...
Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι την εισφορά αλληλεγγύης-Τ ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος
Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% θα επιβαρυνθούν όλα τα εισοδήματα ...