Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 3C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την επίθεση, εναντίον του καθηγητή Ν. Μαραντζίδη
Με έντονο τρόπο καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα, την επίθεση κατά του ...
Καμίνης προς κόμματα και υποψηφίους: Μη γεμίσετε τον τόπο αφίσες
Επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα και τους υποψηφίους, για την ...
ΓΣΕΒΕΕ: Κρίση εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου προς τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις
Απογοητευτικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την ανάκαμψη ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τα μήνυμα της αγοράς προς τα πολιτικά κόμματα

Τα μήνυμα της αγοράς προς τα πολιτικά κόμματα

Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η αποφυγή πρόωρων εκλογών και η ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας των κυβερνήσεων. Αποδεδειγμένα, άλλωστε, οι προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της χώρας και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος προτρέπει τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτό που δεν κατάφεραν τώρα, δηλαδή να ομονοήσουν και να σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση, να το πράξουν άμεσα μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμά τους αντανακλά και πάλι τη λαϊκή ετυμηγορία για μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που θα εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα προασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Επισημαίνουν ότι ένας φαύλος κύκλος πολιτικής αστάθειας θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.

O ΣΒΑΠ

«Η οικονομία δεν έχει πλέον τις αντοχές να σηκώνει τα πολιτικά φορτία συνεχών εκλογικών και ιδίως κομματικών αναμετρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, ενόψει των εκλογών και εμπρός στη νέα οικονομική περίοδο που ξεκινάει εντός του Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα με την ένταση της προεκλογικής περιόδου.

Όπως είπε ο πρόεδρος: «Αν αθροίσουμε αυτήν τη χρονική περίοδο, έχουμε νέο εμπάργκο για την οικονομία που θα περάσει το εξάμηνο έστω και την επόμενη των εκλογών, όπως ευχόμαστε, αν σχηματισθεί κυβέρνηση».

Ο κ. Μαθιός ανέφερε ότι μεγεθύνονται τα προβλήματα της οικονομίας και ειδικότερα της βιομηχανίας, καθώς χρονίζουν πλέον παρεμβάσεις που θεωρούνται αναγκαίες.

«Νομοσχέδια και πολιτικές για κίνητρα επενδύσεων, για γραφειοκρατία, για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων μαζί με διωγμό παραγωγικών μονάδων, όπως το συγκρότημα χρυσού στις Σκουριές, προκαλούν αμηχανία έως επιχειρηματικό αρνητισμό με όλες τις επιπτώσεις στην ανεργία και κατ' επέκταση στην κοινωνία.

Επιβάλλεται μετάβαση της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο εθνικής συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και των παρατάξεων, καθώς και μέτρα προτεραιότητας, ώστε να αναθερμανθεί η επιχειρηματικά αγορά και να επανέλθουν οι προσδοκίες».

Ο ΣΑΤΕ

Την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα εντός του έτους και να μη χαθούν σημαντικά κονδύλια, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με κατεπείγουσα επιστολή του προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η προεκλογική περίοδος και το διάστημα έως τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την ενημέρωση των μελών της, μέσα στην ήδη πολύ δύσκολη συγκυρία (capital controls, πολύμηνη στάση πληρωμών από πλευράς Δημοσίου κ.ά.), κρύβει σοβαρούς κινδύνους, ενώ ήδη αρκετά έργα έχουν διακοπεί».

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η τραπεζική αργία και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γιγαντώσει τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΤΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους υπουργούς να συνδράμουν από κοινού, ώστε «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία καλύπτει πλέον το 100% της δαπάνης, με το 40% να καταλήγει στα κρατικά ταμεία (23% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολή φόρων κ.λπ.)».

Κορκίδης (ΕΣΕΕ): Επανεκκίνηση μετά τις εκλογές

«Το ελληνικό εμπόριο είναι γεγονός ότι προβληματίζεται με την παραίτηση της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει την απόφαση ως "ξεκαθάρισμα εκλογών" σε εσωκομματικές και πολιτικές εκκρεμότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε στη δήλωσή του: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα ένας φαύλος κύκλος καχεκτικής σταθερότητας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση. Μετά λοιπόν τις εθνικές εκλογές, είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να δούμε στο μέλλον την "απαγκίστρωσή" μας από δανεισμό μέσω μνημονίων.

Ας ελπίσουμε ότι η οικονομία και η αγορά θα σταματήσουν μετά από 6 συναπτά έτη, να βρίσκονται στο έλεος της "κακής συνήθειας" των πολιτικών αντί να συνεργάζονται να αποφασίζουν με τόση ευκολία την έσχατη λύση των πρόωρων εκλογών».

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Επιβάλλεται οργανωμένο σχέδιο των κομμάτων

«Το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιβάλλεται να λειτουργήσει με διάθεση συνεννόησης, ρεαλισμό, σύνεση και κυρίως με οργανωμένο σχέδιο»", δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τη διενέργεια εκλογών.

Όπως αναφέρει «για τρίτη φορά μέσα στο 2015 οι Έλληνες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες. Παρατηρώντας κανείς τα οικονομικά στοιχεία των περιόδων κοντά σε αυτές τις ψηφοφορίες, παρατηρεί ότι ουσιαστικά αποτέλεσαν ένα πισωγύρισμα για την οικονομία της χώρας. Τα κρατικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών ανέβαλε την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ και οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν αισθητά, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιβολή των capital controls και τις συνέπειές τους για επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας», συνεχίζει ο ίδιος, «έχει τονίσει ξανά στο παρελθόν ότι τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας δεν λύνονται μέσω των εκλογικών αναμετρήσεων».

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι: «Μόνη λύση για να σταματήσει η ύφεση και να μπει η Ελλάδα σε ανοδική τροχιά, είναι η εθνική συνεννόηση που οφείλουν πρώτα τα κόμματα να εφαρμόσουν… Πρέπει όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να συνεργαστούν αρμονικά, με μόνο στόχο την έξοδο από την κρίση. Να σταματήσουν τα ψεύτικα διλήμματα "ευρώ ή δραχμή" και όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πνεύμα ομοψυχίας, να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την πρόοδο, την απασχόληση, την ανάπτυξη».

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 22%

Στις αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν με στόχο ένα νέο, δίκαιο, αλλά και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα αναφέρεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ.
Όπως επισήμανε ο κ. Μίχαλος, καμία παρέμβαση δεν θα έπρεπε να γίνει προς την αύξηση συντελεστών στην έμμεση φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Αντιθέτως, οποιαδήποτε αύξηση εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και την βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Κατά τον ίδιο, η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών, ώστε όλα τα είδη εισοδημάτων να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες.

Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια.

Συγχρόνως, ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ σε 1.150 ευρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Αυτό πρακτικά σημαίνει τη μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος από 9.455 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Κατά τον επικεφαλής του ΕΒΕΑ το τρέχον καθεστώς αφήνει ένα οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 19.000 ευρώ αφορολόγητο, παρά την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια απ’ όλους. Συγχρόνως το ποσό των 5.000 ευρώ είναι πολύ πιο κοντά στο ελάχιστο όριο διαβίωσης.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ ζητά να επανεξεταστεί η επί πλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια, η διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του συμπληρωματικού, με μεταφορά του κύριου ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Η  απομάκρυνση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας αποτελούν τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα στην οικονομία, υπογραμμίζει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα, σημειώνει το Επιμελητήριο, να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για την άκαιρη προκήρυξη των εκλογών, που ενισχύουν την πολιτική αστάθεια και άρα την αβεβαιότητα ενώ παραπέμπουν για το μέλλον τη λήψη απαραίτητων αποφάσεων, απομακρύνοντας έτσι τη διαδικασία έναρξης της σταθεροποίησης και συντηρώντας την ύφεση.

Με τη διαπίστωση, και από αυτήν την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις εκτός της Ευρωζώνης, διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον συντριπτικής υποστήριξης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει συναινετικές πολιτικές, εφόσον επιθυμείται πραγματικά η ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει διατυπώσει επανειλημμένα τη θέση για την ανάγκη διαμόρφωσηςκλίματος συνεννόησης πέρα από ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα και καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συμπράξουν στην υποστήριξη μιας νέας εθνικής προσπάθειας, για να τεθούν οι βάσεις για τις πραγματικές εκείνες αλλαγές που απαιτούνται ώστε η χώρα να περιέλθει σε τροχιά βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι 4 προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία
Τέσσερις προτάσεις για την οικονομία κοινοποίησε χθες ο πρόεδρος του ...
BBG: Τα πολιτικά
Η συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από ...
Λεπέν: Δεν είμαστε πολιτικά φίλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλουμε να νικήσει
 «Δεν είμαστε πολιτικά φίλοι με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επιθυμούμε ...
Στα 4 εκατ. η εκλογική χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών
Τη δέσμευση ποσού 4 εκατ. ευρώ για την καταβολή εκλογικής ...
Πυρκαγιά στα Πολιτικά Ευβοίας
Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στα Πολιτικά Εύβοιας και συγκεκριμένα σε ...
Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλακτικοί οι ψηφοφόροι
Δυσπιστία προς όλα τα πολιτικά κόμματα και απαισιοδοξία των ψηφοφόρων ...
Σταϊκούρας: Πολιτικά δύσκολη η αμοιβαιοποίηση του χρέους
«Ο στόχος της αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους, πράγματι, ...
Τσίπρας: Ζητεί να περάσουν από
Έλεγχο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ειδικά ...
«Η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν», λένε στο Eurogroup για την ΕΡΤ
Την απογοήτευση του για τα πολιτικά παιχνίδια στο ζήτημα της ΕΡΤ ...