Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε έκθεση του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης στην Ιαπωνία
Εκατόν σαράντα επτά αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ...
Εγκαίνια στις 7 Σεπτεμβρίου
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των ...
«Ιστορίες της Σελήνης» το Σάββατο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πόσα μυστικά μπορεί να αποκαλύψει η πανσέληνος του Αυγούστου στις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μυστικά αποκαλύπτονται...

Μυστικά αποκαλύπτονται...
Πόσα μυστικά μπορεί να αποκαλύψει η πανσέληνος του Αυγούστου στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Πολλά, αρκεί οι φίλοι του να το επισκεφθούν αύριο το βράδυ, 29 Αυγούστου, οπότε κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Για πρώτη φορά, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί υποδέχονται τους επισκέπτες και αφηγούνται, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, τις «Ιστορίες της Σελήνης». Αριστουργήματα, όπως το χρυσό δαχτυλίδι από την Τίρυνθα της Πελοποννήσου, ο Κούρος της Αναβύσσου, η Κόρη Φρασίκλεια από τη Μερέντα Αττικής και ο Έφηβος των Αντικυθήρων, θα «μιλήσουν» για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους, χαρίζοντας μία ξεχωριστή εμπειρία σε όσους παραβρεθούν, αυτή της νυχτερινής περιήγησης στα «δάση» των εκθεμάτων.

Στην Aίθουσα 4 («Μεγάλη Μυκηναϊκή»), η δρ. Δήμητρα Κρίγκα θα αναφερθεί στο χρυσό δαχτυλίδι από την Τίρυνθα (προθήκη 28), στο οποίο συναντώνται μία θεά, ο ήλιος, η σελήνη, ένας αητός και δαιμονικά όντα σαν φτερωτά λιοντάρια.

Στην Aίθουσα 5 («Νεολιθική»), η δρ. Κάτια Μαντέλη θα αφηγηθεί πανάρχαιες ιστορίες για τα νεολιθικά ειδώλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πριν από χιλιάδες χρόνια, στη νεολιθική, αλλά και την παλαιολιθική εποχή, όταν το σκοτάδι υποχωρούσε πίσω από τη λαμπρότητα της πανσελήνου, φωτίζονταν πλευρές της γυναικείας γονιμότητας.

Στην Aίθουσα 13 (της ύστερης αρχαϊκής γλυπτικής), ο δρ. Κώστας Πασχαλίδης θα διηγηθεί τις περιπέτειες του Κούρου της Αναβύσσου, από την ανεύρεσή του μία νύχτα του Αυγούστου του 1932 και την παράνομη εξαγωγή του από τη χώρα έως τον επαναπατρισμό, την πρώτη τοποθέτησή του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και την απόκρυψή του στις μέρες πριν από την Κατοχή.

Στην Αίθουσα 18 («της Ηγησούς»), η δρ. Έφη Οικονόμου θα σταθεί δίπλα στη Φρασίκλεια και θα αφηγηθεί την ιστορία της μαρμάρινης νέας γυναίκας, που από την ασφάλεια του χώματος εναποτέθηκε για να σωθεί από τις αρπαγές στον νάρθηκα της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς.

Στις Αίθουσες 40, 41 (Αιγυπτιακή Συλλογή), η Ελένη Τουρνά θα μιλήσει για τους πανάρχαιους αιγυπτιακούς μύθους που αφορούν το φεγγάρι και οι οποίοι θα ξετυλιχτούν, για πρώτη φορά, μπροστά στα εκθέματα της σπουδαίας Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στις Αίθουσες 25, 26 («του Ασκληπιείου»), η Αριάδνη Κλωνιζάκη θα απαντήσει στο ερώτημα του «τι γινόταν τη νύχτα στα ιερά θεραπευτήρια της Αρχαιότητας», όταν οι ασθενείς υπόκεινται στη θεραπευτική διαδικασία της εγκοίμησης, μέσω της οποίας ο ασθενής πίστευε ότι θεραπεύεται στον ύπνο του με τη βοήθεια του θεού-γιατρού.

Στην Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών), ο Αριστοτέλης Κοσκινάς θα διηγηθεί μία ιστορία πολέμου, όπου η επινοητικότητα των αρχαίων Ελλήνων και ο φόβος για το υπερφυσικό συμπλέκονται υπό το φως της πανσελήνου.

Στην Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών), η Αναστασία Μαραγκού θα ξαναθυμίσει, δίπλα στον Έφηβο των Αντικυθήρων, τον τρόπο ανεύρεσης του θησαυρού του περίφημου ναυαγίου. Ήταν στη δύση της Μεγάλης Τρίτης του 1900 (το φεγγάρι ήταν στη φέξη του), όταν ο Συμιακός σφουγγαράς, Ηλίας Σταδιάτης, καταδύθηκε στα νερά των Αντικυθήρων και επιστρέφοντας στην επιφάνεια αναφώνησε: «Εκεί κάτω υπάρχουν αγάλματα και άλογα και βάζα και δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου».

Στην Αίθουσα 28 (των ύστερων κλασικών γλυπτών), ο δρ. Νίκος Ξανθούλης θα συνοδεύσει, με μουσικές συνθέσεις του, αρχαία κείμενα που αναφέρονται στη Σελήνη.

Στην Αίθουσα 34 («του Βωμού»), ο δρ. Γιώργος Καββαδίας θα μιλήσει για «το άρμα της Σελήνης», με αφορμή την απεικόνιση της Σελήνης σε δύο αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μεταφέρθηκαν σε αυτήν την αίθουσα ειδικά για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Τέλος, στην αίθουσα 34 («του Βωμού»), στις 22:00, ο Νίκος Ξανθούλης θα ερμηνεύσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική σύνθεση, εμπνευσμένη από τον ομηρικό ύμνο προς τη Σελήνη.

Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 ως τις 24:00, ενώ οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20:30 ως τις 22:00.

Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 2132144891.Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ξενάγηση στην Αθήνα των περιηγητών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των ...
ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει ...
Ξυδάκης: Στα τέλη του 2015 θα ανοίξει τις πορτες του το ΕΜΣΤ
Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), χωρίς ...
Συμβολική ξενάγηση λόγω της Ημέρας Μουσείων
Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), χωρίς ...
Νέα σύνθεση Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
   Ορίζεται με απόφαση του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη η ...
Ο Αλ. Τσίπρας μιλάει στο Πανεπιστήμιο την Τετάρτη
 Στον επίσημο εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που θα ...
Φως στο Τούνελ: Το θολό τοπίο που πάγωσε την κοινή γνώμη, ξεκαθαρίζει...
Το θολό τοπίο στο θρίλερ που πάγωσε την κοινή γνώμη, ξεκαθαρίζει…Τα ...
Κλεμμένα όνειρα:  Μια νέα συναρπαστική σεζόν ξεκινάει
Οι μάσκες πέφτουν και η ώρα της κάθαρσης αρχίζει να πλησιάζει... Ενοχα ...
Karadayi: Τι θα δούμε σήμερα 5 Αυγούστου
Ο Μαχίρ μαθαίνει πρώτη φορά πως ο πατέρας του έχει καλά κρυμμένα ...