Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μεϊμαράκης: Όποιος πειράξει την Χριστοδουλοπούλου θα έχει να κανει μαζί μου
Επίθεση.. φιλίας έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην Τασία ...
Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ...
Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Καμίνη για πρόσφυγες-μετανάστες
Τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στη στέγαση και σίτιση προσφύγων και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χριστοδουλοπούλου: Να μην τραυματισθεί το μεταναστευτικό στην προεκλογική περίοδο

Χριστοδουλοπούλου: Να μην τραυματισθεί το μεταναστευτικό στην προεκλογική περίοδο

 Στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προσπάθεια υποδοχής των προσφύγων, στο νόμο για την ιθαγένεια και στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ρεύμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο.

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνει την θέση μας για να υποδεχθούμε, να φιλοξενήσουμε και να παρέχουμε τα δικαιώματα στους πρόσφυγες, όπως θα θέλαμε. Τόσο ο αριθμός τους, όσο και οι υποδομές μας δεν αντιστοιχούν σε μια ανθρώπινη υποδοχή και φιλοξενία», τονίζει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προσθέτει: « ελπίζουμε ότι με την έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την τεχνική βοήθεια που θα μας παράσχουν, θα μπορέσουμε σύντομα να ανταποκριθούμε».

Σε σχέση με το «βάρος» του μεταναστευτικού στην προεκλογική περίοδο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απαντά στην Ιλ Μανιφέστο: «επειδή μειώνονται οι δυνατότητες αντιπολίτευσης των κομμάτων, μετά την νέα συμφωνία, φοβάμαι ότι θα επιλέξουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου, και θα το κάνουν γιατί τα μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης, φόβου και καλλιέργειας προκαταλήψεων στην ελληνική κοινωνία». Θεωρεί, επίσης, ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να "τραυματισθεί" ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα και να δουλέψουν, τελικά, όλοι, για να αυξηθούν οι ψήφοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου τονίζει επίσης ότι «η μεγάλη μετακίνηση προσφύγων προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχει καταργήσει, στην πραγματικότητα, και τους κανονισμούς του Δουβλίνου και την Συνθήκη του Σέγκεν» αφού «δεν μπορεί καμία χώρα να εμποδίσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα σύνορά της» και «οι κανονισμοί του Δουβλίνου υπήρχαν όσο η μετακίνηση των προσφύγων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη».

Σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, η Τασία Χριστοδουλοπούλου συμφωνεί ότι η μόνη δυνατότητα ρεαλιστικής και αξιοπρεπούς λύσης είναι η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας στην χώρες παραγωγής ή διέλευσης προσφύγων. Για να λυθούν θέματα ασφάλειας, να προστατευθεί η ζωή των προσφύγων και να μπορέσει να χτυπηθεί το δουλεμπόριο.

Η αρμόδια, απερχόμενη υπουργός, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της για να μπαίνουν οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αρνείται την διάσωση όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ αντικρούει την κατηγορία ότι ευνοούνται όσοι φθάνουν στην χώρα μας να την εγκαταλείψουν με προορισμό την κεντρική Ευρώπη: «οι πρόσφυγες έχουν βρει μόνοι τους το πέρασμα από τον νομό του Κιλκίς και η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα εκτεταμένα σύνορα που έχει στα Βαλκάνια», επισημαίνει η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Ερωτηθείσα σχετικά με την έγκριση του νόμου που επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών που ζουν μόνιμα στην χώρα μας να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απαντά: «Αποτελεί μια υποχρέωση που είχαμε απέναντι στους νόμιμους μετανάστες. Δίνουμε ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς των οποίων μένουν ήδη πέντε χρόνια στην χώρα. Είναι μια υποχρέωση να δίδεται η ιθαγένεια σε όσους θέλουν να γίνουν έλληνες πολίτες, θέλουν να μοιραστούν μαζί μας το παρόν και το μέλλον μας. Αποτελεί δικαίωμά τους, διότι στην πραγματικότητα, αυτό που τους παρέχουμε, είναι η ιδιότητα του πολίτη. Να έχουν, δηλαδή, εκτός από υποχρεώσεις και μια σειρά από δικαιώματα»
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δέσμευση Τσίπρα για τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων
Τη δέσμευση να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων ...
Βίντεο-σοκ από κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ουγγαρία
Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες ...
Χριστοδουλοπούλου: Απο τότε που παραιτηθήκαμε έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πρόσφυγες
  Για πρωτοφανή ανοησία όσων κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σήμα ...
Το... φλερτ Λάζαρου - ΠΑΟΚ
Για επιστροφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στην Ελλάδα για ...
Χριστοδουλοπούλου: Σχεδόν 100.000 μετανάστες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ιθαγένειας
 Σχεδόν 100.000 μετανάστες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ιθαγένειας, ...
Παίρνει μέτρα για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση
Άρον- άρον ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέτρα για την αντιμετώπιση του ...
Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχουν μετανάστες, πρόσφυγες «λιάζονται» στις πλατείες
«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Τα άτομα, που βλέπουμε τα πρωινά στις ...
Βούλτεψη: Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο
«Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε σε περίοδο κατά την οποία ...
Το πρόβλημα υγείας του Μάκη Χριστοδουλόπουλου
Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος απέχει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα σχεδόν ...