Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Όχι στην επιβολή του ΦΠΑ» φωνάζει ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων
  Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική ...
«Αυτοπαγιδευτήκαμε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»
«Αυτοπαγιδευτήκαμε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», σχολίαζαν ...
Προς μηδενικό ΦΠΑ για την προσχολική και σε 6-13% για την υπόλοιπη εκπαίδευση
Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση: Mία lose-lose situation

ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση: Mία lose-lose situation

Γράφει ο Ξενοφών Καράμαλης

Οικονομολόγος MSc – Εκπαιδευτικός

 

Εδώ και μερικές ημέρες, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι υπηρεσίες εκπαίδευσης επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ένα ισοδύναμο μέτρο που δεν προέκυψε ως απαίτηση των δανειστών, αλλά ως επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα. Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία; Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί στην ανάπτυξη ή την ύφεση; Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιβολή του; Εν τέλει, είναι δημοσιονομικά αποτελεσματικό;

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα.

Δεδομένο πρώτο: «δωρεάν» παιδεία δεν υπάρχει. Η φοίτηση ενός παιδιού σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο, έχει κόστος. Όταν το σχολείο είναι ιδιωτικό, τότε επιβαρύνονται άμεσα οι γονείς του παιδιού με τα δίδακτρα. Όταν το σχολείο είναι δημόσιο, τα χρήματα προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών. Κατά συνέπεια, όταν ένα παιδί φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο, ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται.

Δεδομένο δεύτερο: η τεράστια επιβάρυνση των γονέων λόγω της επιβολής ΦΠΑ (και μάλιστα στον ανώτερο συντελεστή), σημαίνει ότι αρκετά παιδιά θα αναγκαστούν να μετεγγραφούν σε δημόσια σχολεία. Άρα, το κράτος, θα αναλάβει το κόστος της φοίτησής τους. Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τους χιλιάδες νέους μαθητές, θα υπερβεί τα έσοδα από το ΦΠΑ.

Δεδομένο τρίτο: οι μισθοί των εργαζομένων αποτελούν το βασικό κόστος των ιδιωτικών σχολείων καθώς δεν απασχολούν μόνο εκπαιδευτικούς, αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες (οδηγοί και συνοδοί σχολικών λεωφορείων, διοικητικό προσωπικό κλπ). Προκειμένου να καταστούν βιώσιμα και να μη χάσουν οριστικά όλοι οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, θα εξαναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους. Έτσι, στη δημοσιονομική επιβάρυνση, θα πρέπει να προσθέσουμε και την απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Και το σημαντικότερο όλων.  Περισσότερους άνεργους.

Συμπέρασμα: δημοσιονομικά, θα προκληθεί ζημία και όχι όφελος.

Πέραν της προφανούς δημοσιονομικής αποτυχίας του μέτρου, από την εφαρμογή του ανακύπτουν και προβλήματα που πλήττουν την ίδια την κοινωνία.

Ας αναρωτηθούμε. Υπάρχει περίπτωση, το Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια του, να υποδεχτεί μερικές χιλιάδες μαθητές ακόμα; Υπάρχουν οι υποδομές, τα κτήρια, οι εκπαιδευτικοί; Υπερφορτώνοντας τα Δημόσια σχολεία, δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μαθητές τους;

Η ίδια απόφαση επιφέρει και ανυπολόγιστες παιδαγωγικές συνέπειες για τους μαθητές που τελευταία στιγμή θα κληθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Πρόκειται για μικρά παιδιά, που κανονικά θα συναντούσαν σε μερικές μέρες τους συμμαθητές τους στο γνώριμο σχολικό τους περιβάλλον. Για εφήβους, που σε αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής του, θα χάσουν αιφνιδιαστικά τους φίλους και τους καθηγητές τους.

Όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα των ιδιωτικών σχολείων, αντιλαμβάνονται πως στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι οικογένειες υποβάλλονται σε σημαντικές στερήσεις και θυσίες, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτό που θεωρούν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το επιχείρημα που ακούγεται, πως το μέτρο επιβαρύνει τους «έχοντες», είναι εκτός πραγματικότητας. Άλλωστε, με την επιλογή τους να εγγράψουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία, οι γονείς τους ήδη επιβαρύνονται. Και αντί να έχουν ελαφρύνσεις όπως στις περισσότερες χώρες, θα χρεωθούν αδίκως ΦΠΑ!

Δεν είναι τυχαίο, πως υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία που απαγορεύει την επιβολή ΦΠΑ στα σχολεία. Στη Δύση, οι χώρες επενδύουν στην εκπαίδευση και την επιδοτούν, θεωρώντας πως έτσι επενδύουν στις επόμενες γενιές και στην ανάπτυξη. Η επιβολή ΦΠΑ στα σχολεία απαγορεύεται, όχι απλώς για λόγους δικαιοσύνης (καθώς δεν είναι λογικό να πληρώνει κάποιος ΦΠΑ όταν με την επιλογή του ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό), αλλά, κυρίως, επειδή έτσι εξασφαλίζεται η ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν το κατάλληλο σχολείο για τα παιδιά τους.

Η έλλειψη σεβασμού στον προγραμματισμό των νοικοκυριών και των σχολείων, έχει και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα. Πως μπορεί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, όταν μέσα σε ένα απόγευμα μπορεί να ανατραπεί όλος ο σχεδιασμός του; Αναρωτιέται κανείς, πόσες επιχειρήσεις στον κόσμο μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία τέτοια αλλαγή;

Τα δεδομένα μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: το συγκεκριμένο μέτρο δεν ωφελεί κανέναν - σε όρους θεωρίας παιγνίων, πρόκειται για μία lose-lose situation.

Τότε, για ποιο λόγο επιβλήθηκε ένα μέτρο με αμφίβολο, πιθανότατα αρνητικό, δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που όμως πλήττει τους μαθητές και τους γονείς τους; Μήπως δε μελετήθηκε επαρκώς;

Ενδεχομένως, η απάντηση να βρίσκεται στις ιδέες.

Δυστυχώς, σε ένα κόσμο όπου δε χωρά την ελευθερία της επιλογής, δε μπορούν να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία. Έτσι, όμως, καταπατάται η ελευθερία των Ελλήνων πολιτών, να επιλέγουν ελεύθερα το σχολείο που θεωρούν κατάλληλο για τα παιδιά τους.

Τα ιδιωτικά σχολεία, δηλαδή οι μαθητές, οι γονείς και οι εργαζόμενοι, δέχτηκαν μία ξαφνική και αναίτια επίθεση. Μένει στον καθένα μας να αναλογιστεί κατά πόσον η χώρα μας, η νεολαία μας, θα ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη.

Η Ελλάδα λοιπόν, είναι η μοναδική χώρα με ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η μοναδική; Όχι ακριβώς. Είναι η μοναδική Δυτική χώρα, ενώ από φέτος, επιβλήθηκε το μέτρο και στο Μπαγκλαντές. Ας σκεφτούμε που μας οδηγούν οι ιδέες και η εφαρμογή τους. Στη Δύση ή στο μακρινό Μπαγκλαντές;

Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει την εκστρατεία εναντίον της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μπορεί να υπογράψει εδώ: http://www.ipetitions.com/petition/sieie, αλλά και να κάνει like στην παρακάτω σελίδα: https://www.facebook.com/Against.VAT.in.Education

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Φίλης: Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση
«Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. ...
ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην Παιδεία με «ταβάνι» 13%
Στην απόφαση για απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ...
Φίλης: Εναλλακτικοί τρόποι για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία
Tην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ...
Βίντεο Μουσεία σε σχολεία
Μαθητική δράση με τίτλο «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη και ...
Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η οριστική απάντηση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου το αργότερο, θα εχει λυθεί και το ζήτημα του 23% ...
Ιδιωτική εκπαίδευση: Τι προβλέπει νέα απόφαση Σαββαϊδου για αποδείξεις και ΦΠΑ
Διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ότι αφορά ...
Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση
Την εξέταση του γενικότερου ζητήματος της πρόσβασης των κρατουμένων ...
Βενιζέλος: Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά
«Συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν πράγματι στην ...
Συνάντηση Αρβανιτόπουλου- βουλευτών για την κινητικότητα στην εκπαίδευση
Τη διαβεβαίωση ότι οι 13.000 μαθητές, των οποίων η ειδικότητα θα ...