Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαλαρότεροι όροι από το Βερολίνο, αν η Ελλάδα δεχθεί πιο πολλούς πρόσφυγες
Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της ...
Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα σε 10.000 πρόσφυγες
Έως και 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν κατά τη διάρκεια της ...
Το Βερολίνο αναστέλλει την εφαρμογή του
Η Γερμανία σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Γερμανική στήριξη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Γερμανική στήριξη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

To ποσό του 1,2 εκ. ευρώ χορηγεί η Γερμανία προς την Ελλάδα για την αντιμετώπισης της κρίσης με τους πρόσφυγες, δήλωσε αποκλειστικά στην DW ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αιχμές Κουρτς κατά της Ελλάδας.

Η όξυνση του ζητήματος των προσφύγων επισκιάζει τη σημερινή, δεύτερη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη. Προσερχόμενος στις συνομιλίες ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle, είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Σερβία και ΠΓΔΜ.

«Μιλάμε εντατικά με την Ελλάδα» για το ζήτημα των προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών

Σε ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στο γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στην πΓΔΜ και τη Σερβία προερχόμενοι από την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «μιλάμε εντατικά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν βρίσκεται στην αρχή της αλυσίδας, αντιθέτως παραπέμπει στην Τουρκία, η οποία φέρεται να προωθεί μαζικά Σύρους πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Διαπιστώνει κανείς ότι το μεταναστευτικό ρεύμα κατ΄ άλλους προσφυγική κρίση, είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας δείχνει με το δάκτυλο τον άλλο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε από κοινού τον όρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.

Όπως συμπλήρωσε, «πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε μια δικαιότερη ευρωπαϊκή κατανομή και ποσοστώσεις, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο στις χώρες προέλευσης και σε σημαντικές χώρες διέλευσης. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι άνθρωποι να μένουν εκεί και να μην εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Θα πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό γίνεται μόνον μέσω στενότερης οικονομικής συνεργασίας. Τρίτον, θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί μια από τις βασικές αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, πρόκειται για τις κρίσεις και συγκρούσεις, τους εμφυλίους στη βόρεια Αφρική και τη Συρία».

Αιχμές του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας

Τις δραματικές συνθήκες που δημιουργεί η αυξημένη εισροή προσφύγων στη χώρα του σκιαγράφησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά ότι η χώρα του θα υποδεχθεί φέτος 70.000 και πλέον πρόσφυγες, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει κι άλλο τις δραματικές ελλείψεις σε υποδομές και χώρους φιλοξενίας.

Παρότι, όπως τόνισε, η αυστριακή κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς» για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, επισήμανε παράλληλα ότι «επίσης θεωρώ σημαντικό να πω ότι έχω την πεποίθηση ότι δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίση με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη μόνο διά του ζητήματος της φιλοξενίας, της δημιουργίας νέων κέντρων, ακόμη κι αν αυτά είναι πολύ σημαντικά».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πριν από τρεις ημέρες στην ΠΓΔΜ, όπου είχε τη δυνατότητα να καταγράψει την κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στα συμπεράσματά του δεν λείπουν οι αιχμές για την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι φέρνει τους πρόσφυγες κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέποντάς τους στη συνέχεια να προχωρήσουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, κάνοντας λόγο για δυσανάλογη επιβάρυνση ορισμένων κρατών. «Τα βάρη διαμοιράζονται αυτήν την ώρα σε λίγες χώρες και αν κοιτάξουμε την οδό των Δυτικών Βαλκανίων παρατηρούμε ότι απαιτείται πραγματικά επειγόντως συνολική ευρωπαϊκή δράση, διότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Αυστρία, ούτε η Γερμανία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζονται απρόθυμες να επιδείξουν μεγαλύτερη ετοιμότητα για υποδοχή προσφύγων. Ο κ.Κουρτς τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν εκεί και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα στην Ελλάδα, διότι όσο διάστημα η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιτρέπει τη διέλευση των προσφύγων, εμείς στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία θα έχουμε διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς προσφύγων, εξέλιξη στην οποία δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε μακροπρόθεσμα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος στην Ελλάδα
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν ...
Bild: Έως και 1,5 εκατ. πρόσφυγες θα φτάσουν φέτος στη Γερμανία
Έως και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες ενδέχεται να φτάσουν ...
Χριστοδουλοπούλου: Απο τότε που παραιτηθήκαμε έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πρόσφυγες
  Για πρωτοφανή ανοησία όσων κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σήμα ...
Παρέμβαση της Jolie στους Times για τους πρόσφυγες
Η Angelina Jolie είναι ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για ...
Kομισιόν: Διερευνούμε τα πραγματικά περιστατικά στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ με τους πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν ...
(upd)Σόιμπλε: Κάντε μια μεταρρύθμιση για την εμπιστοσύνη των εταίρων
Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες ...
Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Καμίνη για πρόσφυγες-μετανάστες
Τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στη στέγαση και σίτιση προσφύγων και ...
Θεοδωράκης: Οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη η Ελλάδα
«Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όχι μόνο οι ...
Ξεπεράσαν τα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία
Ξεπέρασε τα δυο εκατομμύρια ο αριθμός των σύρων προσφύγων, όπως ...