Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πως είδε ο γερμανικός Τύπος τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα
Στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρεται ο ...
Πως βλέπει τις εκλογές ο γερμανικός τύπος
Με εκτενείς ανταποκρίσεις και άρθρα γνώμης αναφέρεται ο γερμανικός ...
Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα βοήθειας
Στη χθεσινή ομιλία του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Προβάδισμα Τσίπρα στις εκλογές, βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Προβάδισμα Τσίπρα στις εκλογές, βλέπει ο γερμανικός Τύπος

«O διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, ίσως να είναι ο Τσίπρας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν και πάλι με λογικούς ανθρώπους στην Αθήνα. Για εμάς στη Γερμανία, μπορεί να προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι ο Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα λέγοντας όχι στη συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά στη συνέχεια διαπραγματεύθηκε ένα παρόμοιο σκληρό πακέτο. Ο Τσίπρας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αντίπαλος των ιδιωτικοποιήσεων, εχθρός της οικονομίας της αγοράς, είναι σοσιαλιστής. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας νωρίτερα αυτό το έτος καταδίκασε τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες τώρα αναμένει στην ίδια τη χώρα. Αυτή η στροφή δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί. Ακόμη και σε πολλούς Έλληνες προκαλεί σύγχυση αυτή η εξέλιξη. Αλλά θα ήταν σοβαρό λάθος να συμπεράνουμε από αυτή τη σύγχυση, ότι ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που δεν μπορεί να είναι χρήσιμος στη χώρα του».

«Ξαφνικά μεταρρυθμιστής» γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «O Τσίπρας θεωρεί ότι θα κερδίσει τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παρά το γεγονός ότι δεν τήρησε κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του και δέχτηκε ένα άλλο πρόγραμμα λιτότητας των Ευρωπαίων, ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του αλλά τελικά αναγκάστηκε να ενδώσει στον εκβιασμό των Ευρωπαίων», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

 «Ευπρόσδεκτη από τους εταίρους μια μετριοπαθής, νέα κυβέρνηση Τσίπρα»

Σύμφωνα με το Spiegel, με μια πρώτη ματιά, η επιλογή των εκλογών μπορεί να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, παρέχει επίσης μια ευκαιρία. Οι εταίροι αμφέβαλαν αν αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει τις απαιτήσεις. Ο Τσίπρας δεν είχε την εντολή να το πράξει. Είχε κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να τελειώσει το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης. Μια μετριοπαθής, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα, που θα έχει μια νέα εντολή θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους εταίρους.

Για «τακτική υποχώρηση Τσίπρα» κάνει λόγο η Frankfourter Allgemeine zeitung. «Το πλεονέκτημα της επίσπευσης των εκλογών για τον κ.Τσίπρα είναι σαφές, τονίζει η FAZ. «Στις εκλογές αυτές ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τους καταλόγους των υποψηφίων». Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «οι προοπτικές να κερδίσει ο Τσίπρας τις εκλογές είναι μεγάλες. Είναι δημοφιλής επειδή είχε κρατήσει εδώ και καιρό μια σκληρή στάση έναντι των νέων μέτρων λιτότητας».

Ζητούν να συνεχιστεί η λιτότητα

Η Die Zeit γράφει ότι «οι πιστωτές απαιτούν τη συμμόρφωση του Τσίπρα με τη λιτότητα». Προσθέτει μάλιστα ότι «Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον αποχωρούντα πρωθυπουργό να μην αποκλίνει από την πολιτική της λιτότητας, παρά τις εκλογές». Η επικεφαλής των βουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στη Bundestag, Γκέρντα Χάσελφελντ τόνισε ότι «και η νέα κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις συμφωνίες με τους πιστωτές, διαφορετικά, δεν θα καταβληθούν οι δόσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαϊκού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες θα ισχύσουν φυσικά και μετά τις νέες εκλογές».

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο εύθραυστη από ό,τι υπολογίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος το Eurogroup και την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια της οποίας ...
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές
Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, εκφράζει σε ...
Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να χάσει και για να φύγει
«Ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να χάσει και για να φύγει» τόνισε στον ...
«Ο Τσίπρας άφησε τα ηνία της διαπραγμάτευσης στον Γκλεν Κιμ»
Στον 25χρονο - σύμβουλο πλέον του Αλέξη Τσίπρα- Γκλεν Κιμ, αναφέρεται ο ...
SZ: Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές-Πόσο έτοιμος για μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας;
Αναπόφευκτες χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές στην Αθήνα η γερμανική ...
Κυβερνητική διάψευση για δημοσιεύματα περί νέων εκλογών
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που φέρουν τον ...
FAZ: Έρχονται εκλογές το 2015-Θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας;
«Θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας», είναι το ερώτημα που θέτει ο ...
Τα... χώνει στον Λεβ ο γερμανικός Τύπος!
Ο γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε με ανακούφιση την πρόκριση της ...
Έλαφρύ προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ΝΔ στις εθνικές εκλογές
  Έλαφρύ προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ΝΔ στις εθνικές ...