Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών του καρκίνου του μαστού
Λίγη ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να εμποδίζει την επανεμφάνιση του ...
Η παχυσαρκία στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
Τα περιττά κιλά στο τέλος της εφηβείας μπορεί να διπλασιάζουν τον ...
Καρκίνος πνευμόνων: Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο
Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου πνευμόνων και ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου για τους παχύσαρκους

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου για τους παχύσαρκους

Μια τακτική δόση ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρκίνου για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής σερ Τζον Μπερν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς».

Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική διαταραχή, η οποία διαταράσσει τα γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες στο DNA, με συνέπεια ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο με καρκίνο. Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Όπως είπε ο Μπερν, αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. «Ο έξτρα αυτός κίνδυνος όμως εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης», όπως ανέφερε ο Μπερν.

Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς έπαιρναν είτε δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα επί δύο χρόνια, είτε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο). Μετά από δέκα χρόνια, όσοι ήσαν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Όμως όσοι είχαν πάρει ασπιρίνη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, είτε ήσαν παχύσαρκοι, είτε όχι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί τον γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων. Αν πάντως κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορεί -σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό του- να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της συχνής λήψης ασπιρίνης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια μεγαλύτερη διεθνή έρευνα-κλινική δοκιμή με 3.000 άτομα από όλο τον κόσμο, για να ελέγξουν τις επιπτώσεις διαφορετικών δόσεων ασπιρίνης στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των παχύσαρκων.

Όσον αφορά τον πιθανό βιολογικό μηχανισμό, που αφορά την προστατευτική αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης, σύμφωνα με τον Μπερν, μια εξήγηση είναι ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, πράγμα που τα αποτρέπει από το να γίνουν καρκινικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέα έρευνα: Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη για αυξημένο κίνδυνο ...
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες
Όσο περισσότερο χρόνο περνά μια γυναίκα καθήμενη, τόσο αυξάνεται η ...
Κίνδυνος καρκίνου για τους άνδρες που τρώνε πολύ κόκκινο ψητό κρέας
Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και πολλά προϊόντα κόκκινου ...
Η παχυσαρκία στην εφηβεία παράγοντας εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου
Το να είναι ένα παιδί πολύ υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατά τη διάρκεια της ...
Η ασπιρίνη προστατεύει καλύτερα την καρδιά το βράδυ
Η καλύτερη ώρα για να πάρει κάποιος ασπιρίνη για να προστατευθεί από το ...
Μεσογειακή διατροφή - Ασπίδα για τον καρκίνο ενδομητρίου
Η ακολούθηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να ελαττώσει ...
Καρκίνος μαστού - Το φαγητό τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο
Το φαγητό τη νύχτα μπορεί να μοιάζει αθώα συνήθεια, αλλά είναι πιθανό ...
Ασπιρίνη από την Κρήτη - Από φυσικά βότανα και φυτά
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων και φυτών αναμένεται ...
Ανακαλύφθηκε το γονίδιο «Τζολί» που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το ETV6, που αυξάνει τον ...