Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει debate
«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει απόψε το πολιτικό «θερμόμετρο» κατά ...
Κατρούγκαλος: Ή ισότιμη συμφωνία ή καθόλου συμφωνία
Είτε θα υπάρξει μια «δίκαιη και ισότιμη συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει ...
Βούτσης: Δεν πηγαίνουμε βήμα-βήμα-Στόχος μας μία συνολική συμφωνία
«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία (package ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στο... «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο για τη συμφωνία

Στο... «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο για τη συμφωνία

Στην Ολομέλεια… θα αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας για την κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας, που «κλείδωσε» ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς.

Από το πρωί της Πέμπτης και συγκεκριμένα, στις 10:45 έως και τις 16.30 το μεσημέρι συνεδρίαζαν και οι τέσσερις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη υπό πολύ υψηλούς τόνους, ύστερα και από τη χθεσινή Διάσκεψη των προέδρων. Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο που έγινε ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο λόγω του «Ζωής θέλοντος», που είπε ο τελευταίος.

Στον Κοινοβουλευτικό αυτό μαραθώνιο και ενώ ο κ. Τσακαλώτος θέλει να πάει αύριο στο Eurogroup, το οποίο διεξάγεται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα, που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο-γέφυρα».

Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία . Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε: αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου- γέφυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε υστην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου της Νέας Συμφωνίας. ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο  το Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της.

Σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα τη πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης των Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017

Σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια . Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις .

Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη. το πρωί της Πέμπτης με κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής η επεξεργασία της νέας συμφωνίας.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος.

Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Ο κ. Μπαλαούρας επισήμανε ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, το νέο Ταμείο (που προβλέπει η συμφωνία) θα λειτουργήσει για 30 χρόνια και τα έσοδά του δεν θα είναι μόνο από πωλήσεις, αλλά και από εκμετάλλευση περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου, και με τα έσοδα να πηγαίνουν και για το χρέος και για την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «αποφύγαμε να πουληθούν τα ”κόκκινα δάνεια” σε ξένα funds».

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα» και τόνισε πως «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την ΕΕ (κάτι που όπως είπε η ΝΔ το βάζει πάνω απ' όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει».

«Αυτό που θα ψηφιστεί το βράδυ χαιρετίζει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε, σημειώνοντας ότι για να μην πάει χαμένη η συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κτήμα τη συμφωνία της, να υπάρξει παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις, να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα (από αγορές και επενδυτές) και να δοθεί ικανός χρονικός ορίζοντας στη συμφωνία για να εφαρμοστεί, καθώς, όπως είπε, «μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ολάντ: Να υπάρξει «αμέσως» συμφωνία
Να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ...
Καραμούζης: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία
«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο», ...
ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Άγνωστη η συνέχεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία
Άγνωστη η συνέχεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία, λέει ο υπουργός ...
ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Καμία συμφωνία επί των δημοσιονομικών, χωρίς σχέδιο
Δεν θα υπάρξει συμφωνία επί των νέων δημοσιονομικών προτάσεων της ...
Στουμπ: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα επέλθει χρεοκοπία
Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε ...
«Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία»
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Συμφώνησαν ότι…θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ...
Αισιόδοξος ο Παππάς για γρήγορη συμφωνία
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία, επωφελής, δήλωσε ...
Σαπέν: Να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την Ελλάδα
Tην ευχή να υπάρξει μια "γρήγορη συμφωνία" για το ελληνικό χρέος ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...