Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τσιμιτσέλης: «Τα ανοίγματα του μεσοαστού της προηγούμενης δεκαετίας μ’ έπιασαν κι εμένα»
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης σε συνέντευξή του εξομολογήθηκε αν διατηρεί την ...
Άτυπο συμβούλιο τωνμ υπουργών Υγείας της ΕΕ-Η ατζέντα
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ιατρική περίθαλψη και οι ...
ILO: Αυξήθηκαν οι κοινωνικές ταραχές στην Ελλάδα λόγω κρίσης
Μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών ταραχών εξαιτίας της οικονομικής ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τα οδοντιατρικά προβλήματα των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης

Τα οδοντιατρικά προβλήματα των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης

Η κρίση συνεχώς βαθαίνει δημιουργώντας στους ανθρώπους οικονομικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να παραμελούν και θέματα που αφορούν την υγεία τους.

Η στοματική υγεία απαιτεί οπωσδήποτε προληπτικά εξαμηνιαίο καθαρισμό στο οδοντιατρείο σε συνδυασμό με καθημερινό βούρτσισμα – νήμα στο σπίτι. Δυστυχώς όμως, επισημαίνει η χειρουργός-οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, η έλλειψη χρημάτων οδηγεί τους ανθρώπους να παραμελούν ακόμη και το προληπτικό επανέλεγχο με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία των δοντιών με τις εξής συνέπειες:

1) Προβλήματα ουλίτιδας (φλεγμονής των ούλων): Η ουλίτιδα όταν παραμελείται έχει σε πολλές περιπτώσεις σαν συνέπεια να επιδεινώνεται σε περιοδοντικό νόσημα με ταυτόχρονη απώλεια οστού. Τα δόντια λόγω του περιοδοντικού προβλήματος έχουν εκτός της φλεγμονής των ούλων μειωμένη οστική στήριξη, με συνέπεια την κινητικότητα και πολλές φορές την απώλειά τους λόγω ελλιπούς στήριξης.

2) Επιβαρύνεται ο σακχαρώδης διαβήτης: Σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σάκχαρο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ταυτόχρονα με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και η παρακολούθηση από τον θεράποντα οδοντίατρο καθώς και η συνεπής και τακτική στοματική υγιεινή. Λόγω του προβλήματος του σακχαρώδη διαβήτη και της μειωμένης αιμάτωσης των ιστών και συγκεκριμένα των ούλων, σε ελλιπή στοματική υγιεινή η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί πιο έντονη και η μετάβαση της σε περιοδοντίτιδα να είναι πιο πιθανή.

3) Το βρογχικό άσθμα: Έχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες, ότι επιβαρύνεται από την κακή στοματική υγιεινή. Επίσης και η αδυναμία θεραπευτικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας επιδεινώνει το βρογχικό άσθμα.

4) Ορμονικές διαταραχές: Απόρροια του άγχους και της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι και εμφάνιση ή επιδείνωση ορμονικών διαταραχών και η αύξηση της κατάθλιψης. Σε μεγάλο βαθμό οι ορμονικές διαταραχές καθώς και η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους παρουσιάζουν δευτερογενείς εκδηλώσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο στόμα όπως π.χ. ουλίτιδα, έρπις , άφθες.

5) Άγχος (stress): Μπορεί να έχει σαν συνέπεια το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών με αποτέλεσμα αρχικά εμφάνιση ρωγμών στην οδοντική ουσία και στη συνέχεια μείωση και απώλεια αυτής. Πολύ συχνά παρατηρούνται πρωινοί πονοκέφαλοι.

6) Καρδιοπάθειες: Οι ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν άριστη στοματική υγεία για την αποφυγή επιπλοκών εξαιτίας των οδοντιατρικών προβλημάτων.

7) Πόνοι και πρηξίματα στο πρόσωπο: Τα τερηδονισμένα δόντια αν δεν αποκατασταθούν έγκαιρα στην αρχική τους φάση με σφραγίσματα, έχουν σαν τελική συνέπεια συνήθως πόνο και πρήξιμο λόγω της βλάβης του οδοντικού νεύρου και την απώλειας οδοντικής ουσίας , με συνέπεια να απαιτούν απονευρώσεις ή ακόμη χειρότερα εξαγωγές.

8) Δεν χαμογελάμε! Παραμελημένα δόντια επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα κακή ψυχολογία λόγω της κακής εμφάνισής τους.

9) Προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος των παιδιών: Για τα στραβά δόντια και την σωστή ανάπτυξη της άνω και κάτω γνάθου όπως και για την πρόληψη της τερηδόνας και την θεραπεία των δοντιών απαιτείται ορθοδοντικός και παιδοδοντίατρος.

10) Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη: Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών διαταραχών σε συνδυασμό με ελλιπή στοματική υγιεινή είναι πολύ συχνό φαινόμενο αλλά αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη δεν είναι αναπόφευκτο. Για την αποφυγή της απαιτείται κάθε τρίμηνο καθαρισμός (σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο) και επιμελής καθημερινή εφαρμογή πολύ καλής στοματικής υγιεινής ( βούρτσισμα – νήμα).

Στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο: Ο οδοντίατρος κάνει προληπτικό καθαρισμό των δοντιών, εντοπίζει έγκαιρα αρχόμενα οδοντικά στοματικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να κάνει διάγνωση γενικότερων σοβαρών νοσημάτων του οργανισμού που μπορούν να εκδηλωθούν πρωτογενώς ή δευτερογενώς στο στόμα και να κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή του.

Η κρίση δεν πρέπει να καταστρέψει την υγεία μας και το χαμόγελό μας! Οι Έλληνες οδοντίατροι σήμερα περισσότερο από κάθε φορά στέκουν δίπλα στους ασθενείς τους.

onmed

Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανέστης Βλάχος: «Θα ήθελα, προτού πεθάνω, να παίξω έναν ωραίο ρόλο στο σινεμά»
Ο Ανέστης Βλάχος είναι ένας ηθοποιός που αγαπήθηκε πολύ από το ...
Νεκτάριος Μαλλάς: Είπε «όχι» και λόγω της οικονομικής κρίσης τραγουδά δωρεάν για τον κόσμο
Παρότι θα μπορούσε να εξαργυρώσει την τηλεοπτική δημοφιλία του μετά τη ...
Παπαθεοδώρου: «Η ομάδα έχει συνέπεια»
«Αυτή η ομάδα έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια, παρά τα προβλήματα», ...
Ρέντσι: Αποκλείω στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης
Απέκλεισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, κάθε ενδεχόμενο ...
Σύσκεψη για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας
Μέτρα αντιμετώπισης πιθανών ελλείψεων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ...
Θωμάς Παλιούρας: «Δεν μπορώ να διαβάζω ότι «ο Θωμάς Παλιούρας πεινάει»
Ο Θωμάς Παλιούρας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, σχετικά με ...
Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ στη σκιά της ουκρανικής κρίσης
Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά, ...
ΕΥΔΑΠ: Μειώσεις στα τιμολόγια για πολύτεκνους και ηλικιωμένους
Μειώσεις στα τιμολόγια του νερού, λόγω της οικονομικής κρίσης, για ...
Νέο χτύπημα για τον Ανδρέα Μικρούτσικο
Για άλλη μια φορά ο Ανδρέας Μικρούτσικος βρίσκεται μετέωρος, καθώς το ...