Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αποπληθωρισμός για 31ο συνεχή μήνα!
Σε συνθήκες αποπληθωρισμού κινήθηκε και τον Σεπτέμβριο η ελληνική ...
Αποπληθωρισμός για 30ο συνεχή μήνα και τον Αύγουστο
Αποπληθωρισμό για 30ο συνεχή μήνα σημείωσε η Ελλάδα τον ...
Πτώση 14,4% για τον τζίρο στο λιανεμπόριο
Μείωση 14,4% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αποπληθωρισμός για 29ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο

Αποπληθωρισμός για 29ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο

Για 29ο συνεχή μήνα σημειώθηκε αποπληθωρισμός τον Ιούλιο. Ειδικότερα, μείωση 2,2% καταγράφει ο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιουλίου 2015 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2014, έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο -2,2% και τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 1,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Επισημαίνεται ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων, ως αποτέλεσμα των από 20/7/2015 αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ, έχουν συμπεριληφθεί εν μέρει στην εξέλιξη του ΔΤΚ Ιουλίου 2015. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΔΤΚ είναι μια δειγματοληπτική στατιστική που έχει σκοπό τη μέτρηση των μεταβολών των τιμών κατά τη διάρκεια του μήνα. Για πρακτικούς λόγους η πλειοψηφία των τιμοληψιών διενεργείται γύρω στα μέσα του μήνα.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ έγιναν μετά τη συλλογή των τιμών του Ιουλίου, η επίδραση των μεταβολών του ΦΠΑ στις τιμές θα περιλαμβάνονται κυρίως στον ΔΤΚ του Αυγούστου 2015, με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες δαπανών, π.χ των διδάκτρων φροντιστηρίων των οποίων οι τιμές καθορίζονται σε ετήσια βάση στην αρχή του σχολικού έτους (Σεπτέμβριος) και των οποίων η επίπτωση θα καταγραφεί στον μήνα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται.

Σύγκριση Ιουλίου 2015 με Ιούνιο 2015

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,3% τον μήνα Ιούλιο 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2015, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,1% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα και νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, κρέατα γενικά και γάλα νωπό πλήρες.

β) Κατά 13,2% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

γ) Κατά 0,2% της ομάδας "Στέγαση", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών.

δ) Κατά 3,0% της ομάδας "Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

ε) Κατά 0,1% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών μεταφοράς επιβατών με ταξί και μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

στ) Κατά 0,8% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στα είδη μεταφοράς και ταξιδίου και λοιπά προσωπικά είδη καθώς και λόγω μείωσης των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας.

2. Από την αύξηση του δείκτη:
Κατά 0,1% της ομάδας "Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια", λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία.

Σύγκριση Ιουλίου 2015 με Ιούλιο 2014

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,2% τον μήνα Ιούλιο 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2014, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών :
α) Κατά 3,3% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 7,4% της ομάδας "Στέγαση", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 2,3% της ομάδας "Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα και διακοσμητικά είδη, στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις μεγάλες οικιακές συσκευές
ηλεκτρικές ή μη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 1,4% της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

ε) Κατά 3,5% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών, μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, μεταφοράς επιβατών με πλοίο και μεταφοράς επιβατών με ταξί.

στ) Κατά 1,7% της ομάδας "Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, θέατρα και είδη για παιχνίδια και αθλητισμό.

ζ) Κατά 3,1% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 0,4% της ομάδας "Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

θ) Κατά 4,4% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας και της ασφάλισης οχημάτων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών :
α) Κατά 0,9% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, καφές, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, ψωμί, ζάχαρη κοινή και μεταλλικό νερό-
αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.

β) Κατά 2,1% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα τσιγάρα.

Εναρμονισμένος δείκτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2015 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2015 παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πτώση 11,5% στο ΓΔ τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία
Μείωση 11,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιοµηχανία ...
«Απογειώθηκε» τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος
«Απογειώθηκε» και τον μήνα Ιούλιο η επιβατική κίνηση στο Διεθνή ...
Αποπληθωρισμός 2,1% τον Μάρτιο
Πτώση 2,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2015 ...
Οριακή υποχώρηση για την ανεργία-Στο -0,8% ο αποπληθωρισμός το Σεπτέμβριο
Στο 26,4% μειώθηκε οριακά η ανεργία τον Ιούλιο από 26,7% τον προηγούμενο ...
Μειώθηκε κατά 2,1% ο ΓΔ τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Μείωση 2,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία ...
Κατά 1,8% αυθξήθηκαν οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή τον Ιούλιο
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων τον Ιούλιο 2014 ανήλθε στο ποσό ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση στις τιμές κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιούλιο
 Μείωση 2,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,7% στο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο
Μείωση 0,7% προκύπτει από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών ...
Αύξηση 6,7% στις εξαγωγές Ιουλίου
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά τον Ιούλιο 2013 ανήλθε στο ...