Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αποχώρησε η Αριστερή Πλατφόρμα απο την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
 Την παραίτησή τους από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ...
Συνεδριάζει την Παρασκευή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
    Συνεδριάζει αύριο, νωρίς το απόγευμα, η πολιτική γραμματεία του ...
Ενημερώνει ΚΟ και Πολιτική Γραμματεία ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πολιτική Γραμματεία σε... κρίση για συνέδριο, ΚΕ και άλλα διαδικαστικά

Πολιτική Γραμματεία σε... κρίση για συνέδριο, ΚΕ και άλλα διαδικαστικά

Ώρα... να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους τα στελέχη των δύο «στρατοπέδων» του ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεν της ηγετικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, οι δε της Αριστερής Πτέρυγας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τρίτη ημέρα στη σειρά θα συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ύστερα από το ισχυρό μήνυμα του πρωθυπουργού αφενός για ενότητα στην παράταξη και αφετέρου για σύγκληση συνεδρίου το ταχύτερο δυνατό.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Τρίτης και θα συζητηθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποιά ατζέντα. Πληροφορίες δε λένε ότι στο «τραπέζι» έχει πέσει και ένα τρίτο θέμα προς συζήτηση και μάλιστα από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, να γίνει δημοψήφισμα μελών και φίλων του κόμματος για την έγκριση του πολιτικού σχεδίου του κ. Τσίπρα.

«Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «επ’ αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα» και ανέφερε τα δεδομένα που διαμορφώνονται:

«Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει -και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά , μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. «Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε», δήλωσε.

«Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

Γιατί διστάζει να «ρίξει» τον Τσίπρα ο Λαφαζάνης

Στο μεταξύ, διστακτικός για την ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης . Παρά το δριμύ «κατηγορώ» κατά του πρωθυπουργού, ο ίδιος φέρεται να αμφιταλαντεύεται να ακολουθήσει το «δρόμο» της απόλυτης σύγκρουσης με το Μαξίμου και ειδικότερα με τον κ. Τσίπρα, γιατί δεν θέλει να του χρεώσουν ιστορικά την «πτώση» της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Σύμφωνα με όσα λένε συνομιλητές του, ο κ. Λαφαζάνης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βάλει την υπογραφή του σε πράξεις, οι οποίες θα στοιχίσουν την απώλεια της εξουσίας στην κυβέρνηση και να βγάλει αληθινούς, όσους μιλούσαν, από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές , περί Αριστερής παρένθεσης.

Για το λόγο αυτό, η τακτική του προς το παρόν είναι να εμφανιστεί, ως εκφραστής της συνείδησης του κόσμου της Αριστεράς, που είχε πειστεί, ότι ήρθε η ώρα για να υπάρξει αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας για πολλά πολλά χρόνια. Ο ίδιος φαίνεται μάλιστα να πιστεύει ότι εάν αφυπνίσει τον κόσμο της Αριστεράς για όσα διακυβεύονται σήμερα με την αλλαγή πορείας, που έκανε ο πρωθυπουργός, στο τέλος ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να «συρθεί» και πάλι στο δρόμο, που είχε χαραχτεί με το δημοψήφισμα .

Έτσι, «ανεμίζοντας» το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός προχωρά σε μία σειρά ομιλιών, αρχή ς γενομένης από σήμερα, οι οποίες έχουν τίτλο το «όχι,δεν συνεχίζουμε».

Αντίθετα με την προσπάθεια του κ. Λαφαζάνη να συνεχίσει τον αγώνα του μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ώσπου η κυβέρνηση να επανέλθει στο «σωστό δρόμο», άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρούν ότι αυτός είναι χαμένος κόπος, γι’ αυτό τα πράγματα πρέπει εδώ και τώρα να οδηγηθούν σε ρήξη με το Μαξίμου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο ακόμα και εντός των προσεχών ημερών
Την διενέργεια συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει αυτή την ώρα η Πολιτική ...
Παραίτηση του Ρούντι Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
 Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιεί ...
Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει στις 3.00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό ...
WSJ: Ίσως είναι ώρα η Ευρωζώνη να προσφέρει πολιτική λύση στην Ελλάδα
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες μία ...
Συνεδριάζουν η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της ...
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπήρξαν διαφωνίες στην Πολιτική Γραμματεία
Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίσημο σημείωμά του δημοσιεύματα για ...
Πολιτική απόφαση θέλει η κυβέρνηση-Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι του Eurogroup
Πολιτική απόφαση αναζητούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ...
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική ...
Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Τρείς τροπολογίες που συμπυκνώνουν την πολιτική και ιδεολογική οπτική ...