Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ανακοινώθηκαν οι νικητές από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης ...
Τασούλας: Δεν είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη
 Απέκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας το ενδεχόμενο ...
Επίθεση με γκαζάκια στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού
Εισβολή στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε, στις 11:20 χθες το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο Φίλιππος Β είναι όντως θαμμένος στη Βεργίνα» υποστηρίζει ο Παλαιοανθρωπολόγος

Ο Φίλιππος Β είναι όντως θαμμένος στη Βεργίνα» υποστηρίζει ο  Παλαιοανθρωπολόγος
Απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού  που απορρίπτει την επιχειρούμενη ανατροπή των ανασκαφικών δεδομένων για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, ο κ. Αντώνης Μπαρτσιώκας  Παλαιοανθρωπολόγος  Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας  του Δημοκριτίου Πανεπιστημίου Θράκης, έστειλε στο ΒΗΜΑ την κάτωθι επιστολή.

«Είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια επιστημονική πρακτική ενα Υπουργείο Πολιτισμού να βγάζει ανακοίνωση που επιχειρεί "να αντικρούσει" μιαν επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό υψίστου κύρους. Την εργασία μας θα έπρεπε κατ' ακρίβειαν το ίδιο το υπουργείο να προβάλλει ανά τον κόσμο και παντοιοτρόπως! Για τους ακόλουθους λόγους:

1) Για πρώτη φορά πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Φίλιππος Β είναι όντως θαμμένος στην Βεργίνα. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν μια υπόθεση. Τώρα είναι ένα αποδεδειγμένο επιστημονικό γεγονός!

2) Το ότι ο Φίλιππος Β αποδείχθηκε ότι βρίσκεται στον τάφο Ι και όχι στον τάφο ΙΙ, όπως ήταν η μέχρι σήμερα η γενική άποψη (που όμως δεν είχε ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις γι'αυτή!) οδηγεί στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι η ασπίδα και η περικεφαλαία που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ (που τώρα πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι του Αρριδαίου), ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει τουλάχιστον δύο αντικείμενα που ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο!

3) Το συνοστεομένο πόδι του Φιλίππου, στο οποίο διατηρήθηκε (μετά από 2,300 χρόνια)  η οπή στο γόνατο που δημιούργησε το δόρυ που τον πλήγωσε, αποτελεί από μόνο του το σπουδαιότερο επιστημονικό εύρημα  στην Βεργίνα και θα πρέπει να εκτεθεί στο  Μουσείο της Βεργίνας μαζί με την ασπίδα και περικεφαλαία του Μ. Αλεξάνδρου. Ο ίδιος ο Ανδρόνικος είχε γράψει μάλιστα στο βιβλίο του "Βεργίνα" ότι στον τάφο στον οποίο θα βρεθεί ένα κουτσό πόδι αυτός θα ανήκει στον Φίλιππο.

4) Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού, με ισχυρότατο όπλο πλέον αυτή την εργασία, θα πρέπει να οργανώσει άμεσα μια παγκόσμια περιήγηση του οστού του Φιλιππου και των αντικειμενων του Μ. Αλεξανδρου, που θα αποφέρει οικονομικό όφελος δισεκατομμυρίων για την πατρίδα μας και για το ίδιο το Υπουργειο σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς! Ποιός δεν θα ήθελε στο κόσμο να δεί την πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αν το Υπουργείο Πολιτισμού, θέλει να αντικρούσει την επιστημονική εργασία μας, τότε μπορεί να το κάνει δημοσιεύοντας δική του εργασία στο Science και στο PNAS όπως έκανα εγώ, σε επιστημονικό δηλαδή περιοδικό που έχει διεθνείς κριτές και κύρος. Οι επιστημονικές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στα επιστημονικά περιοδικά (journals) και όχι στα δελτία τύπου των υπουργείων. Η επιστημονική μας εργασία δημοσιεύτηκε στο υψίστου κύρους Proceedings of the National Academy of Sciences, από μια ομάδα παλαιοανθρωπολόγων, που είναι από τις πιο σπουδαίες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Η παλαιοανθρωπολογική ομάδα του Juan-Luis Arsuaga, με την οποία συνεργάστηκα για να δημοσιεύσουμε από κοινού αυτή την εργασία, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Science, Nature, PNAS και άλλα.

Οσον αφορά τα υποτιθέμενα "επιχειρήματα" της ανακοίνωσης του υπουργείου, έχω μείνει άφωνος! Είναι όλα αβάσιμα! Και γιατί η επιστολή είναι ανυπόγραφη; Το γνωρίζει ο υπουργός;

 Η παλαιοανθρωπολογική ομάδα του Arsuaga και εγώ περιμένουμε λοιπόν την επιστημονική δημοσίευση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ανάλογο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές και συντελεστή βαρύτητας. Θα είναι επικοδομητικό ένα ελληνικό υπουργείο να γίνει το πρώτο υπουργείο στην παγκόσμια ιστορία που θα δημοσιεύσει επιστημονική εργασία σε διεθνές περιοδικό (journal).»

Αντώνης Μπαρτσιώκας  Παλαιοανθρωπολόγος  Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας  του Δημοκριτίου Πανεπιστημίου Θράκης
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αρχαιολόγοι: Χαιρετίζουν την ανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Πολιτισμού
Την ευαρέσκειά του εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ...
Αυξάνει την επιχορήγηση του Κέντρου Κινηματογράφου το υπουργείο Πολιτισμού
Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου στα εισιτήρια του σινεμά που ...
Αντώνης Μαρτσιόκας «εναντίον» Υπουργείου Πολιτισμού
Απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού  που ...
Υπουργείο Πολιτισμού: Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης για τον τάφο του Φιλίππου
Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης, που επιχειρεί να ανατρέψει ...
ΥΠΠΟ: Διαψεύδει την εθελοντική εργασία σε μουσεία
Ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα ...
Σε Αμφίπολη και Βεργίνα η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Γραμματικάκη και Θοδωρή ...
Η πολυκοσμία βλάπτει λέει το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ...
Βραβείο για το χειρότερο photoshop της δεκαετίας: Η star συνεχίζει να γίνεται ρεζίλι
Θέλαμε να πιστέψουμε ότι μας κάνει πλάκα, αλλά... Όντως, το ...
«Εποχική» έξαρση, στις τουριστικές κυρίως περιοχές, εμφανίζει η ...