Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταθάκης: Δεν πρέπει να ανησυχούμε έως τον Αύγουστο
Στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επικρατήσει στις επικείμενες ...
Για ποιούς «αμφιβάλλει» ο Πάνος Καμμένος;
Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του Πάνου Καμμένου στην ...
Emma Delta στους FT: Δεν παίρνουμε πίσω τις δεσμεύσεις μας για τον ΟΠΑΠ
Δέσμευση για μία γρήγορη κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πωλήθηκε η εφημερίδα Financial Times

Πωλήθηκε η εφημερίδα Financial Times

Ο ιαπωνικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Nikkei συμφώνησε σήμερα να αγοράσει από τον εκδοτικό οίκο Pearson την εφημερίδα Financial Times, έναντι τιμήματος 844 εκατ. λιρών (1,3 δισεκ. δολάρια, 1,2 δισεκ. ευρώ), όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Στη συμφωνία για την πώληση του ομίλου FT δεν συμπεριλήφθηκε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του περιοδικού The Economist ούτε τα κεντρικά γραφεία της σύνταξης εφημερίδας στις όχθες του Τάμεση.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο εκδοτικός οίκος Πίρσον, που ιδρύθηκε πριν από 171 χρόνια, αποφάσισε να πωλήσει την οικονομική εφημερίδα έπειτα από χρόνια σχετικής σεναριολογίας, καθώς ο οίκος ενδιαφερόταν περισσότερο να επεκταθεί στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Νωρίτερα δύο εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής έκδοσης των ίδιων των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, έγραψαν πως ο δυνητικός αγοραστής θα είναι ο όμιλος Axel Springer, κάτι όμως που ο γερμανικός όμιλος που εκδίδει την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, την Bild, διέψευσε.

Η εφημερίδα που διαβάζουν ηγέτες, επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις

Οι Financial Times, η εφημερίδα την οποία διαβάζουν οι ηγέτες και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε όλο τον πλανήτη, η οποία αλλάζει χέρια, χαρακτηρίζεται από πολλούς η αδιαφιλονίκητη "βίβλος" του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναγνωρίσιμη αυτόματα από το σομόν χρώμα των σελίδων της, η εφημερίδα θεωρείται το κυριότερο έντυπο αναφοράς διεθνώς σε ό,τι αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική πληροφόρηση, παρότι οι στήλες άποψης και τα άρθρα της έκδοσης, που συνήθως χαρακτηρίζεται φιλελεύθερη, δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους.

"Είναι η σημαντικότερη εφημερίδα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με ένα διεθνές κοινό το οποίο ξεπερνά εκείνο της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, της Wall Street Journal. Είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος για πολλούς λόγω της εγκυρότητας των πηγών της και της δύναμης των σχολίων της και των αναλύσεών της που καλύπτουν τόσο τις αγορές και την οικονομία όσο και τις πολιτικές εξελίξεις", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιβ Σίφερς, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας στο City University του Λονδίνου.

Οι FT, η εφημερίδα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1888, γνώρισαν αμέσως επιτυχία στη Βρετανία, πριν αποκτήσουν μια αληθινά παγκόσμια διάσταση με την εξαγορά του εντύπου το 1957 από τον εκδοτικό οίκο Pearson, στον οποίο ανήκει το φύλλο μέχρι σήμερα.

Η εφημερίδα, η οποία απασχολεί πάνω από 600 δημοσιογράφους, τυπώνεται σήμερα ταυτόχρονα σε πάνω από είκοσι πόλεις σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη ως το Τόκιο, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και το Ντουμπάι.

Με ένα κοινό το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται καθημερινά σε πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσωπα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάις έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα να διαβάζονται περισσότερο στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα όπου εκδίδεται η εφημερίδα.

Ο όμιλος των FT έχει πέντε διεθνείς εκδόσεις: στη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή. Η έκδοση της εφημερίδας στη γερμανική γλώσσα, η Financial Times Deutschland, ανεστάλη το 2012.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αυτοπροσδιορίζεται ως μια "εφημερίδα του παγκόσμιου επιχειρείν" (World Business Newspaper) στο πρωτοσέλιδό της. Οι συνδρομητές της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσής της ανέρχονται σε 720.000. Ο αριθμός των αναγνωστών της on line ξεπέρασε το 2012 εκείνους της έντυπης έκδοσής της και αντιπροσωπεύει πλέον το 70% των συνδρομητών της.

Η έκδοση των FT αντιλήφθηκε έγκαιρα τη σπουδαιότητα του Διαδικτύου. Ο ιστότοπός της δημιουργήθηκε το 1995 και η εφημερίδα ήταν η πρώτη που δημιούργησε, εν έτει 2001, τον μηχανισμό "paywall", ο οποίος διατηρεί μεγάλο μέρος του περιεχομένου διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι μια από τις εφημερίδες που χειρίστηκαν "με τον καλύτερο τρόπο τη μετάβαση στις ψηφιακές εκδόσεις", τόσο χάρη στην "ικανότητά της να πουλάει συνδρομές" όσο και "λόγω των αποκλειστικών πληροφοριών της". Η βάση των συνδρομητών της κρίνεται επίσης ιδιαίτερα πολύτιμη για τους διαφημιζόμενους, οι οποίοι μπορούν να φθάνουν σε ένα κοινό υψηλής προστιθέμενης αξίας", εξηγεί ο Σίφερς.

Η τιμή της ετήσιας συνδρομής—306 ευρώ η απλή, 450 η premium—είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη. Αλλά οι αναγνώστες της, πολλοί εκ των οποίων είναι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα και άλλα πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις, είναι γενικά ανώτερης εισοδηματικής τάξης.

Ο όμιλος FT είναι εξάλλου διαφοροποιημένος, καθώς διαθέτει διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία του αξιοποιούνται από τα δύο τρίτα των 50 μεγαλύτερων σχολών εμπορίου, διοίκησης επιχειρήσεων κ.ά., όπως είχε ανακοινώσει με ικανοποίηση ο ίδιος ο όμιλος.

Προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές και είχε εξαγοράσει το 2010 μια εταιρεία μακροοικονομικών αναλύσεων για λογαριασμό επενδυτικών τραπεζών, την Medley Global Advisors.

Η εφημερίδα, η οποία εκδίδεται έξι ημέρες την εβδομάδα, καλύπτει την δραστηριότητα και ειδήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά δημοσιευει επίσης εκτενείς πληροφορίες για τις εσωτερικές, τις διεθνείς και τις πολιτιστικές ειδήσεις.

"Η μείωση της κάλυψης της διεθνούς επικαιρότητας από τις άλλες βρετανικές καθημερινές εφημερίδες δημιούργησε ένα κενό που οι FT, οι οποίοι ήταν είχαν ήδη ευρεία κάλυψη" των διεθνών ειδήσεων, "έσπευσαν να καλύψουν με μεγάλη χαρά", σχολίασε ο Ντέιβιντ Κίναστον, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
FT: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, καθώς το κόστος μίας ...
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνουν 18 οικονομολόγοι
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ...
FT: Να συμβιβαστούν Ευρώπη και Ελλάδα υπό τον κίνδυνο του Grexit
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit ...
FT: «Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναστρέφεται καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναστρέφεται καθώς ενισχύονται οι ...
Προκαταρκτική εξέταση για τα περί κατάληψης κτιρίων του ΕΜΠ διέταξε η εισαγγελέας
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας ...
Προκαταρκτική εξέταση για τα περί κατάληψης κτιρίων του ΕΜΠ διέταξε η εισαγγελέας
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας ...
Προκαταρκτική εξέταση για τα περί κατάληψης κτιρίων του ΕΜΠ διέταξε η εισαγγελέας
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας ...
FT: Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποσπά ένα προβάδισμα τις τοπικές εκλογές
Υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποσπά ένα προβάδισμα τις ...
Times: Η ανταπόκριση των αγορών στο ελληνικό ομόλογο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη
Δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από τη γωνία, αντλώντας 3 δισ. ...