Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Θεοδωράκης: Αν δεν εφαρμόσουμε τη συμφωνία, θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, διαφορετικά η χώρα θα πάει σε ...
Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο
Η κυβέρνση με  non paper απορρίπτει τη νέα πρόταση των δανειστών που ...
Βενιζέλος: Η προγραμματική συμφωνία οδηγεί την Ελλάδα εκτός Μνημονίου
Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το πλαίσιο του οποίου αποτελεί η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε πολιτικό... hangover η Ελλάδα

Σε πολιτικό... hangover η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει πληγωμένος μέχρι νεωτέρας, με βασικό στόχο του Αλέξη Τσίπρα να «κλειδώσει» τη συμφωνία και μετά να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες. Κάτι που ερμηνεύεται ότι δεν αποκλείεται η παραίτησή του όταν η Ελλάδα θα έχει διαφύγει τον κίνδυνο ατυχήματος, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν μήνα με φρενήρεις ρυθμούς και οι επόμενες 30 μέρες θα αποτελέσουν δοκιμασία για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιεσμένη αναφορικά με τις προθεσμίες. Στόχος των πιστωτών είναι να ολοκληρωθεί το νέο μνημόνιο μέχρι τις 7 Αυγούστου, κάτι που είναι ουσιαστικά αδύνατο.

Την επόμενη Τετάρτη η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα (ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών κ.ά.).

Ουσιαστικά η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, η οποία εισέρχεται και πάλι σε βαθιά ύφεση, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να προβλέπουν ύφεση έως και 4% για φέτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρά προβλήματα «ταυτότητας», δεν μπορεί να υπάρξει κόμμα και εκτός και εντός του ευρώ, ενώ πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η «συνιστώσα της δραχμής» είναι πλέον επισήμως το τρίτο κόμμα, με τους βουλευτές της να δηλώνουν ότι «δεν ψηφίζουμε Μνημόνιο, αλλά στηρίζουμε μνημονική κυβέρνηση», δήλωση που προσεγγίζει τη… γελοιότητα, αποτελεί θέατρο παραλόγου.

Σε δίνη εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο. Το βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει τις ισορροπίες και καθιστά δύσκολη τη συγκατοίκηση με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που πρέπει να εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο, αποδυναμώνεται πολιτικά και από το γεγονός ότι φαίνεται να χάνει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός σχεδιάζουν εκτός από τον ανασχηματισμό, την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση του χρέους και μετά εκλογές. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κυβερνήσει με κόμμα που να είναι «2 σε 1».

Ως πολιτικό hangover χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα το Reuters, μετά την έγκριση από τη Βουλή των προαπαιτουμένων για το δάνειο - γέφυρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει πλέον αρχίσει πριν ακόμη γίνει ο ανασχηματισμός.

Ξεκάθαρο μήνυμα πως θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας, τον Σεπτέμβριο, απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως τα 32 «όχι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης 15 Ιουλίου στη Βουλή αποτελούν ανοιχτό τραύμα, ενώ χαρακτήρισε έωλη τη στήριξη στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου.

Capital controls: Φέρνουν ύφεση έως 4%

Βαθιά ύφεση που θα κυμανθεί από 2% έως 4% το 2015 προβλέπουν για την ελληνική οικονομία σε κοινή τους έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η μακροχρόνια ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι στο 1,8% και στο αντίξοο σενάριο στο 1,5%.

Η επιβολή capital controls ισοδυναμεί με «θάνατο» της πραγματικής οικονομίας και για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που δεν έχουν προσβάσεις σε άλλες πηγές ρευστότητας. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα δημιουργήσουν αμυντική στάση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα ξοδεύουν λεφτά παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Επιπτώσεις που θα κοστίσουν ακριβά στον ρυθμό εξέλιξης του ΑΕΠ όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, επιφέρει η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας που αρχίζουν να ποσοτικοποιούν τις απώλειες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγών (ΠΣΕ) εκτιμά ότι κάθε μέρα καθυστέρησης στο εμπόριο (π.χ. για εξαγωγικές διαδικασίες) προκαλεί μείωση της τάξης του 1% του συνόλου της εμπορικής κίνησης μίας χώρας.

Αναφέρουν, δε, το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία βίωσε μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% στις δύο πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, πριν προχωρήσει στη χαλάρωση συγκεκριμένων διαδικασιών.

Σημειώνουν, δε, ότι την περασμένη διετία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σωρευτικά στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά έχει υποχωρήσει στο… ναδίρ, με τη ζήτηση να κινείται χαμηλότερα κατά 50% από τα ήδη χαμηλά επίπεδα όπου είχε διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, οι επιπλέον άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα ανέρχονται από το 2016 στα περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, ή 375 εκατ. ευρώ μηνιαίως και 12,5 εκατ. ευρώ ημερησίως. Τα εν λόγω ποσά θα λείψουν αφενός από την αγορά και αφετέρου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις, διατηρώντας αλώβητο το κόστος λειτουργίας και κατά συνέπεια το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας: Το δίλημμα ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή
To πραγματικό δίλημμα, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η ...
Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Ραχόι
Χαιρέτισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι την ...
Γερμανία: Ετοιμάζονται να περάσουν τη συμφωνία απο την Κάτω Βουλή
   Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το γερμανικό ...
Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη
Αν ο πρωθυπουργός φέρει στη Βουλή συμφωνία με τους εταίρους, που θα ...
Σαμαράς: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε χειρότερο Μνημόνιο
  Σε «χειρότερο Μνημόνιο» οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, και το κόστος του ...
Σαμαράς: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο
Συνολική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα του διμήνου έκανε το ...
Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο σε μία νύχτα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους ...
Κύπρος: Τα βρήκαν κυβέρνηση-τρόικα για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο
Έπειτα από σκληρές διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγαρο φαίνεται πως ...
Για «υποταγή και αφωνία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Για «υποταγή» και «αφωνία» έναντι των ξένων αξιωματούχων, οι οποίο με ...